Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Samarbejdskursus: Peter tror på samarbejdet

Hundredvis af nyvalgte tillidsrepræsentanter har de seneste 10 år været på samarbejdskursus hos TekSam. En af dem er Peter Lundager, der tog hjem med ambitionen om at styrke samarbejdet på sin arbejdsplads.

Genialt! Sådan betegner Peter Lundager, tillidsrepræsentant for 35 3F’ere i produktionen på saftfabrikken Orana i Rynkeby, den aftale, som arbejdsmarkedets parter for mange år siden indgik om at arbejde sammen om virksomhedens bedste. 

- Jeg kan godt lide, at man har en aftale om, at vi gerne vil noget sammen - både arbejdsgivere og lønmodtagere. Det, synes jeg, er genialt, og jeg tror faktisk, at mange konflikter kunne sløjfes, hvis det fungerede overalt, siger Peter Lundager.

Han har netop været på TekSams Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter, og den inspiration, som han har hentet på kurset, var netop baggrunden for, at CO-industri og DI ved overenskomstforhandlingerne i 2007 blev enige om at oprette et kursus, der skal forbedre samarbejdet i virksomhederne og ruste tillidsrepræsentanterne til bedre at indgå i dialogen om virksomheden nu og i fremtiden.

Første kursus løb af stablen i 2008, og nu ti år senere har knap 2.000 nyvalgte tillidsrepræsentanter deltaget i kurserne, der varer to gange to dage og har fokus på samarbejde mellem parterne om virksomhedens drift og medarbejdernes trivsel. Kurset adskiller sig blandt andet fra forbundenes grundkurser ved, at både lønmodtager- og arbejdstagersiden er repræsenteret i form af konsulenter fra CO-industri og DI. 

 

Lego illustrerer virkeligheden

Peter Lundager blev tillidsrepræsentant for omkring et år siden. Selv betegner han sig som en samarbejdets mand, og han vil nu prøve, om ikke inspirationen fra samarbejdskurset kan føres videre på arbejdspladsen.

- Virksomheden her kan godt være lidt old fashioned, men jeg forestiller mig, at hvis man nu forsøger at implementere det der med at tænke, hvad kan vi gøre for at hjælpe virksomheden, og hvad kan virksomheden gøre for os medarbejdere, så tror jeg, at vi kan styrke samarbejdet. Mit mål som tillidsrepræsentant er i hvert fald, at folk får en god løn, har et godt arbejdsmiljø, og at virksomheden og medarbejderne er glade for hinanden og kan se et formål med at samarbejde, siger han.

Han er meget begejstret for den måde, som de nyvalgte tillidsrepræsentanter gennem et leanspil med legoklodser på kurset får en forståelse af de forskellige roller på arbejdspladsen, og hvordan produktionen bliver optimal, når alle arbejder sammen og udnytter hinandens styrker.

- Det var virkelig sjovt at lege med legoklodser, og jeg kunne se, at de andre også syntes, at det var morsomt, fordi det giver en idé om, hvordan vi sammen kan få virksomheden til at producere mere, forklarer han.

 

Gerne mere regnskab

Til gengæld kunne han godt tænke sig at dykke mere ned i regnskaber på kurset. I en virksomhed som Orana A/S, der har datterselskaber i Vietnam, Egypten, Malaysia og Indien, er det nemlig ikke altid lige nemt at gennemskue tallene. Og selv om han på kurset gennemgik regnskabet, så er en del af det stadig volapyk.

- Jeg kunne godt tænke mig at være bedre klædt på til at læse regnskabet. Det kunne være fedt, hvis der var en på kurset, der havde tid til at sætte sig ned og forklare mekanismerne bag regnskabet i sådan en type virksomhed. Det er en viden, som kan være rigtig god at have ved for eksempel lønforhandlinger, siger han.

Peter Lundager synes, at det var meget givende at møde de andre nyvalgte tillidsrepræsentanter, der kommer fra andre forbund og andre typer virksomheder.

- Efterhånden som vi lærte hinanden at kende, begyndte vi at fortælle hinanden om vores oplevelser af arbejdsmarkedet og verden. Det gav meget, mener han.

Derfor kunne han også godt tænke sig, at kurset var lidt længere, så der var mere tid til at reflektere og snakke med de andre tillidsrepræsentanter om det, de havde lært. Ligesom han godt kunne bruge et opfølgningskursus til at opsamle løse ender og udveksle erfaringer med at omsætte den nye lærdom til aktivt tillidsrepræsentantarbejde.

- Men jeg syntes, at det var s…. godt. Og jeg har sagt til alle, som jeg har mødt: ”Se at komme afsted – det er så godt.”

VIL DU VIDE MERE?