Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Robotter kræver risikovurdering

Virksomheder skal være opmærksomme på arbejdsmiljøet, når de sætter en ny robot ind i produktionen.

Robotter får oftere og oftere plads i produktionen ved siden af medarbejderne i industrien. Og alt tyder på, at der vil komme flere i fremtiden. En ny prognose fra International Federation of Robotics viser, at 1,3 millioner nye industrirobotter vil blive installeret i 2018.

Danmark er et af de lande, hvor robotteknologien allerede er en integreret del af produktionen på mange arbejdspladser. Med cirka 180 robotter pr. 10.000 medarbejdere ligger Danmark væsentligt over gennemsnittet, som er blot 66 robotter pr. 10.000 medarbejdere. Ifølge Federation of Robotics er Danmark dermed nummer fem på listen over lande med flest robotter pr. medarbejder - kun overgået af Sydkorea, Japan, Tyskland og Sverige.

Råd om robotter
Robotter bliver ofte integreret i produktionslinjen for at øge produktiviteten og for at fjerne tungt og ensidigt, gentaget arbejde. Men erfaringerne viser, at mange virksomheder ikke er fuldt ud klare over, hvilke regler der gælder for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø, når robotterne bliver en del af produktionsapparatet.
Derfor har Industriens Arbejdsmiljøråd (I-BAR) udarbejdet en vejledning, der blandt andet giver gode råd til, hvordan virksomhederne kan efterleve standarder og arbejdsmiljøregler, når dele af produktionslinjen automatiseres.

- Vi har konstateret, at mange virksomheder ikke er klare over, hvad det betyder for sikkerhedsprocedurerne, når de kobler en robot sammen med deres produktionsudstyr, siger Michael Jørgensen, miljøsekretær i CO-industri.

Det er nemlig sådan, at hvis en virksomhed køber en hel robotløsning til produktionen, så er er det leverandøren, som har ansvar for risikovurdering, brugsvejledning og CE-mærkning. Men hvis robotten bliver bygget ind i en maskine på virksomheden, så er det virksomheden, der optræder som fabrikant og dermed har ansvaret for, at sikkerhedsprocedurerne er på plads.

- Derfor er det vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på, hvornår de er kunder, og hvornår de er fabrikant, og hvilket ansvar det medfører, siger Michael Jørgensen.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.