Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Musikfestival sender samarbejdet i positiv spiral

Vinderne af CO-industris Samarbejdspris 2015 har styrket samarbejdet gennem etableringen af en musikfestival på lageret.

”Den bedste dag i mit liv”. Den sætning har sat sig dybt i hjertet hos både tillidsrepræsentant og direktør på Nordic Waterproofing, der har hovedkvarter i Vejen.

Ordene blev sagt af en lille dreng fra Julemærkehjemmet Fjordmark efter en lang og dejlig dag med masser af musik i virksomhedens lagerhal i Vejen, og ifølge både Tonny Schwartz og Paul Erik Rask var det rigelig belønning for alt det arbejde, som virksomhedens medarbejdere havde lagt i at stable en musikfestival på benene.

Men en lykkelig dreng var langt fra det eneste, som kom ud af musikfestivalen.

- Vi har lært, at det ikke er emnet, men den måde vi arbejder sammen på, der er afgørende for, om det kan lade sig gøre, fortæller Tonny Schwartz, tillidsrepræsentant på Nordic Waterproofing i Vejen og medlem af 3F.

CO-industris Samarbejdspris

Du kan læse meget mere om CO-industris Samarbejdspris, og hvordan du nominerer din arbejdsplads til prisen.

Læs mere her

Og netop evnen til at arbejde sammen på kryds og tværs - ledelse og medarbejdere, timelønnede og funktionærer - er en af årsagerne til, at Nordic Waterproofing får CO-industris Samarbejdspris 2015. Samarbejdsprisen gives til arbejdspladser, der gennem et godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere formår både at skabe trivsel blandt medarbejderne, høj produktivitet og god konkurrenceevne.

 

SU mangler dynamik
Samarbejdsudvalget i Nordic Waterproofing, der producerer tagpap, var for nogle år siden kørt lidt død i arbejdet.

- Møderne i SU var efterhånden blevet til rene efterretningssager og præsentation af regnskab. Der manglede noget dynamik, fortæller Tonny Schwartz.

Derfor besluttede de at hente inspiration hos CO-industris og Dansk Industris samarbejdsorgan TekSam, og det satte tanker i gang.

- Vi begyndte at tale om, hvordan vi kunne gøre SU mere operationelt og bruge det aktivt. Hvad kunne vi gøre, som flyttede os mere som mennesker end som ansatte, fortæller Paul Erik Rask, direktør i Nordic Waterproofing.

Og efter at personaleforeningen havde besøgt et julemærkehjem og oplevet, hvordan hjemmet ikke bare hjælper overvægtige børn, men også børn med ar på sjælen, så lå det lige for at gøre noget for dem. Ideen til en musikfestval i fabrikkens store lagerhal var født.

- Det var et enigt SU, der inviterede samtlige 85 ansatte til at deltage i de otte arbejdsgrupper. Men det var med en vis bæven: Ville der overhovedet melde sig nogen? For arbejdet skulle i princippet foregå uden for arbejdstiden. Vi kunne jo ikke sige til vores kunder, at de ikke kunne få tagpap, fordi vi var ved at arrangere musikfestival, fortæller Paul Erik Rask.

Nerverne var dog helt unødvendige. Grupperne blev hurtigt besat på kryds og tværs af medarbejdergrupperne. Og de gik i gang ved at finde ud af, hvor mange toiletter der skulle bruges, hvordan der skulle pyntes op, hvordan der indhentes tilladelse fra brandmyndigheder, hvor hoppeborgen skulle stå og meget, meget andet.

- Der var en regel som gjaldt i alle grupperne. Ingen af lederne måtte have ledelsesansvar. Og det var dejligt at se, hvordan mange voksede med opgaven og tog ansvar, fortæller Tonny Schwartz.
En oplevelse, som også Paul Erik Rask deler.

- Det er ubeskriveligt, hvad det har givet samarbejdsmæssigt. At se mennesker træde i karakter og vise skjulte sider af sig selv. Det var en positiv spiral. Et Eiffeltårn af lykke, siger han og understreger, at intet teambuildingkursus eller kommunikationskursus – uanset hvor dyrt det er – kan give det, medarbejderne på Nordic Waterproofing opnåede ved at arbejde sammen på tværs i helt ukendt farvand.

 

Gensidig forståelse og respekt
Og resultatet af samarbejdet omkring musikfestivallen ses dagligt i kantinen, hvor der bliver snakket mere på kryds og tværs, ligesom samarbejdet i løbet af arbejdsdagen er præget af, at timelønnede, funktionærer og ledere har fået et helt andet indblik i hinandens liv.

- Jeg begyndte at kunne se, hvor det bar hen allerede på selve festivaldagen. Alle var et stort smil. Vi har fået en gensidig forståelse og respekt for hinanden og indblik i kollegernes arbejde. Det gør det lettere at tale sammen og øger evnen til at samarbejde, siger Paul Erik Rask.

Også på virksomhedens strategikonference i september slog det ifølge Tonny Schwartz igennem, at medarbejderne har lært hinanden at kende på en anden måde.

- Kortene blev blandet, og grupperne arbejdede fra første færd, hvor de tidligere skulle tale sig inde på hinanden. Jeg tror på, at samarbejdet har båret igennem, og at vi fremover kan samarbejde helt naturligt på kryds og tværs. Den måde, vi stod sammen om musikfestivalen på, kan vi også bruge om andre ting. Metoden er lykkedes for os, fastslår han.

Mellem 500 og 600 gæster deltog i Nordic Waterproofings ”Mærkefestival”, og arbejdspladsen indsamlede knap 300.000 kroner til julemærkehjemmene. Den 9. april 2016 gør de det igen.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.