Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Få papir på dine erfaringer

En akademiuddannelse på deltid kan give både lønnen og karrieren et skub

Akademiuddannelserne kravler lige så stille op ad hitlisten over de 20 mest populære uddannelser, som medarbejdere i industrien får støtte til gennem IKUF. I marts indtog moduler på akademiuddannelsen i ledelse en fjerdeplads på top 20, mens moduler på akademiuddannelsen i innovation, produkt og produktion var nummer ni.

Og det er der en rigtig god grund til, mener både Teknisk Landsforbund og Dansk Metal. En akademiuddannelse er nemlig en god måde at tage en kort videregående uddannelse på uden at skulle sige jobbet op og sætte familien på smalkost i flere år.

- Mange videregående uddannelser er fuldtidsstudier, hvilket har den ulempe, at du er nødt til at sige dit job op og leve af SU. Og det er der mange voksne mennesker, der hverken har lyst til eller mulighed for. Akademiuddannelsen kan tages som deltidsuddannelse, og hvis du tager den med støtte fra IKUF, så er din egen investering din tid og 15 procent af lønnen, fortæller Erling Jensen, sekretær i Dansk Metals Uddannelses- og IKT-Sekretariat.

Samtidig er akademiuddannelserne på niveau med fuldtidsstudier, påpeger Teknisk Landsforbund.

- Vi synes jo, at akademiuddannelserne er en rasende god ide. Vi er meget optaget af at få vores medlemmer til at vedligeholde deres kompetencer og uddanne sig, så de kan bevare deres værdi på arbejdsmarkedet. Og vi synes, at det er fint, hvis det kan gøres på deltid, for det er jo samme arbejdsmarked, uddannelserne retter sig mod, som fuldtidsuddannelserne. Det er præcis det uddannelsesløft, som vi gerne vil give vores faglærte medlemmer, fastslår Birgitte Grum-Schwendsen, uddannelseskonsulent i Teknisk Landsforbund.

Hun peger på, at mange, som i forvejen har en erhvervsakademiuddannelse, med fordel kan tage en akademiuddannelse. For selv om de ikke opnår et uddannelsesløft, så udvider de bredden af deres kompetencer.

Teori og praksis
For at kunne tage en akademiuddannelse skal du have en EUD eller gymnasial uddannelse i forvejen og to års relevant erhvervserfaring. Et svendebrev giver således adgang til uddannelsen, uanset om du er smed, laborant eller teknisk designer. Uddannelsen veksler mellem teori og praksis og består typisk af seks moduler inden for det enkelte fagområde. Modulerne kan tages enkeltvis eller samlet. Et modul tages typisk over en otte ugers periode. Tager du alle moduler inden for et fagområde kan du kalde dig akademiuddannet.

- Det kan godt være en stor mundfuld for mange at tage en hel uddannelse, og her er det fint, at du kan starte med et modul og se, hvordan det går. For vi skal ikke underkende, at det er en stor opgave at tage en akademiuddannelse. Der er undervisning en gang om ugen, og der er hjemmeopgaver, der skal løses. Det er vigtigt at understrege, at det er en uddannelse – ikke et kursus, siger Erling Jensen.

Vekslingen mellem teori og praksis gør dog ofte, at uddannelserne er overkommelige for mange faglærte, påpeger Birgitte Grum-Schwendsen.

- Akademiuddannelserne er teoretiske, men de tager afsæt i den praktiske viden, som eleverne kommer med, og den mulighed for at spejle erfaringer i teori giver ofte rigtig god mening, siger hun.

Højere løn og øget markedsværdi
Både hun og Erling Jensen understreger, at det ikke er nødvendigt at tage en hel uddannelse for at øge sin værdi på arbejdsmarkedet.

- Selv om vi synes, at der er mest musik i at tage en hel uddannelse, så er der mange, der kun tager et enkelt modul eller et par stykker. Nogle kan også kun have brug for enkelte moduler og dermed få papir på det, de kan. Det giver dem nye kompetencer, som kan betyde noget for lønnen, siger hun.

Men det er ikke kun lønnen, der kan få et nøk opad, hvis kompetencerne bliver suppleret med et eksamensbevis, påpeger Erling Jensen.

- Når du bliver dygtigere til dit fag, så er du også bedre oplyst og kan bedre tale på tværs med andre fag på arbejdspladsen. Det kan betyde, at du internt kan blive rekrutteret til en anden stilling, eller du får bedre muligheder for at søge andre steder hen med spændende jobudfordringer. Samtidig er det jo også sådan, at jo mere uddannelse du har, jo bedre jobsikkerhed har du. Vi kunne se det i forbindelse med krisen, hvor det var de ufaglærte og de faglærte, der røg først, men det var de faglærte, som kom først i job igen. Uddannelse giver alt andet lige hurtigere adgang til job og større tilknytning til arbejdsmarkedet, siger han.

IKUF har forhåndsgodkendt en række akademiuddannelser, hvilket betyder, at du kan bruge dine to ugers selvvalgt uddannelse på at tage et modul. Industriens overenskomster giver mulighed for at spare op til seks uger sammen. Så du kan faktisk med god langtidsplanlægning tage en hel akademiuddannelse med støtte fra IKUF.

Hjemmesiden www.bygovenpaa.dk giver et godt indblik i, hvad akademiuddannelserne er, og det er muligt at tilmelde sig uddannelserne direkte via hjemmesiden. Bag siden står blandt andre Dansk Industri, Danske Erhvervsakademier, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Dansk Metal, 3F, Teknisk Landsforbund, Dansk El-Forbund og HK.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.