Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Svejsere kan få gratis vaccine

Pneumokoksygdom er særlig risikabel for svejsere. De får derfor nu tilbudt gratis vaccination.

Svejsere har mindst fordoblet risiko for at få et alvorlig sygdomsforløb ved smitte med invasiv pneumokoksygdom (IPS).

Derfor tilbydes svejsere – og andre grupper – nu gratis PP23-vaccination mod smitte. Tilbuddet gælder til udgangen af 2022.

Vaccinen mod pneumokoksygdom forebygger alvorlig sygdom forårsaget af infektion med pneumokokbakterier som for eksempel lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.

Man kender ikke den præcise årsag bag svejsernes større risiko.

”Et forsigtigt gæt kunne være, at der er en sammenhæng med, at en del svejsere stadig bliver udsat for svejserøg. Det understreger vigtigheden af, at der anvendes effektiv udsugning, når der svejses,” siger Peter Poulsen, der er forbundssekretær og leder af Dansk Metals miljø- og socialsekretariat.

Vaccinen kan fås gratis hos egen læge, på visse apoteker samt hos andre private udbydere. Vaccinen vurderes at holde i seks år. Oplys, at du svejser, og henvis ellers til Statens Serum Instituts hjemmeside, hvor der er en oversigt over risikogrupperne.

Statens Serum Instituts hjemmeside om pneumokoksygdom og vaccine

Pneumokoksygdom

Pneumokokker er bakterier, som blandt andet kan give lungebetændelse (pneumoni). Pneumokokker findes naturligt i svælget hos omkring en tredjedel af alle mennesker, og man bliver typisk smittet af nære kontakter for eksempel i familien, i børneinstitutioner, i skolerne og på arbejdspladsen.

Pneumokokker kan være skyld i mange forskellige sygdomme - både alvorlige som meningitis og blodforgiftning og mindre alvorlige som mellemørebetændelse og bihulebetændelse. Pneumokokker er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende lungebetændelse hos voksne (20 procent).

VIL DU VIDE MERE?