Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Når aftalen skal holde
Lokalaftaler er tillidsrepræsentantens værktøj til at udfylde overenskomsten til lokale forhold og til at skaffe kollegerne ekstra goder. Men hvordan sikrer man sig, at lokalaftalen holder og ikke en dag bliver til en faglig sag?
Det havde 42 tillidsrepræsentanter sat tre dage af til at blive klogere på, da CO-industri indbød til kursus i ”Bedre lokalaftaler indenfor industriens områder” i november 2016.
- Vi får mange sager ind med lokalaftaler, hvor ledelse og tillidsrepræsentanter er blevet uenige om fortolkningen, og desværre går mange af afgørelserne medarbejderne imod. Derfor har vi efter aftale med medlemsforbundene lavet to kurser som et forsøg for at give tillidsrepræsentanterne bedre værktøjer til at indgå og forny lokalaftaler, forklarer faglig sekretær i CO-industri Carlo Søndergaard og uddyber:
- Som regel er der ingen problemer i begyndelsen, hvor man kan huske, hvad det var, man blev enige om. Men hvis der kommer konflikt eller dårlige tider på virksomheden, kan en uklar lokalaftale desværre nemt blive genstand for forskellige fortolkninger. Det kan også være, at en lokalaftale har fået mange år på bagen, og at der sidder nye mennesker på både A- og B-siden, og de kan måske læse aftalen anderledes.
Ud over kurserne har CO-industri udbudt nogle fyraftensmøder rundt om i landet. De fortsætter i marts og april i år og er åbne for tilmelding.
1. Skriv ikke under, før du er sikker på, at det, I har aftalt, rent faktisk også står i teksten.
2. Skriv ind i aftalen, hvad der er formålet med den – hvorfor den er lavet.
3. Lav evt. et forståelsespapir til aftalen, hvis der behov for det fx på grund af nogle meget juridiske formuleringer.
4. Hvis der ligger mails i forbindelse med forhandlingen, så gem dem sammen med aftalen.
5. Få andre, som ikke har været med til forhandlingerne, til at læse aftalen igennem. Det kan være kolleger eller andre tillidsvalgte. Brug gerne den lokale fagforening også.
6. Vent ikke på ledelsen – du kan også tage initiativ til at få lavet eller fornyet en lokalaftale.
FÅ ANDRE TIL AT LÆSE
En af deltagerne på det tredageskursus var Magnus Juul Nordstrøm, som er tillidsrepræsentant på Rynkeby Maskinfabrik i den lille by Skovhuse beliggende mellem Nyborg og Kerteminde. Han har allerede i løbet af sit første år som tillidsrepræsentant erfaret, hvad det betyder, når en tekst ikke er fuldstændig præcis.
- Vi har en efterhånden gammel lokalaftale om bonusordning, som giver os 15 procent af overskuddet, hvilket bliver beregnet to gange om året. Den første halvanden krone, som bonussen måtte give, får vi lov at beholde på grundlønnen, mens det, der måtte ligge derudover, falder væk efter et halvt år, når den nye bonus beregnes. Jeg kunne ikke forstå, at vores lærlinge ikke også fik den halvanden krone på grundlønnen. Det fremgik nemlig ikke tydeligt af selve teksten i lokalaftalen, så det gik jeg til ledelsen med. Men jeg kunne så konstatere, at den del af aftalen gælder ”produktionsmedarbejdere” – altså ikke lærlinge. Desuden kunne jeg se i beregningerne, der lå som bilag til lokalaftalen, at lærlinge ikke var omfattet af den blivende halvanden krone på timelønnen, siger Magnus Juul Nordstrøm.
Han har været tillidsrepræsentant i et år, men før det har han været klubbestyrelsesmedlem i 10 år og arbejdsmiljørepræsentant i to år og har været på fire grundkurser for tillidsvalgte. Så han har alle de grundlæggende værktøjer på plads, men fik alligevel noget ekstra med hjem:
- Nogle af de helt konkrete råd, som jeg har taget med mig, er at få andre, som ikke har været med til forhandlingerne, til at læse aftalen igennem. Det skulle gerne fjerne uklarheder og misforståelser. Det giver mig også lige et par dage til at kigge aftalen igennem en ekstra gang selv. Et andet råd, som jeg har taget med mig, er, at man skal lade være med at proppe alt for mange forskellige aftaler ind i én aftale. For hvis man ønsker at komme af med en lille del af aftalen, så forsvinder alle de andre ting også, hvis man ikke kan blive enige om at føre dem videre.
FÅ VENDT ALLE STEN
For en anden kursusdeltager, Hans Ulrik Sørig fra Rolltech i Hjørring, var kurset først og fremmest en bekræftelse på, at de er på rette spor med de aftaler, som han har været med til at indgå i sine over 10 år som tillidsrepræsentant.
- Der er ikke rigtig noget, som kunne have set meget anderledes ud. Noget kunne måske have været lidt mere detaljeret, men der er ikke noget i vores aftaler, som har været uklart, siger Hans Ulrik Sørig, som har været på opgaven med en af de helt store aftaler:
- Vi har en ret ny aftale om et nyt lønsystem: kvalifikationsløn. Her havde jeg tre andre kolleger med, så vi var sikre på, at vi fik set på det fra alle vinkler. Men vi har også et godt samarbejde med vores produktionschef, når vi indgår lokalaftaler, så vi får vendt alle sten. Jeg har aldrig oplevet, at vores ledelse har forsøgt at lave nogle finter for at slippe uden om noget, siger Rolltech-tillidsrepræsentanten, som på grund af lønaftalens størrelse og kompleksitet også havde den forbi den lokale 3F-afdeling.
Derudover har Rolltech en aftale om betaling af arbejdstøj samt en om arbejdstid og en om betaling for weekendarbejde.
- Vi har ikke så mange aftaler, som man har mange andre steder, men jeg synes, at vi er dækket fint ind. Jeg har overvejet, om vi skal lave en om seniorordninger, men det har jeg ikke så meget erfaring med, og det har ikke været aktuelt endnu, siger Hans Ulrik Sørig.
På Fyn vil Magnus Juul Nordstrøm nu i gang med at formulere sin første lokalaftale – nemlig om formstøbte høreværn. Derefter kommer forårets lønforhandling, og så vil han gerne have fornyet en aftale om forskudt tid, som giver medarbejderne noget ekstra på bundlinjen, men som efterhånden ikke er helt så fordelagtig, som den var til at begynde med.
Derudover har medarbejderne på Rynkeby Maskinfabrik lokalaftaler om blandt andet arbejdstøj og fysioterapi.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?