Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Lærlinge er en del af vores DNA

Hos DISA Industries er lærlinge lig med nye ideer, dygtige medarbejdere og fremtidens ledere. Samtidig mener virksomheden, at den har et ansvar for at uddanne dygtige faglærte til fremtidens industrivirksomheder.

Hvis Danmark skal have industriproduktion i fremtiden, så er industrien nødt til at tage lærlinge og uddanne fremtidens arbejdskraft. Så klokkeklar er holdningen hos DISA Industries direktør, Ulla Tønnesen.

Selv har DISA Industries en lang tradition for at uddanne lærlinge. I øjeblikket er 10 lærlinge og elever i gang med deres uddannelse enten i produktionen eller på kontorerne i Taastrup.

”Hvis vi stadig skal have industriproduktion i Danmark, så bliver vi jo nødt til at uddanne de unge inden for industrien også. Det gør man altså ved at have lærlinge, der står og arbejder i produktionen og ikke kun kommer med en laptop og skoleerfaring. Der er ikke så mange industrivirksomheder tilbage i Danmark, men dem, der er, er altså nødt til at holde kompetencerne ved lige,” fastslår Ulla Tønnesen, som er direktør i DISA Industries, der har cirka 220 medarbejdere, heraf omkring 110 i produktionen.

”Vi kan jo se, hvordan man mangler faglærte mange steder nu, og vi har set tallene for, hvor mange der kommer til at mangle i fremtiden. Så vi er alle nødt til at gøre det mere attraktivt for lærlingene,” supplerer fællestillidsrepræsentant Ansgar Wassmann, Dansk Metal.

DISA Industries A/S har netop modtaget CO-industris Samarbejdspris 2022 for blandt andet deres fokus på samarbejde og uddannelse af lærlinge og elever.

 

TIDLIGERE LÆRLING ER CHEF

Både Ulla Tønnesen og tillidsrepræsentanterne på DISA Industries betegner lærlingene som en del af deres DNA.

”Når man går rundt i produktionen og på kontorerne, så skinner det meget tydeligt igennem, hvor vigtige lærlingene er for vores forretning. Der er den ansvarlige for vores maskinsalg, han er tidligere lærling, og produktcheferne er tidligere lærlinge. Servicechefer og serviceteknikere er også tidligere lærlinge her i huset. Lærlinge er ikke bare lærlinge. De er en del af vores DNA,” sagde Ulla Tønnesen.

Mange lærlinge fortsætter i virksomheden efter endt uddannelse. En del vælger at se verden, mens de rejser rundt som rejsemontører, og kommer så senere hjem for enten at arbejde i produktionen eller andre steder i virksomheden, mens andre videreuddanner sig til andre job i DISA Industries. 

Samarbejdsprisen

Nominering til CO-industris Samarbejdspris

Er du tillidsrepræsentant, og har din arbejdsplads et særligt godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, så kan du nominere arbejdspladsen til CO-industris Samarbejdspris.

Sidste frist for nominering i 2024 er den 23. maj. Du kan nominere din virksomhed på to forskellige måder:

Du kan sende en SMS til 1231 og skriv: sampris virksomhedens navn samt dit navn. Så kontakter vi dig for at høre mere om, hvorfor netop din virksomhed skal have CO-industris Samarbejdspris.

Eller

Du kan udfylde dette nomineringsskema og sende det til os. Så kommer din virksomhed med i kampen om næste års samarbejdspris.

 

Læs mere om CO-industris Samarbejdspris

De mange tilbud om udviklingsmuligheder er en stor fordel for virksomheden, mener Jan Thomsen, som er tillidsrepræsentant for 3F’erne i DISA Industries. 

”Vi er jo nogle ældre herrer. Derfor bliver vi nødt til at sørge for vores egen fødekæde, hvis vi skal bevare den kvalitet i produktet, som vi leverer. For det er kvalitet, som vi laver herude. Vi er nødt til at uddanne vores egne afløsere, som kender materialet og maskinerne,” siger han.

Lærlingene fra DISA Industries er dygtige. Langt de fleste af dem afslutter deres uddannelse med et 12- eller 10-tal, og det er ikke uden grund, mener Ansgar Wassmann.

De bliver nemlig behandlet med respekt. Der er et godt samarbejde på arbejdspladsen, og tonen mellem kollegerne er god. Samtidig sætter DISA Industries pris på, at de unge kommer med nye ideer, som kan udfordre den vanlige tankegang, og så får de lov til at folde deres faglighed ud forskellige steder i virksomheden. 

 

EFTERSPURGT LÆREPLADS

Det betyder også, at en læreplads hos DISA Industries er i rimelig høj kurs hos mange unge. DISA har aldrig problemer med at få nok ansøgninger fra dygtige unge, og det er også DISA, fagforeningen kan finde på at ringe til, hvis en ung af den ene eller anden grund ikke trives på sin nuværende læreplads.

DISA Industries A/S

DISA Industries A/S I Taastrup er en del af Norican Group. Virksomheden producerer støberimaskiner til bl.a. jern-, aluminium- og stålindustrien. Maskinerne kan blandt andet lave komponenter til bilindustrien samt jern- og metalstøbegods til bygge- og maskinindustrien. Virksomheden blev stiftet i 1900 og beskæftiger i dag 220 personer, hvoraf cirka 110 er i produktionen.

DISA Industries A/S

”Det er jo rygtedes rundt omkring, hvordan vi arbejder her hos DISA. Vi har et godt samarbejde og gode traditioner. Før i tiden var vi sådan et sted, hvor far, søn og onkel arbejdede. Det var heller ikke nemt at komme ind hos os dengang,” siger Ansgar Wassmann.

Han har tidligere arrangeret lærlingeture til udlandet, hvor lærlingene blandt andet kommer på besøg hos kunder og ser, hvordan DISA Industries støberimaskiner bliver brugt. Og lignende ture er på tegnebrættet.

Samtidig har virksomhedens lærlinge og elever taget initiativ til at oprette en klub, som hedder DISA Social. Her kan de yngste medarbejdere mødes på tværs af fag til forskellige arrangementer som for eksempel gokart, virksomhedsbesøg og spilaftner. 

”Det er dejligt at se, hvordan eleverne fra kontorerne pludselig er begyndt at spise frokost med nogle af lærlingene fra produktionen. Det kan godt være svært, hvis man sidder alene som ung på et kontor med kolleger, som er noget ældre end en selv,” siger Ulla Tønnesen.

VIL DU VIDE MERE?