Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Arbejdsmiljøkonsulenter overhaler Arbejdstilsynet inden om
I en lille virksomhed med kun seks medarbejdere kan det godt være svært at have opmærksomhed på detaljerne i arbejdsmiljøet, når hverdagen ræser derudad, og fokus er rettet mod drift.
Derfor tog Morten Raae også imod tilbuddet fra BFA Industri om at få besøg af to arbejdsmiljøkonsulenter, som ville snakke med ham og kigge på, hvordan det stod til med arbejdsmiljøet i hans virksomhed. Virksomheden har aldrig haft udfordringer med arbejdsmiljøet og havde tidligere en grøn smiley. Alligevel var det rart at få nogle andre øjne på tingene, synes Morten Raae.
GODT KLÆDT PÅ
Og det skulle vise sig at være rettidig omhu. Kort tid efter at arbejdsmiljøkonsulenterne havde hjulpet ham med at udpege de svage punkter i virksomhedens arbejdsmiljø, bankede Arbejdstilsynet nemlig på døren.
”Men jeg var jo voldsomt godt klædt på til deres besøg. Det var stærkt, at jeg var forberedt på, hvad jeg ville gøre ved de punkter, som Arbejdstilsynet kunne slå ned på,” fortæller Morten Raae, som er administrerende direktør i Nielsen og Rønne, der blandt andet reparerer pumper og kraner.
Den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet fik derfor straks udleveret referatet fra mødet med BFA Industris arbejdsmiljøkonsulenter, hvor kritiske punkter var udpeget, og hvor det var beskrevet, hvordan punkterne skulle udbedres.
”Det studsede han lidt over, men han tog positivt imod det, og da han havde læst referatet, og de emner, som vi havde aftalt, skulle udbedres, så syntes han, at det var helt i orden,” siger han.
UTROLIGT GIVTIGT
Morten Raae og den tilsynsførende gik en runde på værkstedet og lageret og drøftede de punkter, som BFA Industris arbejdsmiljøkonsulenter havde peget på. Langt de fleste var den tilsynsførende enige i, mens han i andre tilfælde tolkede reglerne lidt mindre strikt.
”Det er klart, at arbejdsmiljøkonsulenterne ikke kan gå og fortolke på reglerne. Derfor var det faktisk rigtig godt, at Arbejdstilsynet kom lige bagefter, så jeg kunne høre deres holdning. For eksempel mente Arbejdstilsynet ikke, at det var nødvendigt med truckværn på værkstedet, fordi vi meget sjældent kører med truck der. Dem havde jeg dog allerede bestilt, så nu er vi helt sikre på det punkt,” fortæller han.
Som udgangspunkt vil udvalgte virksomheder blive kontaktet og tilbudt et besøg af arbejdsmiljøkonsulenterne, men interesserede virksomheder er også velkomne til at kontakte DI og aftale et besøg. Virksomheder med lokaloverenskomster eller tiltrædelsesaftaler kan henvende sig via eget forbund eller til CO-industri.
Indsatsens fokus vil primært være rettet mod virksomheder med mindre end 75 ansatte, da disse virksomheder generelt har færre ressourcer afsat til en aktiv arbejdsmiljøindsats. Andre virksomheder kan dog også få besøg.
Besøget endte med en aftale om et genbesøg, når Morten Raae havde færdiggjort det arbejde, som han havde startet med arbejdsmiljøkonsulenterne.
”Jeg synes, at det er et kanongodt tilbud fra BFA Industri, som alle bør benytte sig af. Det er to kompetente mennesker, som kommer og giver gratis råd. Især på små virksomheder som min, hvor detaljerne i arbejdsmiljøet nemt bliver kørt ud på et sidespor, fordi vi har travlt med at drifte. Det var utrolig givtigt at få sådan en hjælp,” siger han.
HJÆLP TIL AT KOMME VIDERE
Ligesom med den tilsynsførende så tog han de to arbejdsmiljøkonsulenter, Steen Nielsen fra CO-industri og Helle Niewald fra Dansk Industri, med gennem virksomhedens små og store værksteder, som er knopskudt gennem årene.
Bagefter satte de sig ned og snakkede om de ting, som konsulenterne mente, skulle udbedres. De lavede en prioriteringsliste over, hvad der hastede, og hvad der skulle udbedres med tiden.
Blandt andet fik de en god snak om mærkning af kemikalier, som Morten Raae umiddelbart synes, er at skyde over målet, men må acceptere, at sådan er reglerne.
”I henhold til en EU-forordning var mærkningen af nogle kemikalier forældet. Mærkningen skulle ændres, eller også skulle kemikalierne smides ud. Det, synes jeg, er tåbeligt, når indholdet er det samme, men arbejdsmiljøkonsulenterne var gode til at forklare, hvorfor det er sådan. Så kan jeg lidt bedre acceptere det,” siger han.
Arbejdsmiljøkonsulenterne pegede blandt andet også på, at værkstedet skulle ryddes op, og at virksomheden havde glemt at lave den seneste APV. For at hjælpe virksomheden videre i processen, havde de en stak vejledninger med, som Morten Raae kunne bruge, da han blandt andet gennemførte en APV og efterfølgende holdt en arbejdsmiljødrøftelse med medarbejderne.
”Selv om vi ikke svejser så meget, så gjorde de mig også opmærksom på, at mine medarbejdere kan få en gratis vaccination mod pneumokoksygdom, som kan forårsage alvorlig sygdom som for eksempel lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis. Det var jeg ikke selv blevet opmærksom på,” siger Morten Raae.
Da Arbejdstilsynet kom på besøg igen, havde de ingen anmærkninger.
Der findes ikke en færdig skabelon for et besøg af arbejdsmiljøkonsulenterne. Aftalen indgås mellem konsulenterne og den enkelte virksomhed. Men typisk vil et besøg foregå på følgende måde:
Ved besøget er såvel ledelses- som medarbejdersiden repræsenteret.
Varigheden af besøget varierer blandt andet på baggrund af virksomhedens størrelse og antallet af emner, der drøftes. Som udgangspunkt er der sat et par timer af.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?