Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Er I klar til industri 4.0?

Hvis danske virksomheder skal være klar til at hoppe på toget, når den fjerde industrielle revolution ruller ind, er der en del at arbejde med. Det mener professor Jan Stentoft, der fremhæver uddannelse som et af fokuspunkterne.

Robotter og automatisering er allerede en integreret del af mange danske industrivirksomheder, men de færreste virksomheder er parate til Industri 4.0. Det viser en rapport, som Jan Stentoft, professor ved Syddansk Universitet har udarbejdet i samarbejde med Christopher Rajkumar og Erik Skov Madsen.

Industri 4.0 defineres som den fjerde industrielle revolution og er karakteriseret ved øget automation specielt gennem integration mellem den digitale verden og den fysiske produktion. Digitalization kaldes strategien, hvor man indfører nyeste teknologi i IT for at gøre de fleste digitale ressourcer tilgængelige i virksomheden.

Den fjerde industrielle revolution var et af emnerne på et debatmøde om fremtidens produktionsarbejdspladser på Epoke A/S i Vejen, som CO-industri og Dansk Industris RegionalIndustriPolitisk udvalg (RIPU) i Sydjylland havde arrangeret i samarbejde med erhvervsforeningen UdviklingVejen i oktober.

Start i virkeligheden

Ifølge Jan Stentoft er Industri 4.0 noget, som virksomhederne skal tage alvorligt, men ikke kaste sig hovedkulds ind i.

- Lad være med at starte med teknologien. Start i virkeligheden. Hvad er det for en butik, vi har her? Hvad er det vi gør, og hvordan gør vi det? Når der er styr på processerne, så kan I begynde at digitalisere, siger han.

Rapporten ”Industry 4.0 in Danish Industry” viser, at der er en vis viden om digitalization strategi, men at der også ifølge Jan Steentoft er et gab mellem relevans og praksis. Det er især de store virksomheder, der er i gang med digitalization, mens de små virksomheder ikke er så langt fremme.

Det, der ifølge undersøgelsen motiverer virksomhederne, er især ønsket om at blive hurtigere, reducere omkostningerne og leve op til forskellige lovkrav. Barriererne er primært mangel på viden om Industri 4.0, mere fokus på drift end udvikling og manglende forståelse af den strategiske vigtighed af Industri 4.0.

Ikke for alle

- Vi kan se, at danske virksomheder ikke er særligt parate til Industri 4.0, siger Jan Steentoft.

Undersøgelsen viser nemlig, at virksomhederne selv vurderer, at deres parathed til at byde Industri 4.0 velkommen er størst i forhold til økonomi og støtte fra bestyrelse og ledelse, og især blandt de store virksomheder er villighed til at løbe en risiko ved at eksperimentere med Industri 4.0 stor. Virksomhederne mener også til en vis gad, at deres medarbejdere er motiverede til at arbejde med den nye teknologi, men deres vurdering af medarbejdernes kompetencer til at kunne arbejde med den er lav. Virksomhederne vurderer heller ikke deres viden om Industri 4.0 særligt højt, når det gælder, hvad der er relevant for dem.

- Efter min opfattelse er der noget at arbejde med. Virksomhederne mangler parathed, strategisk forståelse og har for meget fokus på drift på bekostning af udvikling. Mit budskab er derfor: Tag det alvorligt. Vurder, hvad potentialet er – ikke alle skal løbe efter det her. Tænk produktionsopgaven igennem og spørg jer selv: Giver det mening for os? Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at få styr på processerne og afklare, hvor virksomheden står, før I kaster jer ud i digatalization, fastslår Jan Steentoft.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.