Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Fynsk virksomhed snød ungarere for 1,8 millioner kroner

Den fynske virksomhed Fipros er blevet idømt en bod til CO-industri for brud på overenskomsten. En række ungarske medarbejdere fik ikke den overtidsbetaling, som de skulle have. Virksomheden skal derfor af med 1,8 millioner kroner, har Arbejdsretten besluttet.

Flere ungarske ansatte på Fipros A/S i Ebberup på Fyn blev i en årrække snydt for overtidsbetaling og tillæg for forskudt tid. Virksomheden skal nu betale en bod på 1,8 millioner kroner til CO-industri, som har vundet sagen i Arbejdsretten. Boden er udmålt, så den svarer til de penge, som Fipros har sparet ved ikke at aflønne de udenlandske ansatte efter Industriens Overenskomst.

Virksomhedens underbetaling har stået på siden maj 2008. I de første godt 2½ år – nemlig frem til december 2010 – var der ikke indgået en gyldig lokalaftale om fravigelse af betalingsreglerne. Derfor skulle betaling for overarbejde og forskudt tid følge overenskomsten.

I december 2010 blev der så indgået en gyldig lokalaftale. Men heller ikke her afregnede Fipros lønnen korrekt. Ifølge aftalen skulle ferie indgå i reduktion af årsnormen af arbejdstimer. Men i perioden december 2010 til udgangen af 2015 efterlevede virksomheden ikke aftalen for op til 30 udenlandske medarbejdere, og den udbetalte derfor ikke overtidstillæg for det antal timer, den skulle.

 

Ikke behov for EU-Domstolen

- Vi ser med stor tilfredshed på, at vi har vundet sagen i Arbejdsretten. Overenskomstbruddet har stået på gennem længere tid, og virksomheden har gjort alt for at undgå at dokumentere de faktiske forhold, som den er forpligtet til i henhold til Industriens Overenskomst bilag 8. Derfor er det også rigtig godt, at dommeren lægger vores beregninger til grund for bodens størrelse. Afgørelsen viser, at industriens overenskomster indeholder de nødvendige redskaber til at forhindre og bekæmpe social dumping, siger Dennis Jensen, faglig sekretær i CO-industri.

Ud over at idømme Fipos A/S en millionbod har Arbejdsretten desuden vurderet, at det ikke er nødvendigt at stille spørgsmål til EU-Domstolen, om overenskomsten er forenelig med EU-retten, som ønsket af virksomheden.

- Vi er meget tilfredse med, at Arbejdsretten ikke finder det nødvendigt at få overenskomsten vurderet af EU-Domstolen, siger Dennis Jensen.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.