Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Regionalt samarbejde om overenskomsttegning

I Nordjylland samarbejder fagbevægelsen om at tegne overenskomster

Som de første har 17 selvstændige afdelinger under seks fagforbund i Nordjylland givet hinanden
fuldmagt til at tegne industri-overenskomster på alles vegne. Samme aftale overvejes flere andre
steder i landet.

Det er 3F, Dansk Metal, HK, Teknisk Landsforbund, Dansk El-Forbund og Blik og Rør i Nordjylland, der den 20. marts som de første satte en underskrift på det unikke samarbejde på industriens område.

Aftalen betyder, at hvis en af fagforeningerne er på en virksomhed for at tegne en tiltrædelsesoverenskomst på deres eget område, så er der også mulighed for med det samme at tegne overenskomst på vegne af de andre fagforeninger, som har medlemmer på virksomheden.

- Vi har givet hinanden fuldmagt til at tegne overenskomster. På den måde behøver vi ikke alle at
være repræsenteret for at sikre os overenskomsten. Det kan godt virke lidt overvældende i en mindre virksomhed, hvis der sidder en direktør på den ene side af bordet, mens vi sidder seks mand på den anden side, siger Per Dahl Sørensen, som er faglig sekretær i Dansk El-Forbund Nordjylland.

 

FLERE OVERENSKOMSTER

Han er glad for aftalen, som han tror vil give flere overenskomster til alle forbund.

- Det er en mulighed for at spare på ressourcerne, og vi kan nå bredere rundt. Der er ingen grund til, at de andre bruger krudt på at overenskomstdække en virksomhed, hvis jeg har gjort det for dem allerede, siger han.

Han er ikke bekymret for, at for eksempel en repræsentant for HK nu kan tegne overenskomst for et fagområde som elektrikerne, som han eller hun måske intet kendskab har til.

- Vi har lavet aftalen sådan, at det udelukkende er industriens overenskomster, vi kan tegne tiltrædelsesaftale på. Hvis en arbejdsgiver ønsker noget særligt på et område, så skal det aftales direkte med hver enkelt afdeling, forklarer Per Dahl Sørensen.

I praksis vil han dog altid orientere de andre fagforeninger, hvis han er på vej ud til en virksomhed,
hvor der er mulighed for også at overenskomstdække nogle af deres medlemmer.

Samtidig vil arbejdsgiveren få en kopi af fuldmagten, så han kan se, at fagforeningsrepræsentanten har lov til at repræsentere de øvrige fagforeninger.

 

FLERE AFTALER UNDERVEJS

Ifølge faglig sekretær i CO-industri Carlo Søndergaard er lignende aftaler på vej flere andre steder i
landet.

- Organisering står højt på listen hos fagforeningerne, og et regionalt samarbejde om at tegne overenskomster medfører stordriftsfordele. Fagforeningerne kan sammen nå ud til mange flere virksomheder, end de kan hver for sig, siger han.

CO-industri har medvirket til at udforme fuldmagten, som forbundene bruger, men det er op til hver enkelt lokalafdeling at afgøre, om det er noget, som de ønsker at bruge.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?