Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Ordentlige globale arbejdsvilkår starter med dig
Du behøver ikke at rejse jorden rundt for at gøre en indsats for anstændige løn- og arbejdsforhold i verden. I stedet kan du med fordel starte hjemme ved bestyrelsesbordet eller i jeres Europæiske Samarbejdsudvalg (ESU), hvor du kan bede om at få sat FN’s Verdensmål 8 på dagsordenen.
FN har udpeget 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, som vi bor på. Som fagligt aktiv har du gode muligheder for at påvirke især Verdensmål 8, der handler om at fremme vedvarende, inkluderende og bæredygtig vækst, fuld og bæredygtig beskæftigelse samt anstændigt arbejde for alle.
Det er et mål, som ifølge Dennis Jensen, områdeleder for medarbejderindflydelsesområdet i CO-industri, er oplagt at gribe fat i for medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer og ESU-medlemmer.
- Uanset om virksomheden er lille eller stor, er det en god idé, at medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer sikrer sig, at Verdensmål 8 kommer på dagsordenen på bestyrelsesmødet. Målet er en god anledning til at få debatteret, hvordan virksomheden forholder sig til arbejdstagerrettigheder, og hvordan det kan skrives ind i virksomhedens årsrapport som en del af CSR-politikken, siger han.
Fair konkurrence
På samme måde kan medlemmer af ESU tage emnet op på ESU-møderne og ad den vej sikre sig, at koncernen arbejder på at opfylde Verdensmål 8 i sine europæiske virksomheder.
- Ordentlige løn- og arbejdsforhold globalt handler ikke kun om at sikre alle verdens arbejdstagere et anstændigt arbejde med en løn, som de kan leve af, og et arbejdsmiljø, som ikke slår dem ihjel. Det er naturligvis vigtigt. Men det handler også om at skabe fair konkurrence, som ikke er baseret på løndumping og laveste fællesnævner. Det er også til gavn for danske virksomheder og danske lønmodtagere, fastslår Dennis Jensen.
Ved at tage danske virksomheder i ed på Verdensmål 8 kan danske lønmodtagere bakke fagforeningerne i udviklingslandene op og hjælpe dem med at få tegnet overenskomster.
Anstændige job til alle
At det kan lade sig gøre at ændre arbejdsvilkårene for nogle af verdens mest udsatte, er Gladys Rojas et godt eksempel på. Hun er syerske på en tøjfabrik i en eksportzone i Honduras. For 10 år siden var fagforeningerne forsvundet fra fabrikkerne på grund af forfølgelse af fagligt aktive, men en flok fagligt aktive tog kampen op for at forbedre arbejdsforholdene i eksportzonen. Det har resulteret i, at antallet af fagforeningsmedlemmer er steget fra 10.000 til 50.000 medlemmer af 27 fagforeninger.
- Vi har fået uddannet flere kvindelige faglige ledere, vi har skabt et netværk, og vi har forhandlet bedre overenskomster i virksomhederne. Vi har uddannet os inden for arbejdsmiljø, vi har lært, hvordan løn og produktivitet hænger sammen, og det er lykkedes os at underskrive en trepartsaftale, fortæller hun på konferencen ”Verdensmål 8 i arbejde”, der blev afholdt den 20. november i København.
Konferencen var arrangeret af Arbejdsmarkedskonsortiet, som er et partnerskab mellem Dansk Industri, Ulandssekretariatet og 3F. Konsortiet vil bruge den danske models succes til at løfte FN’s verdensmål i udlandet.
Gladys Rojas påpegede i sin tale, at hendes og hendes faglige kollegers arbejde viser, at det er muligt at hæve lønnen, uden at det koster arbejdspladser og oven i købet tiltrække investeringer.
- Vi har erfaret, at hvis vi organiserer os, så har vi mulighed for anstændige job. Vores eksempel viser, at med stærkt internationalt samarbejde og solidaritet kan vi nå FN-mål nummer otte med anstændige job til alle, fastslår hun.
Internationalt pres
I Colombia er det lykkedes fagforeningen SNTT efter en strejke at forhandle en overenskomst på plads med TC-Buen, som er en del af Mærsk-selskabet APM Terminals-koncernen, med hjælp fra blandt andre danske havnearbejdere.
I multinationale selskaber, som APM Terminals, har ESU og medarbejdervalgte i bestyrelsen ifølge Dennis Jensen mulighed for at lægge pres på for at få selskabet til at indgå globale rammeaftaler, der sikrer arbejdstagernes rettigheder også uden for EU’s grænser.
- Det kan være en stor hjælp for lokale fagforeninger, at der er et ESU og medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, som kan holde virksomheden op på sin CSR-politik og sikre, at deres globale kolleger har ret til kollektive forhandlinger. Det kan være det, som er medvirkende til, at der kommer gang i forhandlingerne, siger Dennis Jensen.
Læs mere på
www.verdensmaalene.dk og www.sdg8.dk
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.