Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

Kend kulturforskellene

Når du som tillidsrepræsentant skal samarbejde med en udenlandsk leder, kan det være en god idé at sætte dig ind i, hvilken forståelse vedkommende kommer med i forhold til ledelse og samarbejde.

Når du som tillidsrepræsentant skal samarbejde med en udenlandsk leder, kan det være en god idé at sætte dig ind i, hvilken forståelse vedkommende kommer med i forhold til ledelse og samarbejde på en virksomhed.

Der er flere steder på internettet, hvor du kan få information om, hvordan arbejdsmarkedet, ledelse og samarbejde opfattes på i forskellige lande. De er alle på engelsk, da det er internationale organisationer, der står bag hjemmesiderne.

For at forstå andres handlemåder kan det være værdifuldt også at vide, hvilke præferencer man selv har. Det er muligt at blive klogere på din individuelle profil på en række af de kulturelle værdier ved at gennemføre denne test og efterfølgende læse resultatet igennem.
 

5 pointer om danskere

 1. Ærlighed er vigtigere end høflighed
  Danskere er direkte, når de taler med andre. Hellere sige tingene ”som de er” end at pakke dem ind.
   
 2. En leder skal gøre sig fortjent til respekt
  En leder får ikke respekt fra medarbejderne på grund af en titel. Man skal bevise, at man kan noget.
   
 3. Vi forventer at blive involveret
  Man bliver som leder ikke populær af at træffe beslutninger uden at høre, hvad medarbejderne mener.
   
 4. Hvad skal vi med smalltalk?
  Danskere vil gerne gå direkte til sagen. Vi undgår faktisk helst at smalltalke, hvis vi kan.
   
 5. Vi bliver ikke længere på arbejdet, end vi behøver
  Vi vil gerne hjem til familien hurtigt. Vi forventer ikke at skulle stå til rådighed for chefen efter fyraften, og vi går gerne fra arbejde kl. 16, fordi vi skal hente børn i institutionen.

 

3 gode råd når du får en udenlandsk chef

1. Vær nysgerrig

Prøv at undersøg, hvordan kulturen er i det land, hvor din nye chef kommer fra. Hvordan kan du undgå at træde chefen over hans/hendes ”kulturelle tæer”? Sammenlign kulturen i Danmark med det land, chefen kommer fra.

Du kan også undersøge organiseringsgraden og overenskomstdækningen i andre EU-lande Eller find nogen, du kender, som ved mere om det pågældende land, så du kan forberede dig.

2. Undersøg dine egne værdier

Hvad træder dig over tæerne? Hvad kan du give køb på, og hvad er ikke til forhandling? Er det okay at gemme kritik af chefens forslag til et tidspunkt, hvor I kan snakke sammen på tomandshånd? Kan du leve med ikke at blive spurgt om dine og kollegernes holdninger til en beslutning i alle tilfælde? Kort sagt: Gør op med dig selv, hvilke kulturelle kampe du vil tage, og hvilke du ikke behøver at bruge energi på.

3. Alt er ikke kultur

Nogle gange svinger man bare bedre med en leder end med en anden. Det behøver ikke at have noget med kultur at gøre. God kemi mellem mennesker kan også handle om at have en fælles glæde for fodbold, have samme uddannelse, godt kunne lide at tage på fisketur. Det behøver ikke handle om, hvilket land man kommer fra. Prøv at find ud af, hvad du har tilfælles med din udenlandske chef. Gode relationer trumfer som oftest gode argumenter.  
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.