Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Roskilde vil opbygge stærkt, fagligt samarbejde

Fem virksomheder i Roskilde er som de første med i et stort byorganiseringsprojekt, hvor virksomheder, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og fagforeninger skal samarbejde på tværs af fag og arbejdspladser.

Hvad sker der, hvis man tager en by, fem store virksomheder under industriens overenskomster, 1.200 medarbejdere, 60 tillidsrepræsentanter og fem lokale fagforeninger og sætter dem til at udveksle erfaringer og ideer?

Det vil de finde ud af i Roskilde, hvor FIU står bag ”Roskilde Samarbejdsprojekt”. Formålet er både at styrke samarbejdet mellem de forskellige faggrupper og tillidsvalgte på de enkelte virksomheder, og at forbedre samarbejdet mellem tillidsvalgte på tværs af virksomhederne. De fem virksomheder, der deltager i projektet, er Thermo Fisher Scientific, Fors A/S, Unomedical, Chr. Hansen A/S og Vestergaard Company.

Baggrunden for projektet er de gode erfaringer med et organiseringsprojekt på Siemens Wind Power, hvor det ikke alene lykkedes at få flere medarbejdere til at organisere sig, men som også styrkede samarbejdet mellem tillidsrepræsentanterne – både for timelønnede og funktionærer – markant.

- På Siemens rettede projektet sig direkte mod at organisere medarbejderne. Roskilde-projektet er mere et samarbejdsprojekt, hvor vi ved at skabe mere kapacitet vil opbygge stærke arbejdspladser og styrke det lokale netværk, siger Niels Munch Kofoed fra FIU’s Udviklingsenhed.

Uddannelse på tværs af arbejdspladser
Arbejdspladserne og netværket skal blandt andet styrkes ved i fællesskab at sætte fokus på uddannelse. Det kan være IKUF-uddannelse på de enkelte virksomheder eller uddannelse på tværs af virksomhederne.

- Det kunne for eksempel være lokale kurser om konflikthåndtering, hvor vi samler virksomhedernes arbejdsmiljørepræsentanter, så de ikke behøver at køre rundt i landet for at komme på kursus, siger han.

Men også lokale fyraftensmøder for medarbejderne på de fem virksomheder og virksomhedsbesøg kan være en god måde at styrke det lokale netværk, påpeger han.

Netværk kan udvides
Tillidsrepræsentanterne på de fem virksomheder har allerede været samlet til to dages introduktion på Metalskolen Jørlunde. I april har de alle afholdt urafstemningsevents i forbindelse med urafstemningen om industriens overenskomster på arbejdspladserne, og i den kommende tid vil der blive sat fokus på uddannelse – såvel efter- og videreuddannelse som faglig uddannelse af de tillidsvalgte.
- I første omgang arbejder vi på at få stærke teams på arbejdspladserne, hvor de tillidsvalgte støtter hinanden på tværs af fagforbund, og så breder vi det ud til at omfatte kollegerne og virksomhederne, siger Niels Munch Kofoed.

Projektet kører foreløbig som et forsøg i et år. Herefter er det meningen, at de lokale fagforeninger skal fastholde samarbejdet og gerne på sigt tage flere virksomheder med ind i netværket.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?