Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Afskedigelser kræver træning

Grundig forberedelse er afgørende for, at du kan hjælpe dine kolleger bedst muligt gennem en afskedigelsesrunde. Det mener en af Danmarks meste erfarne tillidsrepræsentanter, Michael Lisbjerg. Få hans gode råd og træn dig selv i CO-industris spil om masseafskedigelser.

Michael Lisbjerg havde været tillidsrepræsentant i en lille uge, da hans arbejdsplads, Vestas, røg ind i en afskedigelsesrunde. Han var med til forhandlingerne om afskedigelserne, og han kendte navnene på de personer, som skulle fyres. Og så tog han til julefrokost.

”Det kunne jeg sagtens håndtere, tænkte jeg. Efter en time tog jeg hjem. Folk prøvede på alle mulige måder at lokke information ud af mig. Det var en dum begynderfejl,” siger han i dag.

Historien er et godt eksempel på, hvorfor det efter Michael Lisbjerg mening er en rigtig god idé, at tillidsrepræsentanter bruger tid på at overveje, hvad de vil gøre, hvis de en dag står med en masseafskedigelsessag – både hvordan de vil handle i forhold til regler og forhandlinger, og hvordan de håndterer situationen psykisk.

”Det er måske noget, som aldrig kommer til at ske, men det er altid godt at være i træning,” mener han.

Han har nu været tillidsrepræsentant i Vestas Wind Systems A/S i cirka 20 år, fællestillidsrepræsentant i otte år, og så har han været med til 38 afskedigelser af større omfang eller lukning af fabrikker samt mange andre mindre afskedigelser.

CO-industri har bedt ham prøve onlinespillet Masseafskedigelsesspillet, som er udviklet i samarbejde med Konventum.

 

REALISTISK SPIL

I spillet er du en tillidsrepræsentant, som på et ekstraordinært SU-møde bliver orienteret om, at virksomheden vil afskedige 56 ud af 180 af dine kolleger. Gennem forskellige scener bliver du taget med hele vejen gennem afskedigelsesprocessen og møder de aktører, som du også ville møde, hvis situationen skulle udspille sig i det virkelige liv. Du bliver klædt på med viden om processen i forbindelse med masseafskedigelser, og du får en masse viden om de juridiske aspekter. Spillet berører også de psykiske udfordringer, som kan følge i kølvandet på en stor fyringsrunde.

Michael Lisbjerg mener, at spillet giver et realistisk billede af, hvordan en masseafskedigelse forløber. Han er særligt begejstret for, at spillet indeholder et bibliotek med lovgivningstekst, overenskomstbestemmelser og endda et eksempel på, hvordan man kan lave en drejebog med nyttige informationer, som kan tages frem i tilfælde af masseafskedigelser.

 

ALLE BØR SPILLE SPILLET

Spillet er tiltænkt de mange tillidsrepræsentanter, som står med en masseafskedigelse uden at have samme erfaring, som Michael Lisbjerg har. Men i virkeligheden mener han, at alle tillidsrepræsentanter bør spille spillet og på den baggrund lave deres egen drejebog for, hvordan de vil handle, hvis de en dag får den kedelige besked om afskedigelser, uanset om det drejer sig om 800 eller fem kolleger.

Sådan en drejebog har han selv, og den bliver fundet frem, hver gang han og hans tillidsrepræsentantkolleger på Vestas står over for en fyringsrunde.

”Den beskriver, hvad vi skal gøre, og hvad vi skal huske. Og hver gang bliver den evalueret. Nye punkter bliver skrevet ind, og nogle bliver fjernet, fordi de ikke længere er aktuelle. Det betyder, at der er kæmpe forskel på, hvordan jeg gjorde det første gang og den måde, som vi gør det i dag,” forklarer han.

Bogen indeholder både en samling af lovtekst og andre formaliteter, som skal overholdes i forbindelse med masseafskedigelser, og en samling af lavpraktiske erfaringer, som er vigtige at huske på i de hektiske dage. Særligt synes han, at det er vigtigt at have styr på detaljerne på den dag, hvor selve fyringerne finder sted.

”Når du sidder der med kollegerne, og de får den besked, som de har frygtet, så skal alting spille. De skal have en værdig afskedigelse, selv om man altid kan diskutere, hvad det er. Derfor skal vi for eksempel sikre os, at de hurtigst muligt kan komme over i rummet, hvor afskedigelserne finder sted, og at der er servietter og sukker til dem, som har brug for det,” fortæller han.

 

STOR OPGAVE HVIS DU ER ALENE

Selv mener han, at han har været privilegeret, fordi han som nyvalgt tillidsrepræsentant kunne trække på erfarne kollegers viden. I dag nyder han stadig godt af, at han har tillidsrepræsentantkolleger, som har lige så meget erfaring som ham, og som hjælper til, når masseafskedigelserne banker på.

Spillet

Disse emner kommer du igennem i spillet om masseafskedigelser:

  1. Masseafskedigelser – hvad og hvornår
  2. Processen, forhandlingsudvalg og god kommunikation
  3. Nedbringelse af afskedigelser
  4. Frivillig fratrædelse
  5. Arbejdsmiljø, karriererådgivning og fremtidsudsigter
  6. Afskedigelsesvilkår
  7. Afskedigelseskriterier
  8. Selve afskedigelserne
  9. De tilbageværende medarbejdere
Du finder Spillet om masseafskedigelser her

”Hvis man står med det alene, så er det en meget stor opgave, så jeg synes, at det vil være rigtig godt at være velforberedt,” siger han.

Dog peger han på, at mens juraen og de praktiske gøremål er til at gå til, så er det langt sværere at forberede sig på den psykiske del.

”Men det er en god idé at tænke forskellige situationer igennem. Blandt andet kan du overveje, hvor meget du vil gå ind i det. Kan kollegerne få fat på dig på arbejdsdage mellem syv og 15, eller lægger du dit telefonnummer og siger: ’Jeg er her for dig.’? For du kan godt risikere, at de ringer – også klokken to torsdag nat efter et par øl eller lørdag formiddag,” siger han.

 

HUSK PRESSEN

En anden ting, som han med succes har forholdt sig til på forkant, er en mediestrategi.

”Det er en god idé at træne i, hvad man vil udtale til pressen. Jeg har en seddel med fem sætninger, når jeg ved, at henvendelserne fra medierne vil komme. Dem siger jeg på forskellige måder. For eksempel: ”Det er en svær dag”, ”Kollegerne er chokerede” og ”Nu begynder vi at forhandle”. Det værste, du kan gøre, er at skabe nogle forventninger i hovedet på dine kolleger, som ikke kan indfries hos ledelsen bagefter. Det er vigtigt ikke at forhandle i medierne, men i forhandlingsrummet,” fastslår han.

Han opfordrer samtidig tillidsrepræsentanter, der for første gang står med en masseafskedigelsessag, til at bruge deres netværk og deres fagforening.

”Jeg bliver af og til ringet op af tillidsrepræsentanter, der beder om hjælp. Jeg kan selvfølgelig ikke hjælpe med selve forhandlingerne, men jeg kan klæde dem på til forløbet og gøre dem opmærksom på ting, som de måske ikke lige havde tænkt over – som for eksempel det med journalisterne. Hvis du står med det alene, er der meget at huske, og her kan netværket hjælpe. Så brug det!” lyder opfordringen.

Samtidig understreger han, at tillidsrepræsentanterne skal huske, at de jo også er med til at ansætte mange – og at de sandsynligvis kommer til at sige velkommen til flere nye kolleger, end de tager afsked med.

”Det er jo sådan, den danske model virker. Så er det vores opgave at sørge for, at der er gode uddannelsespakker til dem, som skal videre, så de er så attraktive som muligt for andre arbejdsgivere,” siger Michael Lisbjerg.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?