Engagerede og veluddannede arbejdsmiljørepræsentanter er med til at sikre, at kollegerne kan gå på arbejde, uden at det går ud over deres sikkerhed, sundhed og trivsel. Når de medvirker til at finde gode løsninger for arbejdsmiljøet er også med til at sikre virksomhedens udvikling.
Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Det gælder både i forhold til arbejdets udførelse, arbejdsstedets indretning, brugen af tekniske hjælpemidler og ved anvendelse af stoffer og materialer.
Arbejdsmiljørepræsentanten er med sin viden fra hverdagen og kollegerne med til at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden, og finder sammen med ledelsen de gode løsninger på problemer og tilrettelæggelsen af arbejdet.
Alle virksomheder skal have et organiseret samarbejde om arbejdsmiljøet. Det afhænger af antallet af medarbejdere og eventuelt skiftende arbejdspladser, om der skal være en arbejdsmiljøorganisation og flere arbejdsmiljøgrupper.
VIDEN OG INSPIRATION
Man kan som arbejdsmiljørepræsentant hente viden og hjælp fra sit forbund, ligesom man har et tæt samarbejde med virksomheden tillidsrepræsentant. Desuden kan arbejdsmiljørepræsentanten hente masser af viden og inspiration fra BFA Industri gennem materialer og temadage og -møder.
Har man brug for inspiration og råd til at komme videre med arbejdsmiljøarbejdet på sin virksomhed, tilbyder BFA Industri besøg af to arbejdsmiljøkonsulenter – en fra DI og en fra CO-industri.
UDDANNELSE
Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant skal man på et tredages lovpligtigt kursus. Det skal ske seneste tre måneder efter, at man er blevet valgt. Og senest et år efter valget skal man have tilbudt to dages supplerende arbejdsmiljøuddannelse.
Herefter har arbejdsmiljørepræsentanten ret til 1½ dags uddannelse om året.
Der findes forskellige udbydere af det obligatoriske tredages kursus. For supplerende kurser kan du henvende dig i dit forbund.
For arbejdsmiljørepræsentanter gælder der i øvrigt særlige vilkår i forbindelse med eventuel afskedigelse.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.