Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Alfa Laval i Aalborg er Danmarks bedste ”samarbejdsplads” 2019

Tillidsrepræsentanter og ledelse på Alfa Laval i Aalborg har vist, at de har viljen til at ændre et dårligt samarbejdsklima. Den indsats belønnes med CO-industris Samarbejdspris 2019.

Alfa Laval Aalborg har Danmarks bedste ”samarbejdsplads”. Derfor har virksomhedens modtaget CO-industris Samarbejdspris 2019.
Ledelse og medarbejdere får prisen, fordi de gennem de seneste år målrettet har arbejdet for at skabe et bedre samarbejde i virksomheden. Gennem en åben og ærlig dialog har ledelse og tillidsrepræsentanter vendt mistillid til tillid.

CO-industris Samarbejdspris 2019 blev overrakt den 14. november på Alfa Laval i Aalborg. Inden selve overrækkelsen fik næstformand i CO-industri og formand for 3F Industri Mads Andersen, organisationssekretær i CO-industri Henrik Jensen og områdeleder i CO-industri Dennis Jensen en rundvisning i produktionen sammen med repræsentanter for lokalafdelingerne af 3F, Dansk Metal, HK Privat og Teknisk Landsforbund. Produktionschef Søren Nord Larsen viste sammen med tillidsrepræsentanterne Tina Uttrup Sørensen, Teknisk Landsforbund, og Nina Heidelbach, HK Privat, hvordan Alfa Laval Aalborg producerer grønne teknologiske løsninger til skibe.

VED HVAD SAMARBEJDE BETYDER

Samarbejdsprisen blev overrakt foran en stor del af virksomhedens 420 medarbejdere, som i dagens anledning var kaldt sammen til kage og alkoholfri champagne i den store atriumhal midt i virksomhedens hovedkvarter.

”I CO-industri tror vi på, at et godt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse kan skabe en balance mellem virksomhedens produktivitet og medarbejdernes trivsel. Det vil vi gerne hylde med CO-industris Samarbejdspris. I ved om nogen, hvad et godt samarbejde betyder, for I har prøvet, hvad det vil sige, når samarbejdet ikke fungerer, når samtaler bliver svære,” sagde Mads Andersen i sin tale ved overrækkelsen.

Han roste ledelse og tillidsrepræsentanter for at erkende, at det kan være svært at få samarbejdet til at fungere hver dag – og for at beslutte at vende udviklingen.

”Det handler ikke om, hvor stort et skridt man tager. Det handler om, at man tager et skridt, og at man tager det sammen,” sagde han.
Han glædede sig desuden over, at Alfa Laval i processen har haft glæde af hjælp og vejledning fra CO-industri og Dansk industris samarbejdskonsulenter i TekSam.

”Men al æren ligger hos jer. For når konsulenterne har inspireret, så er det jer, der har fået samarbejdet til at fungere,” sagde han.

 

BRUG FOR PARTERAPI

Direktør for Alfa Laval Aalborg, Søren Hjort Krarup, fortalte i sin tale ved overrækkelsen om, hvordan han som ny i virksomheden blev advaret om, at samarbejdsudvalget i realiteten var en kampplads med en hård mødekultur. Derfor blev TekSam hentet ind til ”parterapi”.

”Gradvist har vi fået arbejdet os ind i et tillidsforhold. Samarbejdsprisen er givet med fokus på det, vi laver i samarbejdsudvalget. Men jeg tror egentlig, at det allervigtigste for et godt samarbejde er det, der sker mellem møderne. Det samarbejde, der sker mellem kolleger i det daglige, mellem afdelingerne, mellem ledelse og medarbejdere i den daglige drift, og de beslutninger, der tages dér,” sagde han.

Også de to tillidsrepræsentanter, der har indstillet Alfa Laval til prisen, Tina Uttrup Sørensen og Nina Heidelbach, lagde i deres taler vægt på den udvikling, samarbejdet har været igennem.

”Vi er kommet langt de seneste år. Tidligere har vi haft masser af kampe og frustrationer i samarbejdsudvalget. Det har vi heldigvis ikke mere. Men hvis vi ikke havde haft TekSam på banen, så tror jeg, at vi stadig ville stå i hvert sit ringhjørne hver eneste gang,” sagde Tina Uttrup Sørensen.

 

VIL SKABE ARBEJDSGLÆDE

Nina Heidelbach lagde i sin tale vægt på de fokuspunkter, som samarbejdsudvalget nu har overskud til at bruge energien på.

”VI har i år arbejdet med kompetenceudvikling og stress, og næste år vil vores fælles fokusområde være medarbejdertrivsel. God trivsel skaber arbejdsglæde. Mange undersøgelser viser, at jo større arbejdsglæden er, jo større er produktiviteten, og hvilken arbejdsplads ønsker ikke det? Det kan vi som tillidsrepræsentanter og samarbejdsudvalg kun bakke op om, da vi gerne ser vores kolleger glæde sig til at tage på arbejde hver eneste dag.”

Med CO-industris Samarbejdspris følger en skulptur af kunstneren Stiig Kalsing. Skulpturen symboliserer den balance, der bør være i samarbejdet mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Tillidsrepræsentanterne får desuden 5.000 kroner, som de har valgt at bruge på lækkert klubmateriale til deres kolleger.

Selv om der både var kage og boblevand på bordet ved overrækkelsen, så fortsatte Alfa Laval fejringen af prisen med gratis frokost til alle medarbejdere.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.