ARTIKLER & NYHEDER
Flere penge til forskning skal styrke Danmark
14. juni 2017
DI og CO-industri vil have regeringen og Folketinget til at gøre op med stagnerende bevillinger og nedskæringer inden for erhvervsrettet dansk forskning.
DI repræsenterer 10000 danske virksomheder og CO-industri repræsenterer 230.000 medarbejdere i industrien og dækker dermed størsteparten af de ansatte i industrien herhjemme.
Helt konkret opfordrer de politikerne til at afsætte ni milliarder kroner mere til forskning. Samtidig foreslår de at prioritere bevillingerne til forskning og bruge pengene, der hvor det skaber mest vækst og udvikling for Danmark.
- Danske virksomheder er i hård global konkurrence om at være først med nye ideer og ny viden. Vi lægger derfor op til at bruge flere penge på forskning indenfor de områder, som kan understøtte virksomhedernes udvikling af nye produkter og løsninger, som vi kan sælge ude på verdensmarkedet, siger adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri.
Det offentlige investerer hvert år 21 milliarder kroner i forskning. Men statens investeringer er de seneste år gået i stå, og det har betydet milliardbesparelser på budgetter hos Innovationsfonden og andre statslige programmer. Det sker i en situation, hvor forskning og innovation bliver stadig vigtigere for danske virksomheder. Samtidig er konkurrencen med andre lande og regioner om at satse målrettet i forskning og udvikling bliver endnu mere intens.
- Hvis vi også fremover skal være blandt de dygtigste og mest opfindsomme i verden, er det afgørende, at vi som samfund investerer mere i forskning og innovation end i dag. Fra mit arbejde i Innovationsfonden ved jeg, hvor mange innovative idéer, der kunne have skabt nye danske arbejdspladser, men som vi går glip af, fordi der nu igennem flere år er blevet skåret ned på fondens bevilling siger formand for CO-industri, Claus Jensen.
DI og CO-industri opfordrer partierne til at styrke forskningen inden for især teknik og naturvidenskab.
- Det er et alvorligt problem, at Danmark er placeret langt nede på OECD’s liste over investeringer i teknisk og naturvidenskabelig forskning til trods for, at det lige netop er de områder, hvor virksomhederne har brug for mere ny forskning, så vi kan fastholde og skabe nye industriarbejdspladser i Danmark til gavn for vores medlemmer og for samfundet; næsten halvdelen af vores eksportindtægter kommer jo fra Produktionsdanmark. Vi håber derfor at politikerne vil finde inspiration i vores fælles udspil og sætte en ny kurs i efteråret, siger Claus Jensen.
Udspillet fra DI og Co-industri indeholder 14 konkrete initiativer og kommer efter, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har annonceret, at han i løbet af efteråret vil lancere en ny forskningspolitik.
- Vi foreslår at investere flere penge i især teknisk og naturvidenskabelig forskning. Hvis politikerne ikke vil prioritere flere penge til at løfte forskningen, så må de have modet til at prioritere anderledes. Det eneste, vi ikke har råd til, er stilstand. Det er vigtigt, at regeringen og Folketinget bruger de offentlige forskningskroner der, hvor danske virksomheder har størst behov. Det er en stor udfordring at få flere virksomheder klar til Industri 4.0, og hele digitaliseringsbølgen kræver massive investeringer både for virksomhederne selv og den offentlige forskning i området, siger Karsten Dybvad.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?