Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Arbejdere i hele verden har fået en stærkere stemme

Stiftelsen af IndustriALL Global Union og IndustriALL Europe har styrket verdens industriansatte. Inden for de næste måneder holder de deres første kongresser siden stiftelsen.

For fire år siden blev der skrevet verdenshistorie i København, da 1.100 fagligt aktive fra hele verden mødtes i Danmark for at stifte den nye globale føderation for industriansatte IndustriALL Global Union. Den gang var målet at skabe en stærk organisation, der taler de industriansattes sag for bedre løn- og ansættelsesvilkår på et arbejdsmarked, der bliver stadig mere globaliseret.

Og den målsætning er IndustriALL Global Union her fire år senere godt på vej mod at nå, vurderer CO-industris internationale sekretær René Moser-Johansen, op til IndustriALL Global Unions først ordinære kongres i oktober.

- IndustriALL Global Union har især haft stor betydning for arbejdere i mellemudviklede lande og udviklingslande, som gennem den globale organisation har opnået flere rettigheder blandt andet gennem globale rammeaftaler, fortæller han.

IndustriaALL Global Union har indgået en række globale rammer med for eksempel modekoncernen H&M, som har sikret arbejdere hos koncernens underleverandører en række basale arbejderrettigheder som ordentlige løn- og arbejdsforhold.

 

Sikkert arbejdsmiljø i Bangladesh

Samtidig har IndustriALL Global Union spillet en central rolle for at sikre en aftale om sikre og anstændige arbejdsforhold på tøjfabrikker i Bangladesh i kølvandet på Rana Plaza katastrofen, hvor over 1.100 mennesker døde, da en fabriksbygning i 2013 styrtede sammen.

- IndustriALL Global Unions styrke er, at organisationen har stærke rødder i både de lande, hvor varerne afsættes, og i de lande, hvor varerne produceres. På den måde kan der lægges pres på arbejdsgiverne fra alle sider, siger René Moser-Johansen.

Den globale industriorganisation er en fusion af tre organisationer, der på internationalt plan varetog arbejdstagerinteresserne for ansatte inden for metal-, kemi-, energi-, mine-, tekstil-, beklædnings- og lædervare industrien. IndustriALL Global Union repræsenterer cirka 50 millioner industriansatte fra mere end 140 lande verden over.

- Når IndustriALL Global Union arbejder for at sikre arbejdstagere i hele verden basale arbejdstagerrettigheder herunder et ordentligt arbejdsmiljø, så betyder det for CO-industris medlemmer, at dårligt arbejdsmiljø og dårlige løn- og ansættelsesvilkår ikke kan anvendes som et konkurrenceparameter, siger han.

 

Fælles stemme i EU

Også i Europa er lønmodtagerinteresserne styrket ved stiftelsen af IndustriALL Europe, som holder sin første ordinær kongres i juni i år.

Den europæisk pendant til IndustriALL Global Union blev for fire år siden stiftet for at sikre, at de industriansatte taler med samlet stemme i EU-systemet.

- For CO-industris medlemmer har IndustriALL Europe betydet, at industriarbejderne har fået en fælles stemme i EU-systemet, ligesom vi har fået bedre adgang til oplysninger om udviklingen på arbejdsmarkedet og resultater fra kollektive forhandlinger i andre lande, siger René Moser-Johansen.

Særligt har de lande, som har været hårdest ramt af den økonomiske og finansielle krise i Europa, haft IndustriALL Europes bevågenhed i de første fire år. I flere sydeuropæiske lande har arbejdstagerrettigheder været under angreb i forbindelse med nedskæringer og besparelser.

- Derudover har IndustriALL Europe været aktiv i forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og USA, ligesom organisationen har udarbejdet et industripolitisk manifest, der sætter fokus på, hvordan vi bevarer Europa som et produktionskontinent, siger René Moser-Johansen.

IndustriALL Europe repræsenterer 6,9 millioner kvinder og mænd metal-, kemi-, energi-, mine-, tekstil-, og beklædning- og lædervare sektoren.

Begge organisationer skal på deres kongres vælge ny generalsekretær, da både Ulrich Eckelmann i IndustriAll Europe og Jyrki Raina i IndustriAll Global ikke genopstiller.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.