Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Nye overenskomster med mere til alle

Der er mere til alle dele af arbejdslivet i de nye overenskomster, som netop er forhandlet hjem.

Det var to trætte, men stolte og taknemmelige forhandlere, der søndag eftermiddag den 9. februar kunne præsentere resultatet af overenskomstforhandlingerne.

”Jeg er rigtig glad for, at vi med den her overenskomst rammer et bredt spekter af vores medlemmer – jeg havde nær sagt fra vugge til grav,” sagde Claus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal, på et pressemøde hos Dansk Industri efter forliget.

Fritvalgskontoen

Fritvalgskontoen øges med tre procent til syv procent og udvides med nye muligheder for børnefamilier, der kan bruge kontoen til at holde barns anden hele sygedag og til fravær ved lægebesøg med barn.

Øremærket barsel

Ligestillingen styrkes markant, idet familierne får yderligere tre ugers forældreorlov med fuld løn, hvor de ekstra uger øremærkes til den anden forælder.

Løn under sygdom

Løn under sygdom bliver forlænget med fem uger til i alt 14 uger.

Lærlinge og elever

Lærlinge og elever får pensionsopsparing allerede fra de fylder 18 år, hvor det i dag er to år senere.

Aftalt uddannelse

Aftalt uddannelse bliver gjort til en permanent ordning.

Arbejdsmiljørepræsentanter

Arbejdsmiljørepræsentanter kan efter aftale få relevant uddannelse gennem deres forbund, ligesom de får samme adgang til it-faciliteter som tillidsrepræsentanter.

Tillidsrepræsentanter

Tillidsrepræsentanter får præciseret deres rettigheder i forhold til GDPR.

SU og grøn omstilling

Ansatte i industrien får en stærk rolle i Danmarks og virksomhedernes grønne omstilling, da den løftes ind i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere.

Mindsteløn

Mindstelønnen stiger med 7,50 kroner.

Betalingssatser og tillæg

Betalingssatser og tillæg stiger.


Bag sig havde han og Mads Andersen, næstformand i CO-industri og formand for 3F Industri en lang række benhårde forhandlinger og en slutspurt på 24 timers intense forhandlinger med Dansk Industri. 

OKFakta

Hold dig ajour med OK23.

Få det store overblik og den grundige viden på hjemmesiden OKFakta.dk

Og følg med når der er nyt på Facebooksiden OKFakta


”Uden den store opbakning og støtte fra de gode medlemmer havde vi aldrig landet så godt et resultat med mere til alle. Vi har blandt andet fået et flot løft af frivalgskontoen, vi har sat en tyk streg under de gode uddannelsesmuligheder i aftalt uddannelse, og vi rykker på ligestillingen og får yderligere tre ugers øremærket barsel til den anden forælder med fuld løn. Vi har simpelthen landet en aftale med mere til alle. Det er jeg stolt af,” sagde Mads Andersen.

 

FORHANDLER FOR INDUSTRIENS ANSATTE

Udgangspunktet for deres forhandlinger har hele vejen igennem været de 734 forslag, som medlemmer af CO-industris ni medlemsforbund har sendt ind forud for forhandlingerne samt debatterne med de over 1.200 tillidsrepræsentanter, som deltog i otte optaktsmøder i det sene efterår.

OK20 protokollater

(Opdateret 24. februar 2020)


”Vi er meget tilfredse med det resultat, vi har opnået, og vi mener, at det til fulde lever op til det, medlemmerne har bedt os om på de mange møder, som Mads og jeg har været rundt til hele efteråret. Det er jo først som sidst industriens ansatte, som vi forhandler for,” sagde Claus Jensen.

Overenskomstforliget blev dagen efter forliget godkendt af de ni medlemsforbunds repræsentanter i CO-industris Centralledelse og vil blive sendt til urafstemning, når de øvrige forhandlinger på det private arbejdsmarked er afsluttet.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?