Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Løfteudstyr sparer penge

På Mountain Top i Frederikssund sparer man både penge og slid på medarbejderne med godt løfteudstyr.

For Mountain Top er investering i et godt arbejdsmiljø ikke kun en gevinst for medarbejdernes helbred. Det kan også ses positivt på bundlinjen, fordi investeringer viser sig i højere produktivitet, færre arbejdsskader og mindre sygefravær.

- Faktisk har vi slet ikke råd til at lade være med at lave disse investeringer, hvis vi skal fortsætte med at være konkurrencedygtige, fortæller produktionsleder Claus Høier fra Frederikssundvirksomheden, der fremstiller udstyr til pickupbiler og har alle de store bilmærker – VW, Ford, Mercedes og Toyota – på kundelisten i Europa.

I den lyse, moderne og forholdsvis stille montageafdeling er det tydeligt, at lean er tænkt ind i produktion og arbejdsmiljø. Produktionscellerne, hvor meget af arbejdet foregår med håndkraft, er indrettet, så arbejdet kan foregå effektivt og med et minimum af risiko for at komme til skade. Et af elementerne i den effektive indretning er en vakuumløfter på hver af de tre produktionsceller, hvor Mountain Top laver låg til pickupbilernes lad.

De to af cellerne er nye og et resultat af en markant ordretilgang på rullelåg.

- I første omgang startede vi de to nye celler op uden vakuumløfterne, men vi fandt hurtigt ud af, at den fornuftige løsning var at få løftegrej på der også, siger Claus Høier og forklarer:

- De forskellige opgaver, som udføres her, er alle sammen nogle, som én medarbejder klarer. Til sidst står ”kontrolmanden”, der pakker tingene i en kasse, og fordi kassen er 2,1 meter lang, er den ikke til at håndtere for én person. Hvis han ikke havde vakuumløfteren, skulle han kalde på en kollega 80-90 gange om dagen bare for at få flyttet kasserne over på en palle. Det ville være spild af tid og samtidig resultere i et meget dårligt arbejdsmiljø samt gøre vores produktivitet meget lavere. Så når vi både kan gøre vores produktion mere effektiv og vores arbejdsmiljø bedre ved at investere to gange 80.000 kroner i en vakuumløfter, ville det jo være tosset at lade være.

 

LYTTER TIL DE ANSATTE

Snart er der en ny vakuumløfter på vej, nemlig i vareudleveringen. Det er sket på baggrund af opfordring fra medarbejderne.

- Vi er meget lydhøre over for forslag, som vi opfordrer de ansatte til at komme med. I vores sidste APV har vi noteret 103 forslag til større og mindre forbedringer. Det kan for eksempel være måtter at stå på og hæve-sænke-borde, og hvis det giver god mening at implementere løsningerne, tøver vi ikke med at få det gjort så hurtigt som muligt, siger Claus Høier, der bliver bakket op af arbejdsmiljørepræsentant Tommy Strid:

- Vi har et positivt arbejdsmiljø, som løbende bliver taget op til debat via vores APV, og det er med til at skabe nogle gode forhold, som betyder, at vi medarbejdere synes, det er rart at komme på arbejde.

Mountain Top kan da ifølge produktionsleder Claus Høier også glæde sig over, at der ikke har været en arbejdsulykke på virksomheden i 1.871 dage (januar 2018), og samtidig lå sygefraværet nede på 0,8 procent.

- Det er virkelig positivt, at vi trækker i samme retning, når det handler om arbejdsmiljøet. Sikkerhed kommer først, og den er et dagligt punkt på alle tavlemøder, og så har vi stort fokus på at registrere tilløb til ulykker. Det betyder, at vi faktisk ikke har de store indsatsområder at arbejde på, siger Tommy Strid.

 

GODE RÅD OG MERE VIDEN

CO-industri havde ”Tunge løft – gode løsninger” som et af temaerne på årets Arbejdsmiljøroadshow i samarbejde med Lederne og Dansk Industri. Gik du glip af møderne, kan du få inspiration til brugen af tekniske hjælpemidler til at klare løfteopgaverne i jeres virksomhed på BFA Industris hjemmeside.

Hent også den nyttige app ”Løftetjek” fra Arbejdstilsynet til din telefon, hvor du hurtigt og enkelt kan finde ud af, om dine løft i det daglige arbejde er sundhedsskadelige.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?

Relateret indhold