Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Uddannelse handler om at putte guld i rygsækken
Store blå lastbiler kører ud og ind ad portvagten på PostNords transportcenter i Brøndby. Her tæt på motorvejen bliver trådene samlet til det kæmpestore logistiske puslespil, som det er at sørge for, at de rigtige pakker og breve havner hos de rigtige modtagere til den rigtige tid til glæde for kunderne og til gavn for bundlinjen.
En af dem, der sidder midt i spindelvævet, er Christina Kofod, der er medlem af HK. For bare tre måneder siden var hendes arbejdsopgave at råde og vejlede kunder i PostNords privatkundecenter, i dag er hun med til at planlægge opsamlingsture, sikre fyldte lastbiler og glade erhvervskunder.
Vejen fra kundeservicemedarbejder til transportplanlægger er gået over akademiuddannelsen i international transport og logistik, hvor Christina Kofod har færdiggjort to moduler ud af fire, nemlig supply chain management og logistik. Uddannelsen kan tages som deltidsstudie med tilskud fra IKUF.
- Supply chain management og logistik ligger måske ikke lige for, når man sidder i kundeservice, men det gør det i forhold til den retning, som PostNord bevæger sig. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, men vi ved, at Posten er i udvikling, og at det ikke kommer til at se ud, som det gør i dag. Så jeg syntes, at akademiuddannelsen i logistik og transport lød spændende, forklarer Christina Kofod om baggrunden for sit valg af uddannelse.
De bedste kort på hånden
Selv om hun elsker sit job hos PostNord og håber på mange år i virksomheden endnu, så er hun også bevidst om, at hun og de andre medarbejdere i planlægningen i dag kæmper med at rationalisere arbejdsopgaverne, så de med tiden måske bliver overflødige og kan spares væk.
- Derfor handler det om at putte guldet i rygsækken. Jo mere du lærer, jo stærkere vil du stå, hvis der kommer nogle skvulp på vejen. Det handler jo altid om at have de bedste kort på hånden og turde ville noget mere, mener hun.
Et modul på en akademiuddannelse varer typisk otte uger som deltidsstudie. Og selv om uddannelsen har kostet fritid, weekender med næsen i bøgerne og et par feriedage konverteret til læseferie, så fortryder hun ikke investeringen.
- Jeg troede egentlig, at jeg var færdig med at studere, men jeg har fundet ud af, at jeg elsker at gå i skole. Jeg kan godt lide at blive undervist af nogen, som har brugt rigtig lang tid på at sætte sig ind i noget, som de brænder for. Jeg kunne dog godt undvære eksamen, griner hun.
Selv om det faglige niveau er højt på akademiuddannelsen, så har Christina Kofod ikke oplevet, at det var svært at følge med.
- Det var ikke noget problem at følge med undervisningen, men nu har jeg også løbende uddannet mig og tog for nogle år siden en GVU (grunduddannelse for voksne). Har man været længe væk fra skolen, tror jeg godt, det kan være sværere. Man skal for eksempel lige knække koden til at skrive en skoleopgave. Men der er god hjælp fra underviserne, fortæller hun.
Relateret til arbejdslivet
En bonus ved uddannelsen var også, at hun mødte en masse forskellige mennesker, der kunne give hende et indblik i, hvordan deres arbejdsliv er, og hvilke udfordringer og begrænsninger de oplever i deres job, og de arbejdsoplevelser blev trukket ind i undervisningen.
- Undervisningen er meget relateret til virkeligheden, og det kan jeg godt lide, for det er jo der, guldet bliver dannet, siger hun.
Da hun startede på akademiuddannelsen var målet ikke at få et nyt job og en højere løn, og hun kan da heller ikke med sikkerhed sige, at det er på grund af uddannelsen, hun fik det nye job.
- Men det er stensikkert, at havde jeg ikke stukket hovedet frem og aktivt vist interesse uden for mit fagområde i kundeservice og søgt at dygtiggøre mig til andre led i virksomhedens forsyningskæde, så havde de aldrig bemærket mig, og muligheden var gået til en anden. Jeg havde lyst til at prøve noget nyt og greb chancen, da den bød sig. Ud over at jobbet er i PostNord, så er der intet ved mit nye job, der ligner jobbet i kundeservice, så det er en udfordring og kræver ekstra energi, siger Christina Kofod.
Måske noget kommunikation
Selv om hun nu har to af fire moduler af akademiuddannelsen i international transport og logistik, vil hun ikke umiddelbart tage hele uddannelsen.
- Jeg har ikke planer om at blive speditør. Jeg uddanner mig, fordi jeg gerne vil have mere viden. Jeg har overvejet transportjura, og jeg lurer også lidt på kommunikation. For i min optik, så handler Posten om kommunikation. Lige nu skal jeg lige trække vejret, men så må vi se, smiler Christina Kofod, inden hun haster ud til portvagten på jagt efter en lastbil og dens chauffør, som ikke lige har fulgt planen for i dag.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?