Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Fremtidens industri kræver nye kompetencer

Ny teknologi i produktionen sætter efterspørgslen på teknisk uddannede under pres.

Det kan blive svært at finde medarbejdere med de rigtige tekniske kompetencer i fremtiden. Det vurderer virksomhedsledere og tillidsrepræsentanter i undersøgelser, som Dansk Industri (DI) og Dansk Metal (DM) har foretaget i forbindelse med Produktionens Dag 2016 i maj, som CO-industri og DI stod bag.

Den fjerde industrielle revolution med mere digitalisering og flere robotter er lige omkring hjørnet, og det giver danske virksomheder helt nye muligheder for at bruge den nye teknologi til at fremme innovationen og produktivitet.

 

Svært af finde faglærte

Men allerede nu er ledigheden meget lav blandt faggrupper med tekniske kompetencer, som for eksempel industriteknikere, automatikteknikere, maskinmestre, diplomingeniører, dataloger og civilingeniører.

Over 70 procent af de adspurgte tillidsrepræsentanter og virksomhedsledere vurderer, at det vil være svært at finde den nødvendige arbejdskraft inden for faglært arbejde, ligesom omkring 65 procent mener, at det samme vil gøre sig gældende for arbejdskraft med den rette længerevarende uddannelse.

Behovet for medarbejdere med nye kompetencer er især stort i produktionen og på udviklingsområdet. Når virksomhederne får nyt produktionsudstyr som robotter og CNC-maskiner, er det nødvendigt, at produktionsmedarbejdernes kompetencer løbende bliver opdateret.

 

Øget digitalisering

Samtidig peger virksomhedslederne og tillidsrepræsentanterne på, at digitaliseringen stiller nye krav til medarbejdernes digitale kompetencer i de kommende år. Både mindre og større virksomheder mener blandt andet, at programmering bliver en væsentlig forudsætning for medarbejderne i fremtiden. Ligesom der også vil blive stigende behov for medarbejdere, der har kompetencer til at foretage digital kvalitetssikring og dokumentation.

Samtidig betyder øget automatisering og flere robotter, at der er behov for flere medarbejdere, der har kompetencer til at indkøre og betjene robotterne. Det er især de større virksomheder, der forventer at rekruttere nye medarbejder til indkøring af robotter.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.