Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Millioner til uddannelse i industrien

200 millioner kroner bliver fra i dag givet fri til uddannelse af medarbejderne i industrien. De mange penge skal bruges til at løfte ufaglærte til faglært niveau og give faglærte og funktionærer mulighed for at videreuddanne sig.

200 millioner kroner bliver fra i dag givet fri til uddannelse af medarbejderne i industrien. De mange penge skal bruges til at løfte ufaglærte til faglært niveau og give faglærte og funktionærer mulighed for at videreuddanne sig. For at gøre det så attraktivt som muligt får de ansatte deres sædvanlige løn under denne form for aftalt uddannelse i modsætning til selvvalgt uddannelse, hvor der gives 85 procent lønkompensation.

Millionerne hører hjemme under aftalen om Aftalt uddannelse, som faldt på plads ved overenskomstforhandlingerne tidligere på året.

Claus Jensen, formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal, betegner aftalen som et historisk løft, der vil flytte hele uddannelsesniveauet på de danske industriarbejdspladser. Han opfordrer industriens ansatte til at gribe muligheden for at opkvalificere sig.

- Det er vigtigt, at vi får alle med på uddannelsesvognen, så ingen står tilbage om fem til ti år, når digitaliseringen og brugen af robotter for alvor kommer til at rulle frem, siger han.

Uddannelsesløftet betyder, at ansatte i industrien får deres sædvanlige løn under uddannelse, mens deres arbejdsplads modtager tilskud fra IKUF.

70 procent af de 200 millioner kroner skal gå til de industriansatte, som i dag har mest brug for grundlæggende uddannelse. Det betyder, at det er muligt at få støtte til for eksempel ordblindeundervisning, forberedende voksenundervisning og almen voksenuddannelse. Det vil også være muligt at få støtte til erhvervsuddannelser for voksne og udvalgte AMU-kurser.

30 procent af midlerne går til uddannelse på udvalgte moduler på akademi- og diplomuddannelser på videregående niveau.

For at få støtte til uddannelse skal uddannelsesaktiviteten være fastlagt i den uddannelsesplan, som er aftalt mellem virksomheden og medarbejderen. Medarbejderen kan fortsat gøre brug af selvvalgt uddannelse i de år, hvor han eller hun ikke deltager i den aftalte uddannelse.

Inden en virksomhed kan aftale uddannelsesplaner med medarbejderne, skal der på virksomheden være lokal enighed om, at virksomheden kan ansøge om støtte til aftalt uddannelse. Aftalen skal indgås af uddannelsesudvalget, hvis virksomheden har et sådant, ellers er det samarbejdsudvalget, der skal indgå en aftale om aftalt uddannelse. Har virksomheden ikke et samarbejdsudvalg, er det tillidsrepræsentanten for den pågældende medarbejdergruppe og ledelsesrepræsentanten, der skal indgå Aftalt uddannelse, og hvis der ikke er en tillidsrepræsentant, er det en talsrepræsentant for medarbejdergruppen, der sammen med en ledelsesrepræsentant skal indgå en aftale om aftalt uddannelse.

Uddannelsesindsatsen finansieres af Industrien Kompetenceudviklingsfond (IKUF). Puljen på 200 millioner kroner kan søges fra 1. september 2017 til 29. februar 2020.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?