Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Få succes som bestyrelsesmedlem
”Fordi jeg gnubbede for dem, som sidder højt på strå,
så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.”
Jørgen Reenbergs karikerede admiral kan nok få smilet frem hos de fleste, men der er et gran af sandhed i Admiralens vise. I hvert fald hvis du vil have succes som bestyrelsesmedlem, mener Ole Borch, der er advokat og bestyrelsesekspert. Han gav på CO-industris A/S-Topmøde 2016 sit bud på, hvad medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer skal gøre for at få succes med arbejdet i bestyrelsen.
- Ordsproget om, at smiger ikke fører til noget, er nok det mest misvisende. I drømmer ikke om, hvor langt ros kan føre jer. For selv om admiralens sang er en karikatur, så skal man ikke underkende, at også bestyrelsesformænd godt kan lide at få ros og et skulderklap for godt arbejde, siger han.
Men bestyrelsesformænd er langt fra de eneste, der gerne vil have ros. Søgen efter anerkendelse, succes og ros er oftest drivkraften bag de mennesker, som stiller op til en bestyrelsespost, påpeger Ole Borch. Og vil du have ros og succes som bestyrelsesmedlem, så skal du arbejde hårdt – meget hårdt.
UDDANNELSE, UDDANNELSE OG UDDANNELSE
Kors og bånd og stjerner kommer nemlig først, når der er lagt hundredvis af timer i bestyrelsesarbejdet. Og det hele begynder med uddannelse og et grundigt kendskab til reglerne for bestyrelsen.
- Medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer debuterer ofte i bestyrelser uden at have noget forudgående kendskab til arbejdet. Det svarer til, at du bliver sendt ind i en fodboldkamp som dommer uden at kende reglerne. Det vil gå galt. Derfor skal du erkende, at hvis du siger ja til at være bestyrelsesmedlem, så koster det meget tid, meget arbejde og meget uddannelse. Hvis du ikke tager dig tid til uddannelse, så får du en dårlig start på bestyrelsesarbejdet, siger han.
Samtidig pointerer han, at nok har bestyrelsesformanden en ledelsesfunktion og tjener ofte det dobbelt af de øvrige bestyrelsesmedlemmer, men ansvaret i bestyrelsen gælder alle.
- Derfor er det så piskende nødvendigt, at du forstår det, der bliver lagt frem for dig, fastslår Ole Borch.
ALLE BIDRAGER
Samtidig understreger han, at det ikke nytter noget at have tunnelsyn, når man sætter sig til rette i bestyrelsesstolen.
- Når man kommer ind i en bestyrelse, skal man gøre sig klart, at man forventes at komme ind med et fuldt kompetencesæt. Jeg har set mange komme ind i en bestyrelse og sige: ”Det der må I tage jer af. Jeg er god til det her.” Men fordi jeg er bedre til ét emne end andre, betyder det ikke, at jeg bare kan sidde stille, indtil det emne bliver berørt. Hvis man har det sådan, så er det bedre at blive væk, siger han.
Det handler om at få sammensat det bedste hold omkring bestyrelsesbordet med et bredt udvalg af kompetencer. Derfor anbefaler Ole Borch også de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer at være meget opmærksomme, når der skal udpeges nye medlemmer til bestyrelsen, og foreslå personer, der kender til den branche, som virksomheden opererer i.
SKIFT ADVOKATEN UD
Ifølge Ole Borch har mange virksomhedsejere en tendens til at vælge bestyrelsesmedlemmer fra deres eget netværk.
- Tit vælger de ikke en med dyb branchespecifik viden, men en, som de er tryg ved. Det er skidt for virksomheden, og det er skidt for de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, fordi deres opfattelse kommer til at stå alene, da de mangler nogen at spille bold op ad. Derfor skal du motivere din bestyrelsesformand til at skifte advokaten ud med en, der ved noget om branchen, foreslår han.
Desuden skal et succesfuldt, medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem have styr på lovgivningen – både selskabsloven, årsregnskabsloven, bogføringsloven og relevante skattelove – og have grundlæggende regnskabsforståelse.
- Erstatningsansvar er det store dyr i åbenbaringen her. Ingen har lyst til at sidde seks år i en retssag, og at alt bliver slået tilbage til start. Som bestyrelsesmedlem skriver du under med hud og hår og ansvar. Derfor er det ikke blot rart, men uomgængeligt nødvendigt, at du forstår det regnskab, som du skriver under på. Også selv om undervisning i regnskabslære af mange ses som lige så sjovt som at se maling tørre. Men for din egen skyld, så skal du kunne det, fastslår han.
Og endelig anbefaler han på det helt lavpraktiske plan at have styr på papirerne.
- Hav papirerne i ringbind. Det er undervurderet, hvor meget det betyder for en bestyrelsesformand at se, at folk har orden i tingene, og at papirerne ikke flyder rundt, siger Ole Borch.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?