Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Svære overenskomstforhandlinger er i gang
Dorthe Kragh
5. januar 2023
Det er aldrig nemt at forhandle fornyelse af overenskomsterne, men denne gang tegner til at blive sværere end tidligere. Det fastslog CO-industris forhandlere Claus Jensen, formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal, og Mads Andersen, næstformand i CO-industri og gruppeformand for 3F Industri, da forhandlingerne om OK23 officielt blev skudt i gang onsdag med et pressemøde sammen med Dansk Industri.
”Jeg tror, at vi næsten hver gang, når vi har startet en overenskomstforhandling, med et glimt i øjet har sagt, at det bliver de sværeste nogensinde. Jeg er ked af at sige det, men det er uden et glimt i øjet, at vi siger det den her gang,” siger Claus Jensen.
FLOTTE OVERSKUD
Årsagen til de dystre forventninger er en lav lønudvikling på industriens område samt den store reallønsnedgang, som medlemmerne gennem den seneste tid har oplevet.
Selv om virksomhederne generelt har haft flotte overskud, så har de været yderst tilbageholdende med at dele ud af overskuddet ved de lokale lønforhandlinger, hvilket er stik mod hensigten med minimallønssystemet.
Samtidig har medlemmerne også oplevet, hvordan en stigende inflation har resulteret i en stor reallønsnedgang.
”Det er klart, at det har skabt nogle forventninger hos vores medlemmer, om at vi kommer med et resultat, som indeholder nogle redskaber til at sætte en stopper for det her med at være så løntilbageholdende på virksomhederne, og som i hvert fald i løbet af et par år kan give dem den købekraft tilbage, som de tidligere havde,” fastslår han.
PAPEGØJESNAK
Han ville på pressemødet ikke komme ind på konkrete forslag, men peger på, at man kan se på de rettigheder og muligheder, som tillidsrepræsentanterne har for at forhandle på virksomhederne, ligesom man kan undersøge om mulighederne for mægling i forbindelse med lokale lønforhandlinger fungerer godt nok.
”Vi vil gøre, hvad vi kan for, at medlemmernes reallønsudvikling igen kommer tilbage på sporet. Vi har gennem rigtig mange år sagt, at det er fint med en afdæmpet lønudvikling, fordi det er godt for konkurrencekraften, og det skaber flere arbejdspladser. Så længe inflationen er lav, så kan vi stadig have en positiv lønudvikling, selv om lønnen ikke stiger meget. Det hensyn må selvfølgelig også gælde, når inflationen stiger, hvis det ikke bare skal være ren papegøjesnak. Sådan må det være i medgang og modgang,” siger Claus Jensen.
YDER STORT BIDRAG
Forhandlingerne er heller ikke blevet nemmere af, at regeringen har foreslået at afskaffe en fridag eksemplificeret ved Store Bededag fra 2024. Ifølge Claus Jensen skal det dog ikke have mulighed for at påvirke overenskomstforhandlingerne.
”Der skal ikke være tvivl om, at vi opfatter fjernelsen af Store Bededag som en eklatant indgriben i vores overenskomster. Men i forhold til forhandlingerne her, så er vi nødt til at lægge det til side og skabe et forhandlingsklima og rum, der gør, at vi kan komme ud med et resultat,” siger han.
Samtidig påpeger Mads Andersen, at medlemmerne i industrien allerede yder et stort bidrag til det danske samfund.
”Industriens overenskomster er måske verdens mest fleksible. Her kan man bare kalde folk ind på en helligdag. Det handler bare om betalingen. Man får et tillæg for at arbejde på Store Bededag, og det er jo det, man mister, hvis dagen ikke længere er en fridag. Mange af vores medlemmer arbejder allerede på Store Bededag og andre helligdage. De arbejder 365 dage om året og i holdskift 24 timer i døgnet. Ud over det så arbejder vores medlemmer allerede i gennemsnit 40 timer om ugen inklusiv overarbejde. Så det er ikke sådan, at de ikke bidrager til samfundet og manglen på arbejdskraft,” fastslår han.
Mads Andersen og Claus Jensen går til forhandlingsbordet med 548 forslag til forbedringer af overenskomsterne fra medlemmerne af CO-industris ni medlemsforbund. Dertil kommer de historier og erfaringer, som over 1.300 tillidsrepræsentanter har videregivet på otte optaktsmøder landet over.
VIL DU VIDE MERE?