ARTIKLER & NYHEDER
De banede vejen
7. november 2023
I denne podcastserie får du gennem 13 forskellige afsnit historien om dem, der i 1800- og 1900-tallet lagde grunden til nogle af de rettigheder, vi i dag tager som givet på det danske arbejdsmarked. Og du får historien om nogle af dem, der med dygtighed og gode ideer grundlægger virksomheder, der stadig står som fyrtårne i dansk erhvervsliv.
Du kan høre de 13 afsnit her, eller du kan finde dem, hvor du normalt henter dine podcast.
1:13. Olivia Nielsen og kampen for lige rettigheder
Olivia Nielsen er ved at skrive sig ind i historiebøgerne. De sidste syv år har hun kæmpet for at få kvinderne organiseret på det danske arbejdsmarked, men det har været en hård kamp. Hendes mand er blevet politianmeldt, fordi han ikke kunne styre sin hustru. Kvindelige arbejdere får dårligere løn end mændene. De bliver fyret, hvis de melder sig ind i et Arbejderforbund. Og barsel, det er der ikke noget af. Lyt til historien om Olivia Nielsens kamp, der i den grad banede vejen for et mere retfærdigt dansk arbejdsmarked.
*************
2:13. Skibsfart, sporveje og jernbane sætter fut i det danske erhvervsliv
C. F. Tietgen har været anden direktør i Privatbanken i et halvt år, på trods af at han kun er 28 år. Den unge bankmand går nu i gang med at udvikle noget helt nyt i Danmark – han gør nemlig banken til en investeringsbank. En investeringsbank, der i den grad sætter fut i det danske erhvervsliv. Lyt til historien om, hvordan C.F. Tietgen formår at skabe nogle af de allerstørste virksomheder.
*************
3:13. Septemberforliget og Den danske model
Der er storlockout i Danmark i 1899. 30-40.000 arbejdere er lockoutet, og det påvirker hele Danmark. Det er en kamp mellem Arbejdsgiverforeningen og De samvirkende Fagforeninger. En kamp om, hvem der retten til at bestemme på det danske arbejdsmarked. Lyt til historien om konflikten, der ender ud i Septemberforliget. En kamp, der i den grad banede vejen for det arbejdsmarked, vi har i dag.
*************
4:13. De første andelsforeninger skal hjælpe udsatte ud af fattigdom
Vi er i 1866 i den lille, men voksende nordjyske by Thisted. Den nye præst Hans Christian Sonne har igangsat et nyt initiativ for at løfte de mest trængende ud af fattigdom. Præsten har ladet sig inspirere af de engelske indkøbsforeninger og har oprettet Thisted Kjøbstads Arbejderforening. Lyt til historien om den første danske andelsforening, der i den grad bliver en stor inspiration for den spirende andelstanke.
*************
5:13. Økonomisk krise i 1980’erne: Fælleserklæringen og arbejdsmarkedspension
1985. Danmark og resten af verden står i en dyb økonomisk krise. En kvart million står arbejdsløse, inflationen har ramt de 10 procent, og Danmark har et stort underskud på betalingsbalancen og offentlig gæld. Bag kulissen er der store spændinger blandt regeringen og fagbevægelsen, mens flere hundredetusind danskere strejker. Lyt til historien om, hvordan Danmark midt i politisk uro og økonomisk krise formår at blive enige om en trepartsaftale, der i høj grad den dag i dag stadigvæk er gældende på det danske arbejdsmarked.
*************
6:13. Elektriciteten kommer til Danmark
Thomas B. Thrige er netop vendt hjem til Odense efter flere år i USA. Han har åbnet sin egen lille virksomhed, hvor han reparerer cykler og roder med elektricitet. Han har noget, der i større grad bliver eftertragtet i det danske landskab, nemlig indsigt i elektricitet. Lyt til historien om Thomas B. Thrige, og hvordan han sætter lys i de danske gader.
*************
7:13. Krigen om margarinemarkedet
Otto Mønsteds vej til succes er broget, men én ting er sikkert: En storstilet marketingsstrategi fører ham til top på den danske erhvervs-himmel i begyndelsen af 1900-tallet med OMA-margarine som solen i hans forretnings-rige. Lyt til historien om Otto Mønsted, der både går igennem en decideret margarine-krig, en smuttur til England, hvor han bygger store virksomheder og frygtindgydende marketing-maskine, der gør ham til en af Danmarks rigeste.
*************
8:13. Asbestskandalen: Da fabriksarbejdere legede sneboldkamp med asbest
Det er over 40 år siden, asbest blev forbudt i Danmark, alligevel dør op mod 300 mennesker hvert år af asbestrelaterede sygdomme som lungehindekræft. Lyt til historien om de barske arbejdsforhold på Dansk Eternit Fabrik, hvor fabriksarbejdere i 1950erne leger sneboldkamp med det kræftfremkaldende asbeststøv, og hvordan asbesten er blevet en fast del af vores hverdag den dag i dag.
*************
9:13. Kanslergadeforliget: Økonomisk krise hærger landbruget i 1933
I en lejlighed på Østerbro sidder flere toppolitikere i forhandlinger. Det økonomiske landskab er nemlig usikkert i 1933, da en økonomisk krise hærger det danske landbrug og sender over 30 procent af arbejdsstyrken ud i arbejdsløshed. Men politikerne kan ikke enes – indtil de sætter en flaske whisky på bordet. Lyt til historien om, hvordan et usikkert politisk landskab lægger fundamentet for Kanslergadeforliget, der betyder et stærkere sikkerhedsnet og et mere fleksibelt arbejdsmarked.
*************
10:13. Det danske olieeventyr
Det danske olieventyr starter med et brev fra Arnold Peter Møller til den danske statsminister og udvikler sig til et bidrag på 544 milliarder danske kroner til den danske stat. Dansk energipolitik udvikler sig i søgen efter nye alternativer, og ind fra Vindebys kyst skyder havvindmøllerne op. Lyt til historien om Danmarks vej ind i olieindustrien, og hvordan havvindmølleparken skaber fundamentet for den vidensbank vi har i dag om offshore vindmøller.
*************
11:13. Fra lille værksted til verdens største legetøjsfabrik
Fra et lille værksted i Billund, der producerer trælegetøj, til verdens største legetøjsfabrik. Historien om LEGO går igennem flere generationer og udvikler sig løbende med synet på børns leg. Lyt til historien om, hvordan LEGO består på trods af store brande og familietragedier.
*************
12:13. Lovgivning begrænsede kvindelige iværksættere, men Karen Volf er fremsynet
De bedste hjemmelavede kager, hårdt arbejde og en dygtig fremadsynet iværksætter. Sådan lyder opskriften på Karen Volfs kageeventyr, der i den grad formår at skabe en virksomhed i sit eget, personlige brand. Lyt til historien om, hvordan dansk lovgivning i den grad begrænser kvindelige iværksætter, hvordan Karen Volf og hendes mand indtager et iværksætterparløb – og hvordan det er i dag at være kvindelig erhvervsleder på det danske arbejdsmarked.
*************
13:13. Kampen om 8 timer
I dagens Danmark er arbejdstid et omdiskuteret emne på arbejdsmarkedet. Og sådan har det faktisk altid været. Vi skal nemlig ikke længere end lidt mere end 100 år tilbage før en 10 timers arbejdsdag, seks dage om ugen, var helt normalt. Lyt til historien om, hvordan en 8 timers arbejdsdag skaber et liv udenfor det danske arbejdsmarked.
*************
Vært og tilrettelægger: Olivia Friis Uhrbrand og Nikolai Sørensen. Tilrettelægger: Magnus Klarskov. Redaktør: Lasse Charley Pedersen.
Podcasten er produceret af Willmore med støtte fra Otto Mønsteds Fond, CO-industri og Dansk Arbejdsgiverforening.