Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Natarbejde påvirker hukommelsen

Hyppig helbredskontrol kan give dig et tip om, hvordan din krop har det.

Skiftende arbejdstider med natarbejde kan give dårlig hukommelse og nedsat hjernefunktion. Det viser ny forskning.

Og hjernen bliver mere skadet, jo længere tid du har arbejdet på skiftehold. Faktisk viser forskningen, at hjernen på personer, der har arbejdet på skiftende arbejdstider med natarbejde gennem 10 år, ældes med ekstra seks år i forhold til personer, der i samme tidsrum har haft almindelige arbejdstider fra otte til 16.

Det er franske og engelske arbejdsmiljøforskere fra universiteterne i Toulouse og Swansea, som har undersøgt 3.232 ansatte og pensionerede arbejdere i Frankrig over en tiårig periode.

Den gode nyhed for skifteholdsarbejdere er dog, at hjernen kan komme sig ved at skifte til almindeligt dagarbejde. Desværre tager det mindst fem år, viser forskningen.

Derfor påpeger de britiske og franske arbejdsmiljøforskere bag undersøgelsen, at det er vigtigt, at ansatte med natarbejde og skiftende arbejdstider får tilbud om lægetjek.

HELBREDSKONTROL I OK

Den anbefaling får fuld opbakning fra Peter Faber, souschef i CO-industri.

- Vi har her endnu en undersøgelse, der viser, at helbredet kan tage skade af at arbejde om natten. Derfor er det så vigtigt, at man husker, at Industriens Overenskomst giver mulighed for helbredskontrol mindst hvert andet år, siger han.

CO-industri og Dansk Industri har nemlig i Industriens Overenskomst aftalt, at ansatte, som har natarbejde, skal have et tilbud om en helbredskontrol mindst hvert andet år. Helbredskontrollen er gratis, og de oplysninger, der kommer frem i forbindelse med helbredskontrollen, sendes ikke videre til arbejdsgiveren eller andre.

Ved helbredskontrollen bliver blandt andet blodtryk og kolesteroltal målt, og medarbejderen får en samtale med en læge, sygeplejerske eller anden kvalificeret person baseret på dels målingerne fra helbredskontrollen og dels et spørgeskema, som er udfyldt i forvejen.

BRUG DIN RET

Ud over at natarbejde kan påvirke hukommelsen og hjernen, så viser undersøgelser blandt andet, at skifteholdsarbejdere har en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme på cirka 40 procent i forhold til dagarbejdere. Mange skifteholdsarbejdere får desuden problemer med maven, ligesom flere undersøgelser tyder på, at der kan være en øget risiko for brystkræft blandt ansatte med natarbejde.

- Jeg kan ikke understrege nok, at det er vigtigt at huske, at hvis du har natarbejde, så giver overenskomsten gode muligheder for jævnligt at få foretaget en helbredskontrol. Grib muligheden, så helbredet ikke tager skade af natarbejdet, lyder opfordringen fra Peter Faber.

Ud over den løbende kontrol af helbredet, skal alle arbejdsgivere desuden tilbyde medarbejdere, der skal arbejde om natten, en gratis helbredskontrol, inden de påbegynder natarbejdet.

Helbredskontrol

Sådan foregår en helbredskontrol:

Helbredskontrollen foretages af en læge, sygeplejeske eller anden person med relevant uddannelse.

Forud for helbredskontrollen modtager medarbejderen et spørgeskema. Det udfyldes og sendes,
afleveres eller medbringes til helbredskontrollen.

Ved selve helbredskontrollen bliver følgende målt:

  • Blodtryk
  • Vægt og hofte/taljemål
  • Fedtprocent
  • Blodprøve for kolesterol
  • Blodprøve for blodsukker
  • BMI

Herefter gennemføres en helbredssamtale med udgangspunkt i målingerne og testene samt det udfyldte spørgeskema.
Medarbejderne vil udover samtalen og resultaterne af målingerne også få gode råd om, hvordan han eller hun selv kan forebygge, at helbredet bliver påvirket af natarbejdet.

Helbredskontrollen afsluttes med en samlet vurdering af, om medarbejderen er ”egnet” til natarbejde, samt en fælles vurdering af, om der er behov for en læges vurdering.

Den endelige rapport attesteres af en læge med arbejdsmedicinske kompetencer og udleveres til medarbejderen.

(Februar 2015)

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?