Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Organiseringsprojekt gav bonus på Siemens

Målrettet arbejde har i nogle afdelinger femdoblet antallet af fagforeningsmedlemmer på Siemens Wind Power.

​​Tre års målrettet arbejde med at få flere organiserede kolleger har båret frugt for tillidsrepræsentanterne på Siemens Wind Power, der har ti lokationer rundt om i Danmark.​

Nogle afdelinger af Siemens Wind Power har nu en organiseringsprocent tæt på de 100, mens nogle af de mindste funktionærarbejdspladser har tre- til femdoblet antallet af medlemmer. Generelt er medlemstallet steget med 20 til 25 procent i de fleste afdelinger.

​- Resultatet af vores projekt er komplekst, fordi udfordringerne var meget forskellige fra afdeling til afdeling. Nogle afdelinger har opnået fantastiske resultater, mens det er gået mindre godt i andre afdelinger. Men vi har fået nogle redskaber til, hvordan vi løbende kan arbejde med at organisere vores kolleger,siger Kurt Ammitzbøll Thomsen, koordinerende tillidsrepræsentant på Siemens Wind Power.

Ifølge Niels Munch Kofoed, seniorkonsulent på LO-skolen og repræsentant fra FIU under organiseringsprojektet, kan tillidsrepræsentanterne på Siemens Wind Power godt være stolte af deres indsats.

​- Jeg er meget stolt af de tal, vi kan se, særligt når man kigger på funktionærgrupperne hos Teknisk Landsforbund (TL) og HK. Indsatsen har flyttet så meget, at det faktisk kan aflæses på medlemstallene for TL Nordjylland og Midtjylland, siger han.

Vigende medlemstal

Det var vigende og lave organisationstal i nogle afdelinger, der i 2012 fik tillidsrepræsentanterne på koncernen til at tage initiativ til det tværfaglige organiseringsprojekt, som de har fået hjælp til gennem FIU og CO-industri.

​- Vi har mange kolleger i Midtjylland, som er gammelt bondeland, hvor de gule fagforeninger har godt fat, mens det forholder sig helt anderledes i den gamle værftsby Aalborg, siger Kurt Ammitzbøll Thomsen.

Udfordringerne var derfor overvældende for en del af tillidsrepræsentanterne, og mange af dem havde svært ved at bryde barrieren og kaste sig ud i en længere salgstale om, hvorfor kollegerne skulle droppe de billige, gule fagforeninger og melde sig ind i enten HK, 3F, Dansk Metal, Dansk El-Forbund eller Teknisk Landsforbund.

​Gennem projektet har han og de øvrige tillidsrepræsentanter derfor udviklet forskellige værktøjer til at angribe opgaven.

​- Vi har lavet nogle værktøjer, der kan tilpasses den, man er. For du kan jo sagtens være en knusende god tillidsrepræsentant uden at være en god sælger. Og så har vi skabt en kultur, hvor vi taler højt om det, vi laver, så kollegerne kan få øje på det og ikke bare får den samme remse om sjette ferieuge, pension og barsel, siger Kurt Ammitzbøll Thomsen.

Erfaringer kan bruges af andre

Niels Munch Kofoed understreger, at der ikke findes en metode til organisering, som passer på alle, men i projektet har alle tillidsrepræsentanter brugt et fast skema til at kortlægge deres medlemmer og potentielle nye medlemmer.

​Ved blandt andet at se på, hvem der er meningsdannere blandt kollegerne, og hvem der er modstandere af fagforeningen, har de systematisk gennem en til en-samtaler eller på andre måder arbejdet sig frem til flere medlemmer af fagforeningen. Han håber, at erfaringerne fra Siemens Wind Power nu kan bruges til organiseringsprojekter på andre af Danmarks store arbejdspladser.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?