Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Ufaglærte vil gerne være faglærte

Tillidsrepræsentanten kan være med til at give ufaglærte det sidste skub mod uddannelse.

Tillidsrepræsentanten spiller en nøglerolle, når det handler om at få ufaglærte til at tage en faglært uddannelse. Det vurderer specialkonsulent Michael Andersen på baggrund af en undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har foretaget.

Undersøgelsen ”Fra ufaglært til faglært” viser, at cirka 50.000 ufaglærte i høj eller nogen grad er motiverede for at tage en erhvervsuddannelse. Det svarer til cirka hver femte af alle ufaglærte i alderen 25-54 år.

Men lysten til at tage en uddannelse står i skærende kontrast til det faktum, at kun cirka 8.500 ufaglærte i perioden 2008-2012 har gennemført en erhvervsuddannelse, viser undersøgelsen.

- Der er et misforhold mellem, hvor mange ufaglærte der har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, og hvor få der rent faktisk gør det. Flere prognoser peger på, at der kommer til at mangle faglærte fremover. Samtidig er ledigheden blandt ufaglærte større end blandt personer, der har en uddannelse. Det er derfor vigtigt at få udnyttet det potentiale, der ligger i at få mange flere faglærte i gang med en uddannelse, siger Michael Andersen, som er specialkonsulent i EVA og har været projektleder på undersøgelsen.

 

RINGE KENDSKAB TIL MULIGHEDER

Ifølge undersøgelsen har to ud af tre ufaglærte ikke modtaget vejledning om uddannelse inden for de seneste fem år, og mere end halvdelen af de ufaglærte kender kun i mindre grad eller slet ikke til mulighederne for at få løn under en erhvervsuddannelse og for at gennemføre en uddannelse på kortere tid end normalt.

- Mange har ikke et særlig godt kendskab til uddannelsessystemet og ved for eksempel ikke, at en faglært uddannelse ikke nødvendigvis behøver at tage tre til fire år, men måske kan klares på bare et halvt år, siger han.

Michael Andersen understreger derfor, at der er behov for at informere bedre. Og her kan tillidsrepræsentanterne spille en nøglerolle.

- Vi kan se fra undersøgelsen, at noget af det, der har største betydning for lysten til at tage en uddannelse, er, at nogen tæt på opfordrer dem til at komme i gang. Vi har spurgt til ledere og kolleger, men det er helt oplagt, at tillidsrepræsentanten her spiller en vigtig rolle. Mange ufaglærte passer deres arbejde og tænker ikke på uddannelse, og derfor kommer fravalget ikke frem i lyset, før nogen spørger, hvorfor du egentlig ikke går i gang med en uddannelse, siger han.

Han peger blandt andet på, at tillidsrepræsentanter ofte har gode muligheder for at holde sig opdateret om regler for voksenlærlinge og muligheder for at tage en kortere vej til den faglærte uddannelse.

 

PRES PÅ LEDELSEN

Samtidig kan tillidsrepræsentanten ifølge Michael Andersen også spille en vigtig rolle i forhold til virksomheden og dens opmærksomhed på videreuddannelse af medarbejderne.

- Mange virksomhedsledere er måske mere optaget af den daglige drift. Derfor kan tillidsrepræsentanten gøre en forskel ved at tage spørgsmålet om opkvalificering af de ufaglærte medarbejdere op med ledelsen og dermed sikre virksomheden de rigtige kvalifikationer i fremtiden, siger han.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?