Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Der skal låg på uddannelsessnobberiet

Danskerne skal droppe forestillingen om, at gymnasiet er den eneste rigtige uddannelse for unge, er CO-industri, DI og finansministeren enige om.

Dygtige faglærte bliver en mangelvare i fremtiden. Alligevel mener de fleste unge og deres forældre, at det er bedst at tage en gymnasial uddannelse. Den holdning skal vendes, hvis Danmark fortsat skal være et produktionsland.

Det er der bred enighed om hos Claus Jensen, formand for CO-industri, Karsten Dybvad, direktør i Dansk Industri (DI), og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

De tre tog forskud på de varslede trepartsdrøftelser om de udfordringer, som Danmark står over for, på DI Topmøde den 29. september i Forum i København under temaet ”Danmark har talent”.
- Antallet af faglærte i industrien er et kæmpeproblem, som vi har diskuteret de seneste 10 år, og der er næsten ikke sket noget, påpeger Claus Jensen.

 

Holdningsskred
Claus Hjort Frederiksen erkender, at der er plads til forbedringer i forhold til den nuværende situation. Alligevel mener han, at der er et lys i mørket.

- Jeg tror, at der er ved at ske et holdningsskred. For ti år siden skulle alle have hvide kitler på og forske. Krisen har lært os, at vores styrkeposition er den helt almindelige produktionsvirksomhed, som får sin styrke gennem velkvalificerede medarbejdere med erhvervsuddannelser, siger han.

DI prøver i samarbejde med fagbevægelsen at vende det negative billede af erhvervsuddannelserne gennem hands on-kampagnen. Men kampagnen er oppe mod hårde odds.

- Når 90 procent af forældrene gerne ser deres børn i gymnasiet, og børnene vil naturligvis gerne leve op til deres forældres forventninger, så er der ikke noget at sige til, at børnene ikke drømmer om at gå den vej. Vi skal dreje udviklingen og skabe større bevidsthed om erhvervsuddannelserne på skolerne. Virksomheder og skoler skal samarbejde på en helt anden måde, for vi er nødt til at skabe viden hos børnene, fastslår Karsten Dybvad.

Han bakkes op af Claus Jensen.

- Der er ikke noget quickfix. Spørg enhver otte-tiårig, og de vil sige, at de skal på gymnasiet. Vi skal se på, hvor de får deres viden fra. Praktikpladsen.dk er der, hvor de unge skal finde en virksomhed, som de kan søge job hos. Men det er ikke den portal, virksomhederne bruger. Vi er nødt til at skabe harmoni mellem, hvor de unge søger oplysninger, og hvor udbuddet af praktikpladser er, siger han.

 

Faglighed skal få os igennem
Samtidig påpeger Claus Hjort Frederiksen, at der er behov for at skabe en platform for bacheloruddannelserne på arbejdsmarkedet, så ikke alle behøver at tage en kandidatuddannelse på universiteterne.

- Vi er hele tiden oppe mod dette uddannelsessnobberi. Min kone underviser i matematik på et gymnasium. En af hendes elever fik lige slæbt sig gennem studentereksamen. Bagefter erklærede hun, at nu skulle hun være guldsmed, for det var det, hun hele tiden havde villet være. Det illustrerer, hvilket pres forældrene lægger på de unge, og det illustrerer, hvilke holdningsændringer vi skal i gang med, siger han.

Han slår derfor fast, at der er behov for, at hele uddannelsessystemet fra folkeskoler, over erhvervsuddannelser til universiteter har fokus på fagligheden.

- Det er godt, at vi har nogle gode innovative hoveder, men bottom line er, at det er fagligheden, der skal få os i mål, understreger Claus Hjort Frederiksen.

 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?