Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Bliv toptunet til at indgå lokalaftaler

CO-industri vil uddanne tillidsrepræsentanter til at optimere deres forhandlingsevner i forbindelse med lokalaftaler.

Kravene til industriens tillidsrepræsentanter bliver højere og højere, efterhånden som flere af de personer, der sidder på arbejdsgiverens side af forhandlingsbordet, bliver mere og mere specialiserede.

Hvor tillidsrepræsentanten for år tilbage typisk skulle forhandle løn og lokalaftaler med værkføreren, der var opvokset gennem virksomheden eller branchen, så er det ofte veluddannede HR-folk eller ligefrem jurister eller advokater, der repræsenterer arbejdsgiveren ved forhandlinger.

Derfor vil CO-industri nu tilbyde tillidsrepræsentanter et kursus samt fyraftensmøder om muligheder for at optimere både deres forhandlingsevner og lokalaftaler.

- Når de, som tillidsrepræsentanterne skal forhandle med, er så veluddannede, så må vi også arbejde for, at vores tillidsrepræsentanter er klædt godt og ordentligt på til at tage forhandlingerne med dem, siger Carlo Søndergaard, faglig sekretær i CO-industri.

 

Mange muligheder med lokalaftaler

Industriens overenskomster sætter rammerne for, hvordan forholdene i industrien skal fungere med udgangspunkt i et fælles ansvar for, at der stadig kan være produktion i Danmark.

Men inden for de rammer er der stadig hjørner, som ikke er helt fyldt ud, og hvor lokalaftaler kan være et godt supplement til de overordnede overenskomster, påpeger Carlo Søndergaard.

- Styrken ved lokalaftaler er jo netop, at de kan målrettes forhold, som gælder på den enkelte virksomhed. Derfor handler det om, at tillidsrepræsentanten og ledelsen sætter sig ned og finder ud af, hvad virksomheden har behov for, og hvilket ansvar der skal lægges ind i lokalaftalerne, siger han.

På kurset og til fyraftensmøderne vil underviserne komme nærmere ind på, hvordan tillidsrepræsentanten kan tage dialogen om lokalaftaler, hvilke faldgrupper der er ved indgåelse af en lokal aftale, og hvordan man kommer ud af en lokalaftale.

Samtidig vil der også være fokus på, hvilke emner der kan være omfattet af en lokalaftale.

- Der bliver typisk lavet lokalaftaler om arbejdstid og løn, men mulighederne er meget bredere. Samtidig er det traditionelt de timelønnede, der indgår lokalaftaler, men det er jo også en mulighed for funktionærer på en lang række punkter, fastslår han.

 

Styrker det faglige arbejde

Carlo Søndergaard oplever, at lokalaftaler, der er målrettet den enkelte virksomhed, ikke bare er en fordel for virksomheden og medarbejderne, men at aftalerne også er med til at skabe opmærksomhed om det faglige arbejde, tillidsrepræsentanterne udfører.

- Lokalaftaler kan give større faglig synlighed. Jo tættere resultatet er på det enkelte medlem, jo bedre. De ting, vi forhandler ved overenskomstforhandlingerne, skal jo dække en bred skare af medlemmer, mens man ved de lokale forhandlinger kan tilsætte netop dét, som det enkelte medlem efterlyser. Og pludselig kan folk se sig selv i det faglige billede og får derfor en større interesse for at organisere sig og for at være med til at påvirke den organisation, som laver de lokale aftaler, forklarer han.

Kurset i lokalaftaler vil finde sted den 5. til 7. Oktober 2016 og vil blive ledet af Carlo Søndergaard, CO-industris advokat Lidia Bay og Henrik Jensen, souschef i CO-industri. Der vil desuden blive afholdt syv til otte fyraftensmøder rundt i landet.  De første i december i år og de næste i marts og april 2017.

 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?