Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Detektiver i Danfoss’ CSR
Frank Jæger Nielsen og Jens B. Andersen har taget et kæmpe hovedspring ned i papirer, standarder og regler. De er blevet tændt på CSR og har sat sig for at afdække alle aspekter af deres arbejdsplads Danfoss’ sociale ansvar.
Deres arbejde har nemlig vist, at Danfoss’ CSR-politik er meget mere end det, som fremgår af personalehåndbogen og den årlige rapport om socialt ansvar. Målet er at tydeliggøre CSR-politikken for kollegerne, så de både er klar over, hvilke rettigheder de har som medarbejdere på den store arbejdsplads i Nordborg, og hvilke goder de nyder godt af på en virksomhed, der ifølge de to tillidsrepræsentanter har socialt ansvar som en del af sit DNA. Den opgave har de fået ledelsens opbakning til.
De to tillidsrepræsentanter skulle egentlig bare kigge på Danfoss’ politik for fastholdelse og rekruttering af medarbejdere for virksomhedens koordineringsudvalg, men undervejs blev interessen vakt for CSR (Corporate Social Responsibility) eller på dansk: virksomhedens sociale ansvar. De har derfor taget uddannelsen ”CSR på arbejdspladsen” på Konventum LO-Skolen.
- Det er et meget spændende område, fordi det berører alt, hvad du har med at gøre i dagligdagen. Det er både arbejdsmiljø, det omgivende miljø og arbejdsforhold. Og det handler ikke kun om Danmark, men er world wide, forklarer Jens B. Andersen, der er tillidsrepræsentant for 156 3F’ere i Danfoss Power Solutions i Nordborg.
Let opgave
Danfoss har tilsluttet sig FN’s ”Global Compact”, der forpligter de deltagende virksomheder til at efterleve 10 generelle principper og gøre dem til en del af virksomhedens forretningsaktiviteter og rapportere til ”Global Compact” om indsatsen. Principperne handler blandt andet om menneskerettigheder, foreningsfrihed, afskaffelse af børnearbejde, diskrimination, miljømæssig ansvarlighed og bekæmpelse af korruption, afpresning og bestikkelse.
Samtidig får alle nyansatte i Danfoss verden over udleveret en etisk håndbog, som i kort form fortæller om de rettigheder og pligter, som ansatte hos Danfoss har. Det gælder blandt andet retten til livslang læring, accept af overenskomster og forsamlingsfrihed.
Det burde derfor være en let opgave at analysere virksomhedens CSR-politik, tænkte de to tillidsrepræsentanter, da de på CSR-uddannelsen fik det som opgave.
- I starten tænkte vi, at det var en nem opgave. Efter vores mening var det hele defineret i etisk håndbog. Men som vi kom dybere i materien og kiggede efter, kunne vi godt se, at der er flere ting i det, end det de lige havde skrevet i etisk håndbog, fortæller Frank Jæger Nielsen.
Håndbogen og rapporten omtaler nemlig kun politikkerne i overskrifter, mens detaljerne og baggrunden ligger begravet i mange forskellige interne standarder og aftaler.
- Det hænger nok sammen med, at det ligger dybt i Danfoss’ DNA at gøre de her ting. Det har lige fra starten været sådan, at man tog sig af medarbejderne og det omkringliggende samfund. Så implementering af CSR har bare været noget, som er sket over tid, siger Frank Jæger Nielsen.
Lidt opmærksomhed på CSR
De to tillidsrepræsentanter har blandt andet været gennem mindst 20 interne standarder for at stykke virksomhedens CSR-politik sammen.
- Vi har jo for eksempel en standard for firmaetik, om hvordan man driver forretning med kunder og leverandører. Den står der noget i. Og så står der noget i vores leverandørkontrakter. På den måde fandt vi småbidder hele tiden, som vi så har strikket sammen. Vi gik på computeren ind og søgte på et ord og fandt nogle standarder, som så ledte os videre til andre standarder. Og der er flere endnu end dem, vi har fundet, fortsætter han.
I forløbet er de blevet klar over, hvor lidt de tidligere har været opmærksomme på CSR.
- Mange af politikkerne og standarderne er vi blevet orienteret om, men vi har ikke set dem i CSR- sammenhæng, fordi der jo er så mange andre ting og detaljer i sådanne standarder, siger Jens B. Andersen.
Derfor håber de, at de nu med ledelsens støtte kan få lov til at samle hele CSR-politikken på en måde, som kan gøre den vedkommende for kollegerne. Gerne som en CSR-håndbog, der kan supplere den etiske håndbog, der udleveres til nye medarbejdere.
- På den måde kan vi tage ejerskab af det. Vi får en følelse af, at virksomheden behandler os ordentligt og behandler omverdenen og lokalsamfundet ordentligt. Når vi ved det, så begynder vi som medarbejdere lige så langsomt at tage ejerskab af det, mener Frank Jæger Nielsen.
- Plus at vi vil kunne se, hvilken slags virksomhed vi er ansat i. Så er du ikke kun lønarbejder, men medarbejder. Så gør man det ikke kun for lønnens skyld, men også fordi det er et godt sted at være, supplerer Jens B. Andersen.
CSR i ESU
Således bliver cirklen sluttet ved den opgave fra koordineringsudvalget, der hedder rekruttering og fastholdelse. Men for de to tillidsrepræsentanter er det også vigtigt, at de forskellige ledere ikke tror, at CSR kun er fastholdelse og rekruttering. Derfor vil de have CSR-politik taget op som emne i de forskellige samarbejdsudvalg under Danfoss Danmark. Målet er i første omgang at få CSR-politikken synliggjort i Danmark og så på sigt kigge på den internationale CSR-politik.
- Vi har ikke oplevet problemer med at overholde CSR-politikken i Danmark. Her reagerer de prompte, hvis der er noget, men vi kan bruge det til at løfte de af vores udenlandske kolleger, hvor det endnu ikke er på niveau. I dag står der allerede i vores etiske håndbog, at dér, hvor den lokale lovgivning er svagere end etisk håndbog, er det håndbogen, der gælder, siger Jens B. Andersen.
Derfor har de også bedt om, at CSR kommer på dagsordenen til næste møde i virksomhedens Europæiske Samarbejdsudvalg (ESU), hvor de begge sidder.
- Det vil måske åbne nogle øjne for, at de har nogle ting på deres område, som ikke stemmer overens med det, som vi går og snakker om. Så har de muligheden for at rette ind. Vi er jo nødt til at have orden i eget hus, inden vi kan stille krav til leverandører og kunder, fastslår Frank Jæger Nielsen.
Selv er de ikke færdige med at blive klogere på CSR. Og de har allerede lavet en forhåndstilmelding på den masterclass i CSR, som Copenhagen Business School (CBS) har udviklet i samarbejde med CO-industri og Konventum, der begynder til efteråret.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.