Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

Gå selv på jagt efter data

Her får du en række links til sider, hvor du kan dykke dybere ned i både dansk og international økonomi, finde tal for ledighed, produktion og meget mere.

CO-industri har samlet de væsentligste nøgletal. Dem finder du her. Men har du selv lyst til at grave dybere ned i tallene eller har brug for andre tal for økonomi, ledighed og produktion, så får du her nogle link til de steder, som CO-industris økonom Erik Bjørsted klikker på, når han skal finde information om både den danske og den internationale økonomi.

Realløn

Når inflationen stiger, er der risiko for, at reallønnen falder. Det er derfor værd at holde øje med, om lønudviklingen følger med udviklingen i forbrugspriserne.


Det er ikke ligetil at regne sin realløn ud, men Danmarks Statistik har en prisberegner, som kan give dig en indikation af, om din løn er fulgt med prisudviklingen.


Det eneste du skal bruge, er dine lønsedler og det årstal, hvor du begyndte på dit job. Så kan du sammenligne din lønstigning med, hvor meget forbrugerpriserne er steget i perioden.


Du finder prisberegneren her.
 

Du skal langt ned ad siden for at finde den.

Prognoser for dansk økonomi

Regeringen udsender tre gange om året en økonomisk redegørelse, som er en prognose for dansk økonomi. Det sker i maj, august og december. Det er Finansministeriet, som udsender redegørelsen, og du finder den under udgivelser.

Du finder økonomisk redegørelse her 

 

De økonomiske vismænd udgiver to gange om året en rapport om dansk økonomi – en om foråret og en om efteråret. Rapporten bliver udgivet på De Økonomisk Råds hjemmeside (DØR). De har ry for at være gode til at lave prognoser.

Du finder vismandsrapporter her    

 

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd laver også to prognoser over dansk økonomi om året. Desuden udgiver de prognoser om blandt andet konjunkturer, beskæftigelsen og arbejdsmarkedet.

Du finder AE-Rådets økonomiske prognoser her  

 

Har du lyst til at se arbejdsgivernes vurdering af Danmarks økonomi, så kan du kigge Dansk Industris hjemmeside, hvor du ud over analyser af økonomien blandt andet også kan finde analyser af omfanget af udenlandsk arbejdskraft, produktion og eksport. Nogle analyser er bag log in, mens andre er frit tilgængelige.


Du finder DI-analyser her   

Prognoser for international økonomi

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) er en mellemstatlig økonomisk organisation, som to gange om året udgiver ”Economic Outlook”. Det sker i november og i maj/juni. 

Du finder OECDs Economic Outlook her 

 

EU-kommissionen laver hvert år fire prognoser kaldet Economic forecast.

Du finder EU-Kommissionens Economic forecast her 

 

Både EU og OECD er gode til at få et indblik i, hvordan går det med den samlede verdens økonomi, men deres prognoser for Danmark er ikke altid lige valide. Så brug dem primært til den globale økonomi.

Statistik om dansk økonomi

Hos Danmarks Statistik kan du finde månedlige data for arbejdsløshed, beskæftigelse og inflation og kvartalvis data for BNP-vækst samt nogle spændende tal for industrien som produktion, omsætning og mangel på arbejdskraft.


Det kan godt være svært at finde rundt i, men Danmarks Statistik har lavet et godt og hurtigt overblik over dansk økonomi i et dashboard. Her se den seneste arbejdsløshedsudvikling, udviklingen i eksport og i inflation.


Du finder et overblik over dansk økonomi her  


Danmarks Statistik har også en statistikbank, som dog kan virke lidt  uoverskuelig. Danmarks Statisk har inddelt deres tal i emner, og dem som vil være relevant for dig som tillidsrepræsentant er:

Arbejde og indkomst: Her finder du arbejdsløshedstal og lønmodtagerbeskæftigelse. Her kan du finde mere branchespecifikke oplysninger.
Økonomi: BNP-vækst, inflation og eksport
Erhvervsliv: Her kan du finde industriens produktion og omsætning samt overordnede regnskabstal for industrien.

Du finder statistikbanken her 
 

Statistik om international økonomi

Hvis du vil vide, hvad væksten er i Tyskland, i Euro-zonen eller USA, så skal du have fat i Eurostat eller OECD. Her kan du også finde nationalregnskaber med BNP, produktivitet og beskæftigelse, arbejdsløshedstal og tal for inflation.

Du finder  Eurostat her   
Du finder OECD her    


Det er dog svært at finde vej i de to databaser. Eurostat har heldigvis lavet et dashboard, hvor man kan danne sig et hurtigt overblik over, hvordan det går med inflationen, BNP og arbejdsløsheden i de enkelte lande.

Du finder Eurostats dashboard her  

 

Måske kan det også være relevant for dig at tjekke, hvordan det går med investeringer i industrirobotter. Investering i robotter kan sige noget om potentialet for at øge produktiviteten i økonomien. Du kan finde information om robotter hos International Federation of Robotics (IFR).

Du finder IFR her.    
 

Lønstatistik

Dansk Arbejdsgiverforening indsamler lønstatistik for ansatte i det private erhvervsliv.

På den åbne del af deres hjemmeside kan du finde forskellige lønudviklingstal, mens du på den lukkede del kan finde mere detaljerede oplysninger. Du kan blandt andet gå ind og sammenligne lønnen i industrien i Danmark med andre lande. I statistikkerne dækker ordet fremstillingsindustri over industri.

De offentliggør også jævnligt nye lønudviklingstal.

Du finder Dansk Arbejdsgiverforenings åbne lønstatistikker her.   

Du finder DA’s mere detaljerede lønstatistik her.   

Det kræver adgang til siden, og den får du ved at kontakte FH.

CO-industri har lavet en video om, hvordan du bruger DA's lønstatistikker

Statistik om beskæftigelse og arbejdsløshed

Hvis du gerne vil se, hvordan det ser ud med beskæftigelsen og arbejdsløsheden i dit lokalområde eller inden for din branche, så kan du sandsynligvis finde informationer i din egen fagforenings arbejdsløshedsstatistik.

Mange fagforeninger har tal for hele landet, regioner og afdelinger. Ligesom arbejdsløshedstallene kan deles op i udvalgte stillingsbetegnelser og/eller uddannelser.

jobindsats.dk, som beskæftigelsesministeriets står for, kan du finde tal for udenlands arbejdskraft, og du kan se, hvor mange ledige stillinger, der er slået op på Jobnet, ligesom de har en statistik over varslede fyringer.

Du finder Jobindsats.dk her.   
 

Andre analyser

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd laver mange registeranalyser på for eksempel medlemmer. Det kan være om indkomst, formue, mobilitet, uddannelse mm.

Du finder Arbejderbevægelsens Erhvervsråd her. 
 

Virksomhedsregnskaber

Du kan få adgang til virksomhedsregnskaber hos CVR-registret. Der kan du finde virksomhedens årsregnskab og finde nøgletal for virksomheden. Se også CO-industris video om, hvordan du læser et regnskab.

Du finder CVR-registret her.   

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?