Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Nu skriver jeg beskeder på forældreintra

Det giver fordele både i privatlivet og på arbejdet, når man bliver skarpere til dansk, fortæller to af de ansatte hos Meggitt.

Meggitt i Kvistgård er en multikulturel virksomhed, hvor der er 18 nationaliteter repræsenteret blandt de 100 medarbejdere. Ikke alle mestrer dansk lige godt. Derfor har det været et naturligt første skridt for virksomheden at tilbyde danskundervisning, da den gik i gang med aftalt uddannelse – ordningen, som blev en del af Industriens Overenskomster i 2017.

Liban Abdijama og 45-årige Sabri Bozkir var hurtige til at melde sig, da de første seks pladser på de to gange 14 dages danskkursus blev tilbudt til de ansatte på Meggitt. Målet var at klare sig bedre i hverdagen – både på jobbet og privat.

Liban Abdijama kommer fra Sverige. Han har for to år siden taget uddannelsen til industrioperatør, men kunne godt mærke, at det havde været noget nemmere at komme igennem uddannelsen, hvis han havde haft endnu bedre styr på det danske.

- Selv om dansk og svensk ligner hinanden en del, så er der alligevel så meget forskel, at det har været godt for mig at lære mere dansk. På svensk synes jeg, at man i høj grad staver ordene på samme måde, som man udtaler dem. Men på dansk er der mange stumme bogstaver og endelser, så det er noget sværere, hvis man ikke får undervisning i det, siger Liban, der især mærker forskellen i hverdagen på jobbet:

- For mig har det betydet, at jeg forstår mine kolleger meget bedre. Men jeg er også meget bedre i stand til at læse arbejds- og sikkerhedsinstruktioner nu, så jeg føler mig mere sikker på mit job, og jeg kan arbejde mere selvstændigt. Og når jeg får mails, kan jeg meget bedre forstå og svare på dem.

 

FØRSTE SKRIDT MOD EN UDDANNELSE

Sabri Bozkir kom til Danmark fra Tyrkiet i 1987, og han behersker det danske helt perfekt, når han taler. Men det skriftlige ville han gerne have bedre fat i, da han aldrig tidligere har fået danskundervisning.

- Da jeg kom til Danmark, startede jeg faktisk med at arbejde dagen efter. Så jeg har ikke gået i skole og lært sproget. Det er jo bare kommet efterhånden. Men nu kom chancen for at lære det ordentligt, og så var det jo bare med at tage den, siger han.

På kurset var der deltagere fra Meggitt og fra Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør, idet de to virksomheder har arbejdet sammen om at stille et hold. Sabri Bozkir roser kurset, fordi det er blevet tilrettelagt efter kursisternes niveau, og han ser meget frem til de næste 14 dage på skolebænken. Indtil videre har han især haft glæde af sine forbedrede danskkundskaber privat.

- Før skrev jeg næsten aldrig noget. Men nu er jeg begyndt at skrive en hel masse, som jeg aldrig har gjort før, fordi jeg har fået mere selvtillid. Jeg skriver beskeder på skoleintra, og hvis der skal skrives beskeder i fodbold- eller håndboldklubben, gør jeg også det nu. Før ville jeg hellere ringe eller sige det direkte til folk.

For Sabri Bozkir er danskkurset det første skridt på vejen mod meget mere uddannelse, håber han.

- Fra starten sagde jeg, at hvis jeg kan finde ud af det her, så vil jeg gerne tage en 9. klasse-eksamen. Og på den anden side af det, kunne jeg rigtigt godt tænke mig at blive cnc-tekniker, siger Sabri, der kan se en yderligere fordel i at skrive bedre dansk:

- Så bliver man heller ikke mobbet og rettet så meget af ens knægt, som går i 7. klasse, siger han grinende og viser dermed, hvad uddannelse også betyder, og som man kan mærke på Meggitt med de første, som har været på kursus: Det giver mere selvtillid, overskud og glæde.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.