Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Her opfører man sig ordentligt

Hos C.C. Jensen A/S er der arbejdsglæde og respekt for den enkelte medarbejder, og det gennemsyrer samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. Derfor får virksomheden CO-industris Samarbejdspris 2016.

På en væg hos C.C. Jensen A/S hænger 48 portrætter. 48 fotografier af medarbejdere, der alle har fejret 25 års jubilæum i den 63 år gamle virksomhed.

- Det, synes jeg, siger noget om, hvad vi er for en arbejdsplads. Lige om lidt kommer der også medarbejdere, som kan fejre 40 års jubilæum, siger Jørgen Richard Hansen (Dansk Metal).

I gennemsnit har en ansat på virksomheden en anciennitet på cirka 12 år. Selv har han været ansat i 31 år. 30 år som tillidsrepræsentant på virksomheden og i dag fællestillidsrepræsentant. Sammen med tillidsrepræsentanterne Kim Mortensen, 3F, og Tom Christiansen, Teknisk Landsforbund, har han indstillet C.C. Jensen A/S med hovedkvarter i Svendborg til CO-industris Samarbejdspris.

Samarbejdsprisen uddeles en gang om året til en virksomhed i industrien, der i hverdagen beviser, at både trivslen og produktiviteten blomstrer, når ledelse og medarbejdere samarbejder.

 

HAR LYST TIL AT KOMME PÅ ARBEJDE

Arbejdsglæde i hverdagen – den målsætning mener de tre tillidsrepræsentanter godt, at deres arbejdsplads kan leve op til. De nævner i flæng, at de bliver hørt, at deres forslag i SU bliver gennemført, at der er en høj grad af tillid mellem de ansatte og ledelsen, og at der er arbejdsglæde i hverdagen.

- Er der noget, vi kan, så er det nok at bevare arbejdsglæden. Det er ikke en direkte målsætning, vi har, men vi arbejder alle for at fremme trivslen og dermed arbejdsglæden, så vi har lyst til at komme på arbejde hver dag. Det er mest synligt i vores fraværsprocent, som er ekstremt lav, siger Tom Christiansen.

C.C. Jensen A/S, som er familieejet og producerer oliefiltre til primært vindmølle- og skibsbranchen, bliver ifølge administrerende direktør Stig Due nogle gange betegnet som en lidt gammeldags virksomhed, og det er da heller ikke flotte målsætninger og tykke manualer om værdier og management, der præger det daglige samarbejde.

- Ærligt sagt, så er vores personalepolitik meget fornuftsbaseret. Vores HR har da nogle test og værktøjer, som bruges, men det meste sidder i virksomhedens DNA, at her opfører man sig ordentligt. Og det gælder lige fra direktøren til yngste arbejdsdreng. Det er ikke noget, som man kan indføre gennem procedurer. Det skal indleves, siger han.

Derfor har virksomheden for eksempel en aftale med en psykoterapeut, som de 182 medarbejdere kan bruge, hvis de har behov for hjælp i en svær stund.

- Mange af mellemlederne er også gode til at spotte, hvis der er nogen, som har brug for hjælp, fortæller Jørgen Richard Hansen.

 

KENDER HINANDEN

En anden ting, der er med til at sikre det gode samarbejde og den trygge ånd på arbejdspladsen, er ifølge Tom Christiansen, at nye medarbejdere som for eksempel sælgere og teknikere skal en tur i praktik på værkstedet.

- Så kommer de over og ser, hvordan vores produkter bliver produceret, og hilser på kollegerne. Det skaber en naturlig respekt om, at alle er lige vigtige, uanset hvor i forsyningskæden man står, mener han.

Samtidig har alle i produktionen et godt kendskab til hinanden og de forskellige arbejdsopgaver, og medarbejderne kan blive flyttet til en ny linje, hvis der er særlig travlhed der.

- Det står i alle nyansatte timelønnedes kontrakt, at de skal være villige til at flytte produktionslinje. Det, tror jeg også, er med til at skabe en god stemning, for vi kender hinanden og ikke kun dem på samme linje, som en selv, siger Jørgen Richard Hansen.

Da Kim Mortensen blev ansat i C.C. Jensen havde han været seks andre steder før, og planen var egentlig, at han skulle søge nye græsgange efter fire-fem år. I dag har han været ansat i 11 år.

- Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis du giver noget, så får du noget igen, men det er først her, at jeg virkelig har oplevet, at det gælder. Ikke alene får vi en god timeløn, vi har også en massør, frugtordning og økonomisk overskudsdeling. Og jeg har aldrig oplevet, at der er nogen, som i travle perioder har sagt nej til at arbejde over, selv om det måske var en lidt skidt dag i forhold til familien, siger han.

 

ENGELSK GIVER BEDRE MEDARBEJDERE

Netop ”noget for noget”-princippet er en essentiel del af personalepolitikken på C.C. Jensen. For eksempel får alle medarbejdere et tilbud om at læse engelsk på forskellige niveauer – arbejdspladsen betaler for undervisningen og halvdelen af tiden, mens medarbejderne selv skal levere resten af tiden.

- Alle bliver bedre til at kommunikere på engelsk, men vi tror også på, at de bliver bedre til deres arbejde. I dag er alle vejledninger og manualer på engelsk, og vi har brug for medarbejdere, der kan sætte kryds de rigtige steder i kontrolrapporterne, siger Stig Due.

Selv om det måske ikke direkte kan læses på bundlinjen, så er han og tillidsrepræsentanterne også meget glade for tilbuddet om danskundervisning for ordblinde, som mange medarbejdere har taget imod. Det ses tydelig på smilene, når de fortæller om kollegaen, der nu kan læse godnathistorie for sine børn.

- Her er det nok mere hjertet i virksomheden, der taler, end det er ønsket om at tjene flere penge, siger Stig Due.

Han indrømmer ellers gerne, at han forventer at få noget ud af medarbejdernes trivsel.

- Vi er jo ikke naive. Vi vil gerne være søde og rare, men det her er jo også noget, som vi skal leve af. Det er en forretning, og vi ved godt, hvad vi er oppe imod, når vi har valgt at lægge en virksomhed som vores i Svendborg, Danmark, i stedet for at flytte produktionen ud. Vi tror på, at vi kan gøre det ved at levere høj kvalitet til en fornuftig kostpris og med en høj leveringssikkerhed, og det kræver engagerede medarbejdere, fastslår han.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?