Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Gratis, inspirerende og med fuld løn

Martine Møldrup er sikker på, at hun er blevet en bedre tillidsrepræsentant efter at have deltaget i ”Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter”.

Det var et rent tilfælde, at Martine Møldrup faldt over invitationen til at deltage i CO-industris og DI’s ”Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter” i en bunke på skrivebordet. Godt nok var invitationen kommet med posten, og hun havde da også hørt om kurset, da hun som nyvalgt tillidsrepræsentant var til møde i sin afdeling. Men så havde hun glemt det igen.

- Men når jeg nu sad med invitationen, så kunne jeg jo lige se, hvad det var for noget. Og da vi ofte har lidt mindre at lave først på året, tænkte jeg, at jeg ligeså godt kunne prøve det. Man kan jo aldrig blive dummere. Men jeg havde virkeligt lave forventninger, fortæller Martine Møldrup, der er medlem af HK/Privat og tillidsrepræsentant for 14 laboranter på Eurofins Stein Laboratorium i Vejen.

Tvivlen blev dog vendt til udelt begejstring, da hun i januar og februar – knap et halvt år efter at hun var blevet valgt som tillidsrepræsentant for laboranterne på natholdet – satte sig på kursusbænken i Kolding foran en repræsentant for CO-industri, en repræsentant for DI og flere gæsteundervisere.

- I dag kan jeg kun sige: Tag for guds skyld afsted. Det er gratis at deltage, arbejdsgiveren betaler din løn, og kurset er inspirerende – ”what’s not to like?”. Underviserne var så engagerede. De fortalte medlevende om de forskellige emner og svarede gerne på spørgsmål, selv om jeg spørger meget. Det gav også spændende vinkler på emnerne, at der både var en fra arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, siger hun.

Nyt syn på lean
TekSams ”Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter” varer to gange to dage, og fokus er rettet mod at ruste tillidsrepræsentanten bedst muligt til at samarbejde med ledelsen i virksomheden. De to første dage handler om samarbejde og psykisk arbejdsmiljø samt produktionsforståelse, herunder lean. Efter en måned mødes kursisterne igen, og så handler det i to dage om regnskabs- og forretningsforståelse.

Selv er Martine Møldrup meget begejstret for det nye syn på lean, som hun har fået gennem samarbejdskurset.

- Kursets lean-ekspert forklarede på en rigtig god måde, hvordan virksomheden kan øge sin produktivitet og dermed blive mere konkurrencedygtig. Han gjorde det så medrivende, at jeg kunne se, hvordan lean kan bruges i virkeligheden og ikke bare som et projekt. Bagefter tænkte jeg, lean det er bare i orden. Den følelse har jeg taget med hjem, fortæller hun.

Bedre forståelse for ledelse
For en talnørd som Martine Møldrup gav regnskabsforståelse også bonus. I dag oplever hun, at det er nemmere at gennemskue regnskabet og se, om der er hold i ledelsens udmeldinger om tilbageholdenhed og ansættelsesstop.

- Jeg har også fået en meget bedre forståelse for, hvorfor ledelsen gør, som den gør. Jeg håber på sigt, at jeg får endnu mere indsigt i økonomien og bliver bedre til at finde de fælles interesser, som kan give de gode resultater ved for eksempel lønforhandlinger, siger hun.

På TekSams kursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter deltager tillidsrepræsentanter fra alle ni forbund i CO-industri, og det giver et interessant indblik i, hvordan samarbejdet og forholdene er på andre arbejdspladser.

- Jeg har mødt nogle mennesker, der er langt fra min laboratorieverden som for eksempel tillidsrepræsentanten fra et lille værksted. Det gav andre vinkler på diskussionen, og jeg fik da også tanken et par gange, at vi slet ikke har det så dårligt. Der er virkelig nogen, som må kæmpe for ting, som vi tager for givet, siger Martine Møldrup.

Slet ikke det samme som TR-grundkursus
Hun har netop været på det første af HK’s grundkurser for tillidsrepræsentanter, og hendes oplevelse er, at de to kurser på ingen måder overlapper hinanden.

- Grundkurset har fokus på lønmodtagerinteresser som overenskomster, barsel og lønforhandlinger, mens TekSams kursus handler om virksomheden, og hvordan tillidsrepræsentanten kan være med til at sikre et godt samarbejde og en velfungerende arbejdsplads og være bindeled mellem ledelse og medarbejdere. Det er slet ikke det samme, fastslår hun.

Martine Møldrup tager også et par gode ideer med hjem til sin arbejdsplads.

- Jeg har været inde om chefen og anbefale hende, at vi får TekSam ud og holde et introduktionskursus for Samarbejdsudvalget, for det kunne vi godt blive bedre til. Og så vil jeg ikke afvise, at jeg en dag vil arbejde for at få underviseren i lean fra kurset til at komme og fortælle om lean. Så kan det være, at vi kan få bare 50 procent af kollegerne til at sige o.k. til lean alligevel, griner hun.

Selv er hun sikker på, at hun er blevet en bedre tillidsrepræsentant af at deltage på kurset.

- Som ny tillidsrepræsentant kan du hurtigt komme på usikker grund, men jeg synes, at jeg er blevet bedre til at kommunikere og til at forklare, og jeg har generelt fået en større forståelse for opgaven. Jeg er blevet bedre til at vise, at der er vilje til samarbejde og forklare mine kolleger, at ledelsen ikke er vores fjende, men at vi har nogle fælles udfordringer, fastslår Martin Møldrup.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?