Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Motornørder gearer op for arbejdsmiljøet

Det skal være sundt og sikkert at arbejde hos AC Motors A/S i Viborg. Så alt fra morgenmad til maskiner er i orden. Arbejdsmiljøarbejdet er nu sat i system – blandt andet med hjælp fra BFA’s gratis arbejdsmiljøtjeneste.

AC Motors i Viborg er bygget videre på den omtrent 70 år gamle familievirksomhed Midtjysk Cylinder-Service, som blev startet i 1950. Men en hel del er blevet forandret siden overtagelsen i april 2021 – blandt andet når det gælder arbejdsmiljøet.

Før i tiden var der – med under 10 ansatte – ingen sikkerhedsorganisation, men en medarbejder havde været på arbejdsmiljøkursus. APV var nærmest en ukendt forkortelse for medarbejderne. Kemi havde man noget data på et sted. Det gik endda. For ulykker var sjældne og små, som produktionschef Jacob Mogensen konstaterer:

”Vi er nede i kategorien en knækket negl og i den dur.”

Men nu er der ryddet op, og alt det formelle er kommet i orden i takt med, at antallet af medarbejdere er fordoblet, og virksomheden vækster og udvider. I den proces har to af BFA Industris arbejdsmiljøkonsulenter – Christina Pedersen, Dansk Industri, og Henrik Guldberg, CO-industri – været med til at sætte arbejdsmiljøindsatsen i gang.

”De ringede på det helt rigtige tidspunkt,” fortæller administrerende direktør Morten Kjeldahl Vammen og uddyber:

AC Motors

AC Motors er en del af AC Group og er etableret som en videreførelse af Midtjysk Cylinder-Service i april 2021.

22 medarbejdere er beskæftiget på virksomheden, som har 2.400 m2 produktions- og lagerfaciliteter på Vognmagervej i Viborg.

AC Motors er specialiseret indenfor motorer med renovering og reservedele samt udførsel af niche-maskinarbejde. Virksomheden har erfaring med alle typer af motorer, fra klassiske og moderne personbiler til lastbiler, entreprenør- og landbrugsmaskiner.
 

AC Motors hjemmeside

”Jeg havde været ansat i tre måneder på det tidspunkt, og jeg kunne godt se, at vi trængte til at få gearet op. Jeg har godt nok beskæftiget mig med arbejdsmiljø i tidligere job, men jeg har ikke stået for det selv. Så vi havde under alle omstændigheder brug for hjælp.”

 

SMÅ OG STORE FORBEDRINGER

Kort tid efter – i januar 2023 – var to af BFA Industris arbejdsmiljøkonsulenter på plads på Vognmagervej i Viborg til et tretimers besøg, hvor det meste af tiden gik med gennemgang af kontorer, lager og produktion. 

”Deres forslag gik både på små og større forbedringer, og vi fik talt om, hvad vi gerne ville nå inden for det første halve år. Det var alt fra små stropper til store kraner og værnemidler – i det hele taget: Hvor kunne vi forbedre tingene. De kom med en masse forslag, og så skrev vi ned, hvad vi gerne ville gøre bedre,” siger Morten Kjeldahl Vammen.

Tiltagene blev også noteret i den overskuelige besøgsrapport, som arbejdsmiljøkonsulenterne fra BFA Industri laver efter et besøg. Langt det meste handlede om formelle tiltag, hvor AC Motors sammen med arbejdsmiljøkonsulenterne blev enige om at fokusere på at:

  • udarbejde APV plus handleplan
  • holde årlig arbejdsmiljødrøftelse og dokumentere den 
  • udarbejde kemisk risikovurdering
  • gennemføre årlige eftersyn på el-værktøj, reoler, stiger, hydrauliske pressere og sakseliftborde m.v.

 

NU KØRER ALT EFTER BOGEN

Helt grundlæggende fik AC Motors også valgt en arbejdsmiljørepræsentant, hvor Kasper Munck Pedersen meldte sig på banen. Og han og direktøren kom hurtigt på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse.

”Jeg har været her i et par år, men kan virkelig mærke, at der er sket meget. Da jeg blev ansat, var der ikke rigtigt noget, der var sat i system. Nu kører alt efter bogen,” fortæller han.

Ud over de formelle krav var der ved konsulentbesøget også øje på nogle arbejdsprocesser, der kunne udføres mere hensigtsmæssigt, afskærmning på en drejebænk og brug af åndedrætsværn.

 

TURBO PÅ INDSATSEN

Det har ikke taget AC Motors lang tid at få helt styr på arbejdsmiljøarbejdet. Selv om virksomheden på halvandet års tid er vokset fra 10 til 22 medarbejdere, har bygget om, fået en ekstra lokation, investeret i ni nye maskiner og fire kraner samt nyt Microsoft BC it-system, har sundheden, trivslen og sikkerheden haft høj prioritet.

Da BFA Industris konsulenttjeneste fulgte op godt fem måneder senere, havde AC Motors nået alt det, de havde sat sig for.

”Vi har grebet det meget systematisk an, så det blev en overskuelig proces. Få el-værktøj i orden. Videre til næste. Indkøb af nye stropper. Så kontrol på kraner og maskiner. Og så videre,” fortæller AC Motors-direktøren.

Derudover har et abonnement på systemet E-Miljø fra ABAS været med til at sikre, at alt omkring arbejdsmiljøet er blevet sat i system med kemi, eftersyn af udstyr, politikker mv.

 

STARTSKUD TIL EN KULTURÆNDRING

Medarbejderinddragelse har været centralt i processen.

”Vi har alle sammen været meget involveret. Vi har taget en masse snakke om de forbedringer, som vi kunne komme op med. Vi har efterset vores el-værktøj, stropper, nødstop og så videre. Og vi har prøvet nogle nye løsninger af,” siger arbejdsmiljørepræsentant Kasper Munck Pedersen, og produktionschefen supplerer:

Få besøg af arbejdsmiljøkonsulenterne

Som udgangspunkt vil udvalgte virksomheder blive kontaktet og tilbudt et besøg af arbejdsmiljøkonsulenterne, men interesserede virksomheder er også velkomne til at kontakte DI og aftale et besøg. Virksomheder med lokaloverenskomster eller tiltrædelsesaftaler kan henvende sig via eget forbund eller til CO-industri.

Indsatsens fokus vil primært være rettet mod virksomheder med mindre end 75 ansatte, da disse virksomheder generelt har færre ressourcer afsat til en aktiv arbejdsmiljøindsats. Andre virksomheder kan dog også få besøg.

Læs mere her

”Jeg tror, at det har været med til at ændre hele kulturen. Vi opfordrer folk til at komme og sige til, hvis der er nogle mangler, eller noget kan blive bedre. Og jeg kan godt mærke, at jeg får flere meldinger ind til mig,” siger Jacob Mogensen, der kan konstatere, at det vist stort set kun er færdiggørelsen af gulvmaling med striber, der mangler. Epoxymalingen kommer på plads, efterhånden som det passer ind i produktionen.

Ud over det fysiske arbejdsmiljø har AC Motors også fokus på trivslen. Der er lavet introforløb til nye medarbejdere, hvor man kommer rundt og står med alle sine nye kolleger og lærer dem at kende. Der er flere sociale arrangementer i løbet af et år og fokus på en ordentlig omgangstone. Og så er der sørget for morgenmad og frokost hver dag samt et varieret udvalg af drikkevarer og frugt.

”Hvis vi skal være en attraktiv arbejdsplads, er spædende opgaver, indflydelse og ansvar samt et godt arbejdsmiljø og trivsel bare vigtige at have fokus på, siger Morten Kjeldahl Vammen, som håber, at det kan medvirke til, at flere kvinder vil søge job hos AC Motors, hvor der i dag kun er mænd i produktionen, men tilføjer:

”Vigtigst af alt, at vi får de mest kompetente personer til de opgaver, vi søger til og kan gøre arbejdet så attraktivt, at man har lyst til at arbejde ved AC Motors i mange år.”

VIL DU VIDE MERE?