Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Har du styr på din ligelønsstatistik?

Omkring 1. september sender Danmarks Statistik ligelønsstatistikker til virksomhederne. Brug dem, lyder opfordringen fra CO-industri.

Et vigtigt værktøj i kampen for ligeløn er på vej til tillidsrepræsentanterne. 1. september begynder Danmarks Statistik nemlig at udsende lønstatistikker direkte til de danske virksomheder. Statistikkerne er målrettet den enkelte virksomhed, og modtagerne er virksomheder med 35 eller flere ansatte og mindst ti mænd og ti kvinder med samme arbejdsfunktion.

Og fra CO-industri lyder opfordringen til tillidsrepræsentanterne, at de tjekker, om deres arbejdsplads er omfattet af den nye lov om virksomhedsspecifikke, kønsopdelte lønstatistikker.

Hvis virksomheden ikke ønsker at bruge statistikken fra Danmarks Statistik, så har den også lov til at udarbejde sin egen. Uanset hvad arbejdspladsen vælger at gøre, så bør tillidsrepræsentanten interessere sig for ligelønsstatistikken.

- Det er nemlig vigtigt, at man som tillidsrepræsentant bruger lønstatistikken til at få talt om ligeløn på arbejdspladsen. Og hvis du ikke forstår den, så er det ikke dig, der er dum. Det er svært stof, og du har ret til at spørge, indtil du forstår systematikken, siger Nadja Christy, konsulent i CO-industri.

 

Få statistikken udleveret

Hun oplever, at tillidsrepræsentanterne typisk bliver præsenteret for lønstatistikkerne på møder i samarbejdsudvalget i form af powerpoints, og her er det ikke altid nemt i farten at gennemskue, om statistikken tegner et korrekt billede af situationen i virksomheden, og om der muligvis er problemer med ligelønnen på arbejdspladsen.

Medarbejderrepræsentanterne ikke bare kan, men har ret til at efterprøve lønstatistikken – og det forventer jeg, at de gør. 

Jørn Neergaard Larsen, beskæftigelsesminister, Berlingske Tidende 7. juli 2016

- Nogle gange går det så hurtigt, at tillidsrepræsentanterne ikke har mulighed for at forberede sig. Derfor er det vigtigt at fremhæve, at tillidsrepræsentanterne i henhold til overenskomsten har ret til at få ligelønsstatistikkerne udleveret, så de har mulighed for at diskutere ud fra et oplyst grundlag. Ligesom arbejdsgiveren ifølge overenskomsten har pligt til at redegøre for statistikkens udformning, hvis tillidsrepræsentanten beder om det, forklarer hun.

 

Få din discokode

Ligelønsstatistikken er udarbejdet på baggrund af virksomhedernes indberetninger om medarbejderne - fordelt på discokoder. Discokoder er et internationalt jobkvalifikationssystem, der indsamler data om medarbejdere fordelt på forskellige jobfunktioner.

Og Nadja Christy opfordrer både tillidsrepræsentanter og medarbejdere til at være opmærksomme på deres individuelle ret til at kende deres egen discokode.

- CO-industri har ved ændringerne af ligelønslovgivningen arbejdet hårdt for at få medarbejdernes placering i discokoder frem i lyset. Vi har oplevet nogle steder, at medarbejderne ikke er rigtigt placeret i systemet. Det har betydning, hvis der for eksempel på en virksomhed er ni kvinder og 10 mænd registreret på en discokode, for så behøver virksomheden nemlig ikke at lave en ligelønsstatistik. Og det er sket, at tillidsrepræsentanter har spurgt ind til indplaceringen af discokoder, og at virksomheden har indrømmet fejl, flyttet medarbejderen og hævet lønnen. Så det er meget relevant at kigge på denne ret til at kende sin egen discokode, mener hun.

- Medarbejderne har ret til at få at vide, hvor de er placeret i systemet. Så kan de sammen med tillidsrepræsentanten tjekke, om de er placeret i den rigtige discokode, og om ligelønsstatistikken er retvisende, fortsætter Nadja Christy.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?