Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Aftalt uddannelse - Annette er klar til at hjælpe jer
200 millioner kroner. Så mange penge blev der sat af til aftalt uddannelse, da CO-industri og Dansk Industri i 2017 indgik en ny treårig overenskomst. Målet er, at ufaglærte skal uddanne sig til faglærte, mens faglærte og funktionærer skal tage uddannelser på akademi- og diplomniveau. Desuden er der støtte til forberedende voksenundervisning.
Aftalt uddannelse løber denne overenskomstperiode ud – altså til 29. februar 2020, hvor selve uddannelsesforløbene dog kan blive afviklet frem til udgangen af 2022.
Uddannelseskonsulenterne til aftalt uddannelse kan kontaktes på e-mail: info@iu.dk eller tlf. 3377 9111.
TekSams konsulenter kan kontaktes her
Derfor er det tid til at hoppe med på vognen, da mange uddannelsesforløb varer tre år. Økonomien skal ikke være en forhindring. Som medarbejder får man sin sædvanlige løn, og virksomheden får refunderet løn- og uddannelsesudgifterne fra IKUF. Og hvis man tøver, fordi det virker uoverskueligt at give sig i kast med rammeaftaler og uddannelsesplaner, så er der også hjælp at hente. Gennem Industriens Uddannelser kan man nemlig trække på to uddannelseskonsulenter, som udelukkende er ansat med det ene formål at hjælpe virksomhederne med aftalt uddannelse.
Konsulenter hjælper jer i gang
Finn Brøndum og Annette Lindeman Carlsen er de to konsulenter. De har begge praktisk erfaring som faglærte i industrien og har samtidig erfaring med uddannelse fra virksomheds- og skoleverdenen. Annette er uddannet klejnsmed og har tidligere været virksomhedskonsulent og afdelingsleder på Syddansk Erhvervsskole, mens Finn Brøndum har svendebrev som elektroniktekniker og er tidligere uddannelseschef på Grundfos. Så de har alle forudsætninger for at hjælpe virksomheder i gang.
- Man skal bare ringe eller skrive til vores sekretariat, at man er interesseret i at høre mere om – eller komme i gang med – aftalt uddannelse, så er vi klar til at rykke ud, siger Annette Lindeman Carlsen, som dækker området øst for Lillebælt, mens Finn Brøndum tager sig af Jylland.
Og hvis viljen fra virksomheden er der, så kan de være hurtigt i gang.
- Hvis en virksomhed gerne vil have besøg af os, så er vi klar til at rykke ud inden for nogle få dage, og rammeaftalerne bliver godkendt inden for en måned og nogle gange hurtigere. Så har man nogle medarbejdere, som står på spring til at gå i gang som for eksempel procesoperatører, så er det altså bare med at tage fat i os så hurtigt som muligt, siger Annette Lindeman Carlsen.
Er med hele vejen
Der er to skridt, før man kan sende de første medarbejdere på aftalt uddannelse. Virksomheden skal oprette en rammeaftale, hvor både lønmodtager og arbejdsgiver er enige om beskrivelsen af, hvilke langsigtede mål/vision virksomheden har, og hvor uddannelse kan bidrage til at realisere den, hvorfor virksomheden ønsker at benytte aftalt uddannelse, og hvilke faggrupper virksomheden ønsker, at kompetencefonden skal støtte. Og så skal der laves uddannelsesplaner for de medarbejdere, som skal være omfattet. Der er hjælp at hente til begge dele – og det videre forløb.
- Vi er med hele vejen, hvis virksomheden har behov for det. Måske har den brug for et par besøg til at få afklaret, hvilke muligheder de har med aftalt uddannelse, og få afklaret, hvilke uddannelser der er relevante i forhold til deres produktion. Efterfølgende vil de måske gerne have hjælp til at få udformet rammeaftalen og lavet uddannelsesplanerne. Så er vi også klar til det. Vi slipper ikke nogen, før de er kommet godt i gang, siger Annette Lindeman Carlsen.
Hvis nogen tænker, at det kun er store virksomheder, der benytter sig af muligheden for aftalt uddannelse, eller dem, hvor medarbejderne allerede flittigt bruger selvvalgt uddannelse, så er det faktisk ikke det billede, som uddannelseskonsulenten ser.
I bund og grund er der tre typer uddannelse for ansatte i industrien:
Virksomhedsrettet
Det er den uddannelse, som er helt specifik for den enkelte virksomhed – for eksempel oplæring i en ny maskine. Virksomheden afholder alle udgifter selv.
Selvvalgt
Den enkelte medarbejder kan råde over to uger hvert år til selv at tage interessante kurser eller til at tage et uddannelsesforløb, som ligger inden for industriens område. Der er en lang liste af godkendte uddannelser, og andre kan søges. Medarbejderen administrerer selv ordningen – evt. med hjælp fra for eksempel tillidsrepræsentant eller hr-afdeling.
Aftalt
Skal give et kompetenceløft fra ufaglært til faglært samt fra faglært og funktionær til videregående niveau. Det sker ud fra en rammeaftale på virksomheden med tilknyttede individuelle uddannelsesplaner for de omfattede medarbejdere. Der er fuld løndækning, og virksomheden får lønomkostningerne godtgjort blandt andet fra IKUF. Virksomheden administrerer ordningen.
Annette Lindeman Carlsens indtryk er, at mange steder har de seks ugers selvvalgt uddannelse stående, som man har sparet op. Og variationen af virksomheder, der bruger aftalt uddannelse, går fra nogle af de helt store industrigiganter, som var hurtigt ude af hullerne, til nu også at omfatte mindre virksomheder, hvor der i første omgang kan være tale om at få nogle få medarbejdere kompetenceløftet.
Aftalt uddannelse er for alle
Hvis man ikke har stor tradition for uddannelse, så kan det være en barriere at sige ja til et langt uddannelsesforløb. Det er der taget højde for. Medarbejderen kan nemlig vælge i første omgang bare at prøve kræfter med et par enkelte AMU-kurser, der kan indgå i et uddannelsesforløb.
En anden barriere, som opleves rundt omkring, er travlhed, som Annette Lindeman Carlsen dog også forsøger at skyde ned, når hun møder den.
- De fleste virksomheder finder heldigvis en løsning. De har nemlig set de store muligheder, som aftalt uddannelse byder på, og de er helt klar over, hvor vigtigt det er at udvikle medarbejderne, så de også i fremtiden kan løfte arbejdsopgaverne i takt med teknologiens udvikling.
Der findes også virksomheder, hvor der ikke rigtigt er tradition for at arbejde systematisk med uddannelse, og man får måske heller ikke talt om det i samarbejdsudvalget – hvis man overhovedet har et. Men her er der også hjælp at hente. Er man på sådan en type virksomhed, og vil man gerne i gang med at få uddannelse ind, kan man med stor fordel trække på TekSam.
TekSam er CO-industris og Dansk Industris konsulenttjeneste, som hjælper virksomheder med blandt andet hele samarbejds- og trivselsområdet, men som også kan hjælpe ledelse og medarbejdere med at få lagt en overordnet strategi for kompetenceudvikling og få det til at blive en del af det løbende samarbejde.
Så, uanset hvor man er i forhold til uddannelse på virksomheden, er der masser af god hjælp at hente.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?