Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Bliv klar til lønforhandling

Her er de økonomiske nøgletal, som vil styrke dig ved forhandlingsbordet.

Det er højsæson for lokale lønforhandlinger i industrien. Og de økonomiske nøgletal – timeproduktion, beskæftigelse, inflation og overskudsgrad – er på tillidsrepræsentanternes side, når der skal forhandles lønforhøjelse.

Alle disse tal er værd at tage med til forhandlingsbordet. Men det er naturligvis altid den enkelte virksomheds situation, der danner bagtæppe for forhandlingerne, ligesom det kan være meget værdifuldt at have et overblik over, hvordan det ser ud i lokalområdet, inden du som tillidsrepræsentant går ind til lønforhandlingerne.

Som tillidsrepræsentant har du et billede af, hvordan forholdene på jeres arbejdsplads er, og kan på den baggrund forsøge at nå frem til en ansvarlig og fair aftale for både virksomhed og kolleger.

 

Fortjener lønstigninger

Der er dog ingen tvivl hos CO-industris politiske ledelse om, at det generelt set er tid til lønstigninger i industrien.

- Produktiviteten i industrien er over de seneste år steget væsentligt mere end lønningerne. Vi har været loyale i kriseårene. Da det var svære tider, var vi tilbageholdende med lønkrav. Den loyalitet gælder selvfølgelig begge veje, og nu er krisen altså slut, og danske virksomheder tjener mange penge. Det gør de på grund af dygtige medarbejdere – derfor skal vores medlemmer også have deres fortjente del af opsvinget, siger Claus Jensen, formand for CO-industri og forbundsformand i Dansk Metal.

Bliv klar til lønforhandlingen

Han suppleres af Mads Andersen, næstformand i CO-industri og gruppeformand i 3F Industrigruppen.

- De ansatte i industrien har været meget ansvarlige og holdt igen med lønkrav under og efter krisen. Nu går det rigtigt godt for de fleste industrivirksomheder, og der tjenes mange penge til virksomhederne. Derfor er det også på tide, at folk på gulvet får lidt ekstra i lønposen, siger han.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.