Tal er ofte den bedste wingman, du kan tage med til de lokale lønforhandlinger. Derfor handler god forberedelse i høj grad om at finde de rigtige statistikker og tal, som kan styrke din argumentation ved forhandlingsbordet.
Det er den enkelte virksomheds situation, som danner bagtæppe for de lokale lønforhandlinger. Som tillidsrepræsentant har du formentlig allerede et godt billede af, hvordan forholdene er på jeres arbejdsplads.
Derfor er de mest relevante tal og oplysninger dem, som du kan grave frem om din egen virksomhed. Her er en række af de statistikker og tal, som du bør kigge på:
- Virksomhedens regnskaber: Du skal se på, hvordan det går i virksomheden: Tjener den penge, kommer der ordrer ind? CO-industri har lavet en lille film, der viser dig, hvordan du finder frem til de centrale nøgletal i virksomhedens regnskab. Se den her.
- Virksomhedens forventninger til fremtiden: Mange udefrakommende ting kan påvirke udviklingen i en virksomhed. Derfor er det oplagt at kigge i noterne til årsrapporten og undersøge, hvordan ledelsen egentlig selv ser på fremtiden, og hvad forventningerne er.
- Virksomheder i udlandet: Hvis virksomheden også har virksomheder i udlandet, så undersøg hvordan deres økonomi er.
- Produktionsudviklingen i virksomheden: Laver I mere på kortere tid, med færre hænder eller ny teknologi?
- Tidligere resultater ved lokale lønforhandlinger: Undersøg, om lønudviklingen er fulgt med virksomhedens overskud, eller om der er et efterslæb.
- Statistik for lønudviklingen i lokalområdet og jeres branche: Lønniveauet i lokalområdet påvirker virksomhedens mulighed for at fastholde og tiltrække velkvalificeret arbejdskraft. Din lokalafdeling kan hjælpe med at finde de rigtige tal.
- Tal for beskæftigelsen i lokalområdet og branchen: Er der lav ledighed i lokalområdet, betyder det, at de enkelte virksomheder må oppe sig for at tiltrække den rigtige arbejdskraft. Det har betydning, når I forhandler løn. Dit forbunds lokalafdeling kan hjælpe med at finde de rigtige tal inden for dit fag og branche.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.