Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Styrk dit netværk og bliv en skarpere tillidsvalgt

Et stort og godt netværk er lig med indflydelse og vigtige informationer. Her får du en række råd til, hvordan du kan komme i gang med at netværke på en professionel måde.

Beslut dig for at netværke!

Vejen til indflydelse går nemlig sjældent alene gennem hårdt arbejde, talent og formelle kanaler. Det kræver også adgang til de rigtige mennesker og den rigtige viden på det rigtige tidspunkt. Og det kan du få gennem dit netværk.

Det kan være svært at begynde at netværke. Mange er bange for, at de kommer til at virke kalkulerede, hvis de tager kontakt til andre mennesker for at bruge deres viden og indsigt.

Men at netværke handler ikke bare om at udnytte hinanden. Det handler også om relationer og udveksling af viden og ideer, fastslår Mikkel Frederiksen. Han er konsulent og underviser blandt andet i, hvordan man netværker på en sober og professionel måde.

På CO-industris Topmøde for medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer gav han tips til, hvordan deltagerne kan begynde at opbygge et netværk, som de kan bruge strategisk, men andre tillidsvalgte kan også læse med.

”Du skal netværk, fordi du er interessant, har ekspertviden og noget at byde ind med. Og det har de andre også. Derfor skal du beslutte dig for at netværke,” siger Mikkel Frederiksen.

 

HJÆLP TIL AT BRYDE ISEN

Det kan være nemmere sagt end gjort. Mange mennesker frygter smalltalk, receptioner og fremmede mennesker, men Mikkel Frederiksen har nogle helt specifikke værktøjer, som kan hjælpe dig med at komme i gang.

5 skridt

Mikkel Frederiksens K-model:

  • Kontakt – Stil simple spørgsmål, snak om noget aktuelt eller kom med en sjov bemærkning.
     
  • Kendskab – Vis nysgerrighed og stil spørgsmål, så du kommer til at kende din samtalepartner. Lyt så højt, du kan, og spørg ind til succeser og udfordringer.
     
  • Kobling – Vis åbenhed. Tal om jeres fællesnævner, fortæl din historie og vis tillid.
     
  • Kridt op – Fortæl om dit behov, tilbyd din hjælp og bed om den andens hjælp.
     
  • Krogen – Hav tålmodighed, tag gerne initiativ til næste skridt og hold hvad du lover

Kilde: Mikkel Frederiksen

Til det bruger han K-modellen, som han selv har udviklet. Den tager dig gennem en række trin, som du kan bruge for at skabe en god relation til en person, som du gerne vil bringe ind i dit netværk.

For at kunne sætte modellen i aktion skal du bruge tre egenskaber for at lykkes:

  • Åbenhed
  • Nysgerrighed
  • Tålmodighed

”Når man netværker, er man nødt til at give lidt af sig selv, man skal være nysgerrig på den anden, og så skal man især være tålmodig,” siger Mikkel Frederiksen.

 

KONTAKT

Så begynd med at stille den anden nogle simple spørgsmål. Det kan være fagligt, lidt personligt eller sjovt. Nogle har gode erfaringer med at forberede spørgsmål på forhånd, som de kan bruge, hvis samtalen ikke rigtig glider. 

”Jeg har ofte selv på forhånd tænkt over nogle gode seriøse spørgsmål, men har haft succes med at spørge folk, hvad de mest er til: romkugler eller træstammer? Det har været virkningsfuld og har ledt til mere seriøse samtaler,” fortæller Mikkel Frederiksen.

 

KENDSKAB

Ved at være spørgende og lyttende viser du, at du interesserer dig for den anden, men lad være med at snakke for meget.

Når du er åben og nysgerrig, har du lettere ved at finde frem til det, som I har til fælles. Det kan være en fælles interesse for et fodboldhold, fluefiskeri eller krimier. En fælles interesse er en effektiv isbryder. Forskningen nemlig viser, at vi lidt bedre kan lide dem, der minder om os selv.

 

KOBLING

Fortæl gerne din historie og vis samtalepartneren, hvem du er. Tal om de ting, som I har til fælles.

Det styrker jeres relation og viser den anden, at du har tillid til dem, og uanset om du er ved at opbygge et hverdagsnetværk med venner eller et strategisk netværk til brug for dit faglige arbejde, så er det den personlige tillid, som vejer tungest, når relationer skal opbygges. De fleste vil helst være sammen med et ordentligt menneske, som er troværdigt og hyggeligt.

 

KRIDT OP

Når først I har fået en relation til hinanden og har opbygget tillid mellem jer, er det nemmere at sige, at du synes, at personen er interessant at tale med, og at du gerne vil bevare kontakten, fordi du tror, at I kan hjælpe hinanden med forskellige opgaver i fremtiden.

 

KROGEN
Herefter er det med at have tålmodighed. Du kan tage initiativ til, at I for eksempel tager et kaffemøde eller en telefonsamtale, eller du kan invitere den anden til at kontakte dig. Det vigtigste er, at du holder, hvad du lover.

”Hvis du siger, du ringer i næste uge, og der så går en måned, så er tilliden væk, og alt arbejde med opbygningen af relationen kan være spildt,” fastslår Mikkel Frederiksen.

Synes du stadig, det er svært at tage det første skridt til at netværke, så øv dig i hverdagen. Smalltalk lidt med personen, som sidder ved siden af dig i bussen eller står foran dig i kantinen, og forbered isbryderspørgsmål til næste gang du skal til møde i grundejerforeningen. Beslut dig for at netværke.
 

VIL DU VIDE MERE?