Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

De generelle nøgletal

Selv om det er de lokale forhold, som er vigtigst ved lønforhandlingerne, så er de generelle nøgletal for industrien også gode at have i baghovedet.

De generelle nøgletal for industrien viser, hvordan situationen overordnet ser ud i industrien. Her er det værd at hæfte sig ved:

 • Udviklingen i industriens løn og produktivitet: Produktivitetsudviklingen er afgørende for lønudviklingen, jo mere effektive medarbejderne er, jo højere løn kan de oppebære.
   
 • Overskudsgraden i virksomhederne: Overskudsgraden viser, om de danske virksomheder tjener penge. De nationale tal går dog kun til 2018 og inkluderer derfor ikke udviklingen under coronakrisen. Derfor er det ved de kommende lønforhandlinger særligt vigtigt at tage udgangspunkt i virksomhedens eget overskud.

  Centrale nøgletal

  CO-industri har udarbejdet en gennemgang af de centrale, nationale nøgletal, som du kan downloade

 • Beskæftigelsen: Normalt er det godt at se på beskæftigelsen i Danmark, men coronakrisen har skabt stor usikkerhed om økonomien, hvilket afspejler sig i ledighedstallene. Der er dog stor forskel på, hvor hårdt arbejdsløsheden har ramt regionalt og branchemæssigt, så i år er det meget vigtigt at se på, hvordan det ser ud netop inden for jeres branche og lokalområde.
   
 • Inflation: Når inflationen stiger, så stiger priserne. Skal I kunne købe det samme for jeres løn og opleve lidt lønfremgang, skal lønnen altså stige mere end inflationen.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?