Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Samarbejdsaftalen er god at kende
Peter Fløe Jensen fik en ilddåb som ny tillidsrepræsentant. 1. april sidste år trådte han til som tillidsrepræsentant for 25 medlemmer af Dansk Metal på Alfa Laval i Kolding. En måned senere nedlagde kollegerne arbejdet i protest over de lokale lønforhandlinger. Og en lang proces med forhandlinger begyndte.
Først forhandlinger om den lokale løn og derefter forhandlinger om vilkårene for indhentelse af forsømt tid i forbindelse med arbejdsnedlæggelsen. Derfor gik der næsten et år, inden han sammen med sin nyvalgte tillidsrepræsentantkollega kom på TekSams Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter.
- Jeg blev kastet ud i det på den hårde måde og nåede ikke at sætte mig ned og læse Samarbejdsaftalen. Havde jeg kendt til den, havde jeg nok grebet tingene anderledes an. Så havde jeg været lidt mere forberedt på, hvad jeg kunne gøre i forbindelsen arbejdsnedlæggelsen, og haft noget, som jeg kunne gribe fat i, siger han.
Tidligt på kursus
Derfor synes han også, at nyvalgte tillidsrepræsentanter skal på samarbejdskurset så tidligt som muligt.
- Jeg ved ikke, hvor mange tillidsrepræsentanter, der har læst Samarbejdsaftalen. Ikke mange, tror jeg. Men hvis alle parter kender Samarbejdsaftalen, så burde det være ligetil at snakke sig frem til en god løsning for alle, når der opstår uoverensstemmelser, mener Peter Fløe Jensen.
Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter blev aftalt af CO-industri og Dansk Industri ved overenskomstforhandlingerne i 2007 med et ønske om at forbedre samarbejdet i virksomhederne og ruste tillidsrepræsentanterne til bedre at kunne indgå i dialogen om virksomheden nu og i fremtiden.
Første kursus løb af stablen i 2008, og nu ti år senere har knap 2.000 nyvalgte tillidsrepræsentanter deltaget i kurserne, der varer to gange to dage og har fokus på samarbejde mellem parterne om virksomhedens drift og medarbejdernes trivsel. Kurset adskiller sig blandt andet fra forbundenes g-kurser ved, at både lønmodtager- og arbejdsgiversiden er repræsenteret i form af konsulenter fra CO-industri og DI, ligesom der er deltagere fra forskellige forbund.
Og ideen om samarbejdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere er et af de budskaber fra kurset, som Peter Fløe Jensen har taget til sig. Det skæve forløb omkring lønforhandlingerne i 2017 har nemlig sat samarbejdet på prøve.
- Det er jo lidt sjovt, for man tænker, at Dansk Industri og CO-industri kæmper imod hinanden, men jeg kan godt se, at det er til alles bedste, hvis de kan finde ud af at snakke sammen. Og hvis det kan lade sig gøre for organisationerne, så må det også kunne lade sig gøre her, mener han.
Andre faggrupper giver nuancer
Mødet med medlemmer fra andre fagforbund på samarbejdskurset har også givet ham et andet syn på, hvordan han bedst griber forhandlinger og det daglige samarbejde med ledelse og andre faggrupper an.
- Jeg har lært at lytte til andre og holde lidt igen med min holdning. Jeg er oprindeligt uddannet slagter, og der kan man have en hård tone. Derfor kan det godt være svært for mig at sidde til møder, hvor de bare sidder og snakker. Så kan jeg godt finde på at hæve stemmen for at nå frem til en løsning. Det er jo bare min måde at sige min mening på, men jeg har lært at pakke det pænt ind og lade den snakke, som lægger bolden op, fortæller han.
Ud over et indblik i samarbejdets svære kunst har samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter også givet ham større indsigt i de mange uddannelsesmuligheder, der er gennem overenskomsten og IKUF, samt understreget, hvor vigtigt det er, at han som tillidsrepræsentant arbejder for gode lokalaftaler.
- Vi havde jo allerede prøvet at indgå lokalaftaler, da vi kom på kurset, men det havde været godt at have den viden fra samarbejdskurset og G4, inden vi blev kastet ud i det. Jeg synes, at vi har lavet nogle gode lokalaftaler, men jeg tænker, at vi godt kunne have lavet dem lidt mere simple, hvis vi havde været på kurserne, inden vi lavede aftalerne, siger han.
Generelt mener Peter Fløe Jensen, at han som tillidsrepræsentant skal tage alle de kurser, som han kan, fordi de alle sammen giver forskellige vinkler på tilgangen til tillidsrepræsentanthvervet.
- De fleste tænker jo ikke over, hvad det kræver at være tillidsrepræsentant. De tror, at det handler om at sige: ”Sådan og sådan er det i forhold til overenskomsten”. Men sådan er det bare ikke. Det går ikke uden at slå hørebøfferne til og arbejde hårdt. For det her bliver aldrig rutine, fastslår han.
Læs mere om Teksams Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?