Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Store bededagsforslag er et angreb på den danske model

Regeringens lovforslag om at stryge store bededag fra kalenderen og lave den om til en almindelig arbejdsdag er et eklatant og historisk indgreb i den danske model. Det slår CO-industris formand og næstformand fast. Og det bakkes op af arbejdsmarkedsforsker.

Fagbevægelsen har klart og tydeligt appelleret til regeringen om at droppe sit forslag om at fjerne store bededag for at ændre den til en almindelig ekstra arbejdsdag. Beskeden er klar: Det er et eklatant brud på den danske model og et indgreb i overenskomsterne.

Til trods for de massive protester har regeringen nu fremsat sit lovforslag med en meget kort høringsfase og herefter hurtig behandling i Folketinget.
Claus Jensen, formand for Dansk Metal og CO-industri samt Mads Andersen, der er formand for 3F Industri og næstformand for CO-industri er to af de ledere i fagbevægelsen, som har taget klart afstand fra lovforslaget.

 

79 GANGE

På sin Facebookside skriver Claus Jensen blandt andet:

”Regeringen påstår, at de ikke blander sig i den danske model, men det står sort på hvidt i lovforslaget, at de griber direkte ind i de rettigheder, som arbejdsmarkedets parter i fællesskab har aftalt. Ordet ”overenskomst” står nævnt intet mindre end 79 gange!”

For Mads Andersen er der heller ikke tvivl om, at regeringens lovforslag er et indgreb i den danske model, og at det bliver gjort tydeligt med de 79 gange, som ordet ”overenskomst” bliver nævnt i forslagsteksten.

På sin Facebookside har han skrevet, at ”Regeringens politiske afskaffelse af en fridag er et direkte angreb på den danske model og på danskernes frihed” og videre: ”I Danmark forhandler vi løn og arbejdsvilkår i overenskomsterne. Sådan er det, og sådan skal det også være fremadrettet.”

 

DÅRLIG TIMING

Timingen af lovforslaget gør ikke tingene bedre. Den 4. januar indledte CO-industri forhandlinger om fornyelse af industriens overenskomster med Dansk Industri. Om det konstaterer Claus Jensen:

”Regeringens timing kunne ikke være meget ringere. Vi er lige nu midt i de sværeste overenskomstforhandlinger i mange, mange år.”

Fagbevægelsen er ikke ene om at kalde regeringens store bededagsforslag for et brud med den danske model. Det konstaterer lektor og arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra FAOS på Københavns Universitet også i flere medier.

 

HISTORISK INDBLANDING

På DR.dk er Nana Wesley Hansen blandt andet citeret for dette:

”Det er en historisk indblanding i aftalemodellen af en karakter, vi ikke har set i nyere tid, og som går direkte ind i overenskomsterne og i hjertekulen af, hvad overenskomsterne handler om - løn og arbejdsvilkår.”

Ifølge regeringen skal den ekstra arbejdsdag betales med almindelig løn.

”Ret til frihed eller kompenserende frihed, tillæg mv. som følge af, at store bededag som helligdag bortfalder,” fremgår det af Beskæftigelsesministeriets omtale af forslaget.

Store bededag blev indført som helligdag i 1686.