Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Samarbejdskursus: Værdifuldt at møde andre

Gennem 10 år har hundredvis af nyvalgte tillidsrepræsentanter været på samarbejdskursus hos TekSam. For Flemming Olsen var det særlig værdifuldt at møde tillidsrepræsentanter fra andre faggrupper.

- For mig var det bedste næsten at få kontakt med så mange andre tillidsrepræsentanter i store virksomheder. På g-kurserne hos Blik- og Rørarbejderforbundet er der naturligt nok mange VVS’ere, men de kommer også ofte fra små firmaer. På samarbejdskurset var der både folk fra HK, 3F og Metal, som har erfaring med, hvordan tingene foregår på store virksomheder, som ligner min arbejdsplads mere end en lille VVS-virksomhed, fortæller Flemming Olsen.

Han blev for to år siden valgt som tillidsrepræsentant for 14 montører og medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet i ledningsafdelingen på Fjernvarme Fyn i Odense, og i efteråret 2017 var han på samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter.

Dermed er han en af de knap 2.000 nyvalgte tillidsrepræsentanter, der gennem de seneste 10 år har været på TekSams Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter.

 

Sagen fra begge sider

Kurset er en del af overenskomstforliget fra 2007, hvor CO-industri og DI blev enige om at lave et kursus med fokus på at forbedre samarbejdet på virksomhederne og ruste tillidsrepræsentanterne til bedre at kunne deltage i dialogen i virksomheden. De første kurser blev holdt i 2008.

Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter adskiller sig fra forbundenes grundkursus for tillidsrepræsentanter ved at have fokus på virksomhedens drift og trivsel, samt ved at både lønmodtagersiden og arbejdsgiversiden er repræsenteret og giver deres vinkel på de emner, som er en del af undervisningen.

Og det giver en god dynamik i undervisningen, mener Flemming Olsen.

- Det er meget fint, at vi hører tingene fra begge sider. Det giver nogle flere nuancer, som jeg mener er meget positive at kende til som tillidsrepræsentant, siger han.

 

Bruger viden ubevidst

Samarbejdskurset varer to gange to dage, og der holdes 10 kurser om året forskellige steder i landet, så det er muligt at deltage i et kursus i nærheden af hjem og arbejdsplads. Undervisningsformen er en blanding af oplæg fra underviserne, diskussion baseret på tillidsrepræsentanternes egne erfaringer og forskellige cases.  

På kursets modul 1 får tillidsrepræsentanterne et grundigt indblik i samarbejdsaftalen, som danner baggrund for det gode samarbejde i virksomheden. De bliver præsenteret for forskellige begreber inden for produktion, og der bliver kigget nærmere på de problemer, der kan opstå i et produktionsmiljø, og hvilke udfordringer det kan give tillidsrepræsentanten.

På modul 2 er der fokus på regnskabs- og forretningsforståelse, så tillidsrepræsentanterne bliver klædt på til bedre at kunne forstå virksomhedens regnskab og deltage i processen med at lægge strategier for fremtiden. 

- Det giver en spændende indsigt i, hvordan det er at drive en virksomhed, og hvorfor ledelsen tænker anderledes end mig i nogle sager. Jeg har brugt min regnskabsforståelse til at se virksomhedens regnskab igennem og se, om vi har sorte eller røde tal på bundlinjen. Men mest så bruger jeg nok min nye viden helt ubevidst i det daglige arbejde, siger Flemming Olsen.

En ting, som han dog er blevet mere bevidst om, er det faglige samarbejde mellem tillidsrepræsentanterne.

- Vi har altid arbejdet godt sammen, men jeg er blevet mere opmærksom på, at vi kan bruge hinanden. Jeg kommer jo oprindeligt fra en kommunal virksomhed, som er blevet slået sammen med en privat virksomhed, og her kan jeg for eksempel trække på de andres erfaringer med Industriens Overenskomst, forklarer han.

 

Klar anbefaling

Flemming Olsen var ikke i tvivl om, at han skulle med på samarbejdskurset, da han fik invitationen, og han vil helt klart anbefale andre nyvalgte tillidsrepræsentanter at tage af sted.

- Jeg tror, at det tager mange år at blive en fuldbefaren tillidsrepræsentant, men kurset er et godt skridt på vejen. Det tager kun to gange to dage, og det er gratis for virksomheden. Så jeg var klar. Hvorfor ikke få al den viden, som du kan, spørger han.

Læs mere om Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter på TekSams hjemmeside
 

VIL DU VIDE MERE?