Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

Corona kræver god, digital kommunikation

Coronakrisen besværliggør kommunikationen i ESU. Her er en række anbefalinger til, hvordan I kan sikre jer, at ESU's arbejde kan fortsætte under krisen.

Kort efter coronakrisens udbrud i marts måned udsendte faglige organisationer hele Europa – herunder CO-industri – en række praktiske anbefalinger til ESU'erne.

Dengang troede man, at coronakrisen ville være ovre i løbet af nogle få måneder. Organisationerne anbefalede derfor at udskyde ESU-møder og aktuelle forhandlinger til krisen var overstået, og ESU kunne mødes ansigt til ansigt. Desværre må vi sande, at krisen formentlig kommer til at vare længere end først antaget.

Samtidig har coronakrisen tydeliggjort relevansen af medarbejderindflydelse. Kun gennem information, høring og samarbejde, kan virksomhederne træffe korrekte beslutninger, der kan imødekomme de problemer, krisen har rejst. Derfor er det mere vigtigt nu end nogensinde, at ESU rejser sine retskrav.

De nye anbefalinger fra sammenslutningen af europæiske fagforeninger lyder således:

1.    Lav formelle aftaler med ledelsen

 • Det er vigtigt at få fastlagt specifikke procedurer for informations- og høringsprocessen under de særlige omstændigheder. Der må ikke være nogle ESU-repræsentanter, der bliver dårligere stillet ved brugen af online-mødesystemer.
   

2.    Anmod om det bedste system til videokonference. 

 • Der skal være mulighed for at se alle de tilstedeværende.
 • Tolkningen skal være så professionel som muligt.
 • Alle mødedeltagere skal kunne tage ordet.
 • Der skal være mulighed for en separat, fortrolig chat som supplement til konferencen.
 • Der skal være mulighed for deltagelse af eksterne eksperter.
 • Der skal være et højt niveau af cyber-sikkerhed, som garanterer fortroligheden af interne møder.
   

3.    Uddannelse

 • Sørg for, at alle ESU-repræsentanter har de fornødne IT-kundskaber og adgang til den fornødne hardware (webcam, hurtigt internet, hovedtelefoner osv.)

  Kontakt CO-industri, hvis du vil vide mere

 

4.    Split møderne op

 • Et onlinemøder, der varer hele dagen, er hårdt for hovedet. Spørg ledelsen, om man kan splitte sektionerne op, så mødet maksimalt varer en halv dag.
 • Sørg for en ordentlig proces, hvis der skal være valg og/eller afstemning. Nedsæt eventuelt en valgkomité.
   

5.    Kontakt CO-industri, hvis I stadig er i begyndelsen af forhandlingsprocessen. Online-møder kan fungere, hvis man kender hinanden i forvejen. Det kan dog ikke anbefales at benytte online-møder i den begyndende fase af forhandlingen om et ESU.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?