Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

Det vigtige valgudvalg

Repræsentanterne i valgudvalget spiller er nøglerolle for, hvordan valget af medarbejderrepræsentanter til bestyrelsen falder ud.

Valgudvalget har stor betydning for, hvordan valget af medarbejderrepræsentanter falder ud. Det er derfor vigtigt, hvem der repræsenterer medarbejderne i valgudvalget. Desværre er det CO-industris erfaring, at det ofte bliver overset, hvilken nøglerolle repræsentanterne i valgudvalget spiller.

Det er nemlig valgudvalget, der planlægger valgprocessen, når der skal vælges medarbejdere ind i selskabsbestyrelsen. Valgudvalget afgør for eksempel, hvornår valget skal afholdes, hvordan der skal stemmes, og hvordan der må føres valgkamp.

Guide til valgudvalget

Pjece nr.: 2014-066

Udgivelsesdato: 10-9-2023

Læs mere og bestil

Derfor har CO-industri lavet en guide, der er målrettet tillidsrepræsentanter og medarbejdere i valgudvalget. Pjecen ”Guide til valgudvalget” giver eksempler på de emner, som valgudvalget skal tage stilling til og giver gode råd til, hvordan medarbejdergruppen kan forberede valget.

 

LÆG EN STRATEGI

”Hvis medarbejderne lægger en systematisk strategi for, hvad de vil med valgudvalget, hvem der skal repræsentere dem i valgudvalget, og hvem de vil have valgt ind i bestyrelsen, og yder en ekstra indsats for at få det til at lykkes, så kan de få et rigtigt godt resultat ud af det,” siger Frederik Gjern Sørensen, konsulent i CO-industri.

Han peger på, at det for eksempel er en god idé, at de kolleger, som skal sidde i valgudvalget, har sat sig grundigt ind i reglerne og kan benytte dem strategisk.

 

DEN RIGTIGE PONDUS

Flere tillidsrepræsentanter har henvendt sig til CO-industri, fordi de allerede har en medarbejdervalgt repræsentant i bestyrelsen – det er ofte bare ikke medarbejdere, der hører under industriens overenskomster, men akademikere og ledere.

Kontakt CO-industri, hvis du har spørgsmål

”Det understreger, at det er vigtigt, at tillidsrepræsentantgruppen diskuterer, hvordan de finder de rigtige kandidater, som kan repræsentere de timelønnede og funktionærerne under industriens overenskomster,” siger han.

Ud over, at det er vigtigt at få de timelønnede og funktionærerne under industriens overenskomster repræsenteret i bestyrelsen, er det også vigtigt at finde nogen, som har de rigtige kompetencer, påpeger han.

”Det er afgørende, at de har en bred kontaktflade, stor viden om virksomheden, samt den rigtige pondus til at sikre sig størst mulige indflydelse i bestyrelsen,” siger han.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?