Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Robotter og nye maskiner får produktionen tilbage på Als

Bedre maskiner, flere robotter og muligheden for at reagere hurtigt på fejl eller ordreændringer har medvirket til at flytte produktion fra udlandet til Als.

Det kan godt lade sig gøre at tage konkurrencen op mod de lave lønomkostninger i udlandet. Det viser en solstrålehistorie fra Als, hvor virksomheden Linak ikke alene selv har hentet produktion hjem fra udlandet, men også investeret i og lagt flere ordrer hos underleverandører i Danmark frem for Østeuropa.

Og de beslutninger vækker begejstring hos tillidsrepræsentant Hanne Kliver Anker.

- Jeg er så glad for, at vi har en direktør, der tør investere i vores lokalområde og vise vejen for, at vi godt kan have produktion i Danmark. Så kan det godt være, at medarbejderne er lidt dyrere end i andre lande, men det må vi leve med, siger hun.

Linak

Linak designer og producerer elektriske linære aktuatorløsninger. En aktuator er en elektrisk motor til blandt andet hæve-sænkeborde og industrien generelt.

Koncernen blev oprindeligt grundlagt i 1907 som en lille familievirksomhed. I 1976 overtog Bent Jensen sin fars virksomhed og udviklede den til en international koncern, der i dag har omkring 2.000 medarbejdere i 35 lande.

Koncernens hovedkvarter er i Guderup på Als, hvor der er cirka 1.000 ansatte.

(Juni 2016)

Linkas hjemmeside

Linak har for kort tid siden taget første spadestik til en ny stor fabrikshal i Guderup, og den forventes at huse cirka 250 nye ansatte. Samtidig har koncernen investeret i en ny produktionshal til en af sine underleverandører i Sønderborg. Tidligere fik Linak stålrør bearbejdet i udlandet og fragtet til Danmark. Rørene skal nu bearbejdes lokalt, og det forventes at give beskæftigelse til yderligere fem til otte mand og store besparelser på transport og CO2-udledning.

Derud over har Linak netop indgået en aftale med yderligere en underleverandør i Danmark om levering af produkter, der tidligere blev produceret i Østeuropa.

 

Nye maskiner og robotter

Gennem de seneste år har koncernen desuden investeret massivt i nye maskiner i bearbejdningsafdelingen i Guderup samt robotter flere steder i produktionen.

Og det gennemgående mål for beslutningerne er dels ønsket om at bevare arbejdspladserne i lokalområdet og dels bestræbelser på at kunne levere et kvalitetsprodukt så hurtigt som muligt til kunderne.

Et mål, der har vist sig bedst kunne lade sig gøre i Danmark.

Hanne Kliver Anker

Arbejdsplads: Linak i Guderup på Als

Alder: 46 år

Bopæl: Stevning på Als

Forbund: 3F

Uddannelse: 10. klasse og i gang med at læse ledelse på Akademiuddannelsen

Tillidshverv: Tillidsrepræsentant for 125 kolleger og medlem af bestyrelsen i 3F Als

Familie: Mand og tre store børn

Fritidsinteresser: Familien, sejler og passer familiens dyr

E-mail: tillidsrep@linak.com

- Maskinerne og robotterne betyder, at vi kan producere mere, og derfor har vi kunnet trække en masse ting hjem igen. Vi får en højere kvalitet, vi har mulighed for hurtigt at reagere på fejl og rette dem, og vi kan hurtigt omstille produktionen, hvis en kunde ændrer sin bestilling. Hos nogle af producenterne i udlandet var vi jo kun en lille brik, mens vi nu er hovedaftager hos flere af vores underleverandører og kan få, hvad vi beder om, fortæller Hanne Kliver Anker, som er tillidsrepræsentant for 125 3F’ere på Linak.

Samtidig er det også afgørende for udvikling af nye produkter, at ingeniørerne i udviklingsafdelingen har produktion i nærheden og kan sparre med produktionsmedarbejderne.

 

Taler om frygt for fyring

Undervejs i forløbet har tillidsrepræsentanterne brugt meget tid på at snakke med kollegaerne om omstillingen og frygten for at miste arbejdet. For mens nogle af kollegerne synes, at den nye teknologi er fantastisk, så frygter andre, at deres job bliver overtaget af en robot.

- Vi ved, at mange produktionsarbejdere er tryghedssøgende. Derfor har vi investeret meget tid i stille og roligt at fjerne uvisheden. Når de ved, hvad der skal ske med dem, så føler de sige meget mere trygge. Vi har også været rundt og snakke med kollegerne om det, der sker. De færrest tør jo gå hen til deres arbejdsleder og spørge, om de nu skal fyres. Men de har behov for at lukke bekymringen ud, ellers bliver de syge. Det har de så gjort til os i stedet, og vi har haft mulighed for at berolige dem, fortæller Hanne Kliver Anker.

Ingen af hendes kolleger er dog blevet fyret på grund af robotterne, men nogen er blevet flyttet til andet arbejde.

 

Krav om uddannelse

En ting der også ligger tillidsrepræsentanterne på Linak meget på sinde i den store udviklingsproces er uddannelse af medarbejderne. Dels skal de medarbejdere, der bliver i overskud på grund af den nye teknologi omskoles til andre opgaver, og dels skal medarbejderne uddannes til at arbejde med maskinerne.

- Samtidig er vores udgangspunkt, at det skal være interessant at være her. Derfor skal medarbejderne have mulighed for at uddanne sig i de opgaver, som de synes er særligt interessante. Synes en medarbejder, at produktudvikling er rigtigt spændende, så skal hun have lov til at uddanne sig inden for udvikling, mener hun.

Hanne Kliver Anker kæmper for, at Linak henter endnu mere produktion hjem fra udlandet. Men lige i øjeblikket er der ikke udsigt til det. Der er simpelthen ikke plads til mere i produktionshallerne i Guderup.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?